Gość Squa Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Wszystkim znany oldschoolowy Wicherek 25 RC wg planów p. Wiesława Schiera w moim wykonaniu. Wręgi, żeberka skrzydeł i statecznika oraz boki kadłuba zostały wycięte na laserku kolegi. Tutaj link Wicherek 25 CNC . Reszta wg planów listewki 5mmx3mm oraz 10mmx3mm. KADŁUB Wg planów. Do lekkich poprawek. Dodatkowo zostanie oklejony po całości balsa 1,5mm twardą w celu umocnienia konstrukcji. SKRZYDŁO PRAWE I LEWE Również wg planów. Kesony oraz noski balsa 1mm miękka. Pozostało wykonać lotki, klapkę pod serwo, mocowanie zastrzałów oraz mocowanie do kadłuba no i kryć folią. STATECZNIK PIONOWY (Kierunek) Wykonany niezgodnie z planami . Balsa 4mm oraz wzmocnienie listewką 5mmx3mm. Ster wysokości również z tej balsy. Wystarczy okleić i wkleić w kadłub STATECZNIK POZIOMY (Wysokość) To z kolei już wg planów. Dojdzie do tego keson i noski z balsy twardej 1mm. Ster wysokości wykonany będzie również z balsy 4mm. To było by na tyle. Co do wyposażenia to prawdopodobnie będzie takie: Silnik spalina 6,5cm3 Pakiet ZIPPY Flightmax 1800mAh 3S1P 20C UBEC: HXT UBEC 5/6v output, 5.5~23v Input Ster wysokości: HXT 6.9kg / 39.2g / .16sec Twin bearing servo (HX5010) Ster kierunku: HXT 6.9kg / 39.2g / .16sec Twin bearing servo (HX5010) Lotki 2x HXT 1.6kg/ 9g / .1s (HXT 900) Gaz HXT 1.6kg/ 9g / .1s (HXT 900) Wszelkie uwagi dot. modelu lub wyposażenia mile widziane! Pozdrawiam Paweł PS: Sorka za jakość zdjęć niestety w piwnicy ciemno jak w :ass: [/u] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Ładny WICHEREK rośnie. Zwróć tylko uwagę żeby ogon nie wyszedł za ciężki i jeśli jeszcze możesz to zastąp niektóre sosnowe rozpórki balsowymi. W moim WICHERKU musiałem później sporo ołowiu podwiesić pod silnikiem żeby środek ciężkości był na swoim miejscu. No i zastanów się czy nie warto zrobić nowych skrzydeł z profilem NACA. W tym profilu który masz (ja z resztą też) lotki są podobno nieskuteczne. Sam autor zaleca z resztą do wersji RC inny profil ale ja doczytałem to za późno ;-( Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Nie za małe lotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Błędnie wykonałeś trójkąty wzmacniające żebro ze spływem. Zasada jest taka by trójkąty zewnętrzne były dużo większe niż reszta. W ten sposób wzmacniasz większa powierzchnię. Na twoim drugim zdjęciu są to; 1 i 2 trójkąt z lewej strony lotki oraz 1 z prawej strony lotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 A jaki masz profil w tym modelu? Jest szansa zamówić model z profilem, tak jak piszecie, NACA? Niedlugo planuje kupic ten model od was ale w wersji 50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Squa Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 awot, kolega zrobił wszystko tak jak ja i wicherek poleciał. szkoda tylko że silnik odpadł od łoża w trakcie lotu ;( RomanJ4, jak wyżej w takiej konfiguracji poleciał i latał na 3,5cm3 oldschoolowej Webrze Glow Star więc na nówce 6,5cm3 będzie szedł jak burza poza tym powiększyć lotkę wrazie Wu to nie problem będzie Gorzej gdyby trzeba było ją zmniejszyć. Fokker, wg mnie są baaaardzo wytrzymałe i sztywne, także dopóki nic się nie stanie to tak zostanie gdyż ma być to model do spokojnego niedzielnego latania do szaleństw będę budował Extrę 300. Marcin K., poszło PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Fokker, wg mnie są baaaardzo wytrzymałe i sztywne, także dopóki nic się nie stanie to tak zostanie gdyż ma być to model do spokojnego niedzielnego latania do szaleństw będę budował Extrę 300. Ale to nie o to chodzi, jesli już coś robimy to starajmy się według prawideł czy sprawdzonych metod. Rozumiem, że masz na tyle doświadczenia, iż wiesz co mówisz o wytrzymałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Squa Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Fokker, oczywiście że nie mam tyle doświadczenia co Ty kolego No lecz skoro Wicherek poleciał ohdziesiąt lat temu to poleci i w moim przypadku. Tych trójkątów w ogóle nie miało być ale założyłem je na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Jakie są koszty wersji 25 i 50? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Squa Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 W pierwszym poście masz link kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Jakie są koszty wersji 25 i 50? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 W pierwszym poście jest wyszczególniony cały materiał i wyposażenie. :roll: Czy to tak ciężko policzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Pakiet chyba nieco przewymiarowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Squa Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 No zapewne ale odkupiony od kolegi więc nie będę go specjalnie wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vespa Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Oooo, w końcu mogę zobaczyć jak Ci idzie. Dodaj jeszcze przekładki między dźwigarowe i będziesz miał pancerną konstrukcję. Serwa wybrałeś IMO bardzo dobrze. A co z tą Webrą ode mnie? Nie dajesz jej? Problemy z odpaleniem czy obawiasz się braku mocy? Widziałem, że chcesz dać 6,5 ccm... Czyżby Twój Wicherek miał latać na łukaszowej Radudze? :mrgreen: PS. Chcę być na dziewiczym locie!!! :twisted: Dajcie znać jak coś się będzie kroiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Vespa, kiedy latacie? Do szamotul mam troszke ponad 30 km wiec mozna by sie w jakis weekend spotkac. Na razie mam 2 elektryki reszta czeka na odbudowę Jak wagowo wychodzi wersja 50? 8ccm da rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Squa Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Vespa, Twoja Webra wyląduje w FunFly balsowo sklejkowym ok. 1 metr rozpiętości tak żebym mógł w każdej chwili iść na łąkę za blokami i polatać chociaż po godzince dziennie A Wicherek będzie na niedzielne wypady za miasto z naszymi maszynami I właśnie do Wicherka będzie łukaszowa Reduga Co do tych przekładek to 3mm twarda? ;> Zwracając fakt na zbliżające się ferie sądze iż po feriach będzie rozdziewiczany ) Marcin K., Po roztopach i ociepleniu zapewne maszyny pójdą w ruch zwany otwarciem sezony A co do W50 to odwiedź nasze forum klubowe może zaczerpniesz nieco informacji Klub Modelarski "Jastrząb" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Serwa wybrałeś IMO bardzo dobrze. Silnik spalina 6,5cm3Lotki 2x HXT 1.6kg/ 9g / .1s (HXT 900) Gaz HXT 1.6kg/ 9g / .1s (HXT 900) Moim zdaniem są zbyt małe i delikatne UBEC: HXT UBEC 5/6v output, 5.5~23v Input Brakuje Ci 4 Nixx?4 aku są mniej zawodne od jakiegoś UBEC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Squa Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 olo, Akurat UBEC był podręką Silnik spalina 6,5cm3 Lotki 2x HXT 1.6kg/ 9g / .1s (HXT 900) Gaz HXT 1.6kg/ 9g / .1s (HXT 900) Moim zdaniem są zbyt małe i delikatne Opcjonalnie mogą wchodzić HS-81 Jakie zawiasy na stery i lotki? Takie czy takie? A może jeszcze inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vespa Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Silnik spalina 6,5cm3 Lotki 2x HXT 1.6kg/ 9g / .1s (HXT 900) Gaz HXT 1.6kg/ 9g / .1s (HXT 900) Moim zdaniem są zbyt małe i delikatne To jest Wicherek Po co mocniejsze serwo do gazu? Lotki też nie robią tu wielkich oporów - nie będzie nim latał jak akrobatem. Brakuje Ci 4 Nixx?4 aku są mniej zawodne od jakiegoś UBEC I ważą 4 x tyle albo lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.