darek69 Opublikowano 26 Października 2010 Opublikowano 26 Października 2010 Witam Przy klejeniu żywicą musiałeś za dużo dać utwardzacza .Przy dużej ilości utwardzacza żywica szybko twardnieje i robi się zbyt krucha i szklista , przed nałożeniem drugiej warstwy musiał byś pierwszą warstwę zmatować . Nie powinna się rozwarstwiać przy wierceniu. Musisz popróbować .Żywica przemysłowa też mi pękał i sam testowałem proporcje . Pozdrawiam
Adam_Max Opublikowano 10 Listopada 2010 Opublikowano 10 Listopada 2010 Powyżej zaproponowałem zastosowanie dodatkowych wzmocnień w kadłubie. Teraz po zdobyciu nowych doświadczeń już wiem że zdały egzamin, bo model wiele przetrwał. Cytując swoją wypowiedź z tego postu ...Po około 6-ciu minutach lotu gdy samolot znajdował się na dużej wysokości (ok 100-150 metrów) straciłem nad nim kontrolę. Model wszedł w korkociąg by w końcu wbić się w ziemię na około 10cm. Powodem była awaria jednego z serw lotki, które zablokowało się w sklajnej górnej pozycji. Próbowałem ratować się kontrując drugą lotkę w tym samym kierunku jednak model szedł dużą prędkością pionowo w dół i nie wytrzymały zawiasy dobrej lotki - wyrwało je. I tak modelik runął z jedną lotką zablokowaną a drugą wyrwaną z zawiasów. O dziwo kadłub ma małe uszkodzenia, do naprawy tylko wręgi i mocowanie serw... Pomimo centralnego kreta (silnik zapchany ziemią, osłonka silnika skruszona, wręga silnika ze sklejki w kawałkach) kadłub wytrzymał prawie bez uszkodzeń. Siła uderzenia była tak duża że regulator obrotów który był przytwierdzony do bocznej listwy na pasku wyrwało i przeleciał przez główną wręgę. Mocowanie serw zostało wyrwane, a serwa ciągnąc mocno stery urwały w nich część zawiasów. Po wykonaniu nowych wręg kadłub będzie jak nowy .
Kristoff Opublikowano 29 Listopada 2010 Opublikowano 29 Listopada 2010 Witam serdecznie. Po zbudowaniu i rozbiciu 2 samolotów średnopłata balsowego i dolnopłata kit z jakiejś pianki. Postanowiłem zabrać się do tego jak Bozia nakazuje. Chcę zbudować ten model. Na czas budowy toto zawiesiłem projekt odbudowy akrobata z balsy. Mam tylko jedno pytanie odnośnie sprzętu: Posiadam silnik e-max 2822 regulator 30A nie pamiętam jakiej firmy, a nalepka się zerwała przy którymś krecie w każdym bąć razie kompatybilny z silnikiem. Odbiornik to Corona z syntezą 8ch. Serwa HXT900 x4. Pakiet turnigy 1,8 mah 3 celowy Czy ten sprzęt nada się do toto7 ? Może później do toto4?
Marcin K. Opublikowano 29 Listopada 2010 Opublikowano 29 Listopada 2010 Silnik troche słaby. Musisz miec motor o ciągu minimum 700 g dla bezstresowego latania. W moim Toto7mod jest silnik turbojet o ciągu 1100g. Taki mocny tylko dlatego zeby dobrze kręcił akrobacje:p oryginał trudno utrzymac w zawisie... Zrobilem mu dłuższe lotki, oraz wiekszy SW i SK
Adam_Max Opublikowano 29 Listopada 2010 Opublikowano 29 Listopada 2010 A według mnie da radę, jak nie zrobisz modelu zbyt ciężkiego to będzie ok. Możesz wydrukować plany w skali np. 90-95%, zaoszczędzisz wtedy trochę na wadze. Przede wszystkim nie dokładaj nic na tył, żebyś nie musiał potem równoważyć na przodzie, akumulator daj całkiem na przód.
Adam_Max Opublikowano 27 Marca 2011 Opublikowano 27 Marca 2011 Mam nadzieję Tomku ze nie będziesz miał za złe, jeżeli opisze tutaj moje kolejne drobne modyfikacje Twojej konstrukcji. Ostatnio zbudowałem RWD5 - Skazo, oraz trzecią sztukę Toto 7 (poprzednie dwie poszły z dymem). Zastosowałem w nim znowu swoje zmiany, które wg. mnie są korzystne. Po pierwsze wykonałem wzmocnienia z listewek o których pisałem powyżej, model przez nie zyskał na trwałości a nie stracił zauważalnie na wadze. A druga istotniejsza zmiana to wydłużyłem przód modelu o 23 mm, co pozwoliło na przesunięcie silnika i akumulatora o tę odległość do przodu. W efekcie tym razem w ogóle nie musiałem modelu dociążać by ustawić środek ciężkości, a przez to zaoszczędziłem na masie. Lekko zmodyfikowany przeze mnie model, oklejony i w pełni przygotowany do lotu waży 900 gramów wraz z Voltage protektorem i pakietem 2200. Zrezygnowałem już z zawiasów z dyskietki, marnie mi wychodziły, przez nie rozbiłem raz model, teraz stosuję gotowe. Zaznaczyłem na rysunku część kadluba, którą wydłużyłem Model oblatany, jak na razie wylatał 6 akumulatorów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.