instruktor Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 "niż zewrzeć baterię i zrobić ognisko z modelu." jakim cudem ,pakiet ma "chłopca i dziewczynkę" i to samo w regulatorze i nie masz szans pomylić Wojtas to o czym piszesz uważam za badziewie :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Ja mialem zawsze, przez 2 lata 2 goldy zenskie w aku, zeby nie bylo mozliwosci zwarcia. Jednak kiedy na szybko zmienialem pakiet na lotnisku, kable czerwony i czarny z regulatora byly schowane w kadlubie samolotu i podlaczylem odwrotnie. Poszedl dym i z regulatora :ass: . po zakupie nowego regla caly moj dorobek przelutowalem tak, ze w aku mam parke- goldy meski i zenski. Od tej pory nie udalo mi sie jeszcze niczego zle podlaczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 No dobra, posłuchałem dobrych rad i oto efekt: Obrazek Wiem, że powinno być parami męski/żeński, ale przyjąłem konwencję, że przy pakietach mam tylko żeńskie, więc ta niekonsekwencja jest zamierzona. Luty wyszły niezimne Nie posłuchałeś. Pewnego razu pomylisz + z - i sobie nabroisz. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Gdy mam dużo goldów do zlutowania albo lutownica nie wyrabia to rozgrzewam je nad gazem trzymając obcążkami. Nie ma siły, cyna musi się roztopić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Nigdy na takie cos nie wpadlem. Najpierw mialem malutka lutownice za 12 zl, ale pewnego razu podczas intensywnego lutowania zaczela topic sie procz cyny- raczka od lutownicy wtedy zainwestowalem w porzadny sprzet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 aż prawie podziwiam za odwagę (za te luźne przewody) jak już koledzy wspomnieli, są odpowiednie sposoby trzymania końcówek ec3 - mniej popularne hxt - osłonki na goldy, dostępne chyba w każdym sklepie modelarskim (dostępne chyba dla wszystkich goldów, 2mm, 3mm, 4mm) http://img1.mlstatic.com/jm/img?s=MLB&f=116055868_9327.jpg&v=O xt60 - trochę większe/cięższe (ale do 60A chyba wytrzymują) - lansowane przez HK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 jakim cudem ,pakiet ma "chłopca i dziewczynkę"Właśnie-"chłopiec" i "dziewczynka" na przewodach baterii pasują do siebie. Jedno styknięcie i mamy zespawane złączki i ognisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 tak to tylko idiota może spiąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 A moim standardem są goldy 3.5mm. Mam w pakiecie 2 męskie i na jeden z nich nałożoną zatyczkę (gold 3.5mm żeński obkurczony całkowicie koszulką). Grunt to się nie spieszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 to na golda owszem, obkurczy sie pieknie ale na kabel juz nie bedzie tak rozowoto ja pogrubiam izolację w tym miejscu nakładając (i obkurczając) najpierw rurkę o mniejszej średnicy na samym przewodzie, a potem właściwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 A moim standardem są goldy 3.5mm. Mam w pakiecie 2 męskieBez urazy, ale moim zdaniem 2 meskie goldy w akumulatorze to najbardziej nieodpowiednia kombinacja. W tym przypadku najlatwiej o zwarcie przewodow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Moim zdaniem, mając dostęp do XT60 i T-deans, stosowanie 'goldów' do podłączania pakietu to objaw masochizmu albo realizacja myśli samobójczych ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 tak to tylko idiota może spiąć Tak samo przy dwóch żeńskich na przewodach baterii-tylko idiota może podpiąć odwrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Każdy robi jak uważa i jakie ma zdolności destrukcyjne Budujecie ładne modele to i goldy dobrze podłączycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Moim zdaniem, mając dostęp do XT60 i T-deans, stosowanie 'goldów' do podłączania pakietu to objaw masochizmu albo realizacja myśli samobójczych ;-)A przy większych prądach? Nawet pakiety z HK o większych pojemnościach mają goldy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 A przy większych prądach? Nawet pakiety z HK o większych pojemnościach mają goldy.Wtedy to inna bajka, ale to raczej margines, a nie mainstream :-) Odnoszę wrażenie, że większość wypowiadających się tu, a używających goldów, spokojnie mieści się w zakresie "do 60A". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Ja mam goldy 3mm przy pakiecie (6S 3750mAh) od helikoptera z 1650 watowym silnikiem (70A stały, 85A chwilowy) przy reszcie napędów T-Deansy i jeszcze jak dotąd nic się nie spaliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Czy złączki DC 3 to to samo co LRP? Czy macie jakiś sposób na lutowanie złączek DC 3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Ja w kazdym razie po próbach łączenia i roząłczania T-deans ,szybko stwierdziłem że to nie dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Oprócz możliwości zwarcia nie zapominajmy też o możliwości odwrócenia polaryzacji. Kiedyś w roztargnieniu pomyliłem czerwony z czarnym i regulator 60A z pakietem 2500/4S/25C podłączyłem na odwrót. Regulator wręcz wybuchł, przewody się od niego odlutowały, a ich izolacje też wybuchły. Dobrze, że cyna zadziałała jak bezpiecznik, bo miałbym istny pożar... :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.