kaczma2 Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 Wpadł mi w ręce kadłub modelu z silnikiem 380, odbiornikiem z regulatorem i serwomechanizmami. Te serwa mają połączenie 4 żyłowe i mam pytanie czy takie serwa można jakoś zastosować do odbiorników standardowych na 3 piny. Gdybym miał nadajnik 27,225 MHz, właściwy nie byłoby sprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JarekF Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 To jakiś archaik chyba ? W celu powiększenia swojej wiedzy, bo nigdy nie spotkałem takich, lub nie zwróciłem uwagi "za młodego" (w ruskich "Pilotach" chyba nawet było więcej jak cztery) pytanie: do czego służy czwarty kabel ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 Pewnie nieproporcjonalne działające prawo-lewo. Kup sobie jakies tower pro i nie bedziesz sie martwil ze masz 4żyły w przewodzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek_F3J Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 Z 4 przewodami spotkałem sie też w Piperku z ParkZone...ale dlaczego 4 a nie 3 to nie mam pojęcia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczma2 Posted February 3, 2011 Author Share Posted February 3, 2011 To jest ten model http://vvware.com/Helicopter/h_RC_Airplane_J-3_grasshopper.asp Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1707 Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 Tak na mój nos, to skoro zintegrowali regulator z odbiornikiem to i zmieścili tam elektronikę serwa. Zawsze to kilka centów mniej. Wychodzą 4 przewody: 2 do sterowania silniczkiem i dwa do pomiaru położenia potencjometru. Czyli z "serwomechanizmu" został tylko "mechanizm". Pętla serwo zamyka się przez ten moduł w czarnej koszulce. Ani nie podłączysz tych mechanizmów do normalnego odbiornika ani ten moduł nie wysteruje standartowych, 3 przewodowych serw. Oczywiście jest też możliwe, że są to "serwa cyfrowe", a dokładniej 3 cyfrowe: neutrum, lewe i prawe skrajne położenie Ciekawe zdanie z opisu tego modelu: "Be careful on your learning process to prevent crashing" - teraz już nikt o tym nie zapomni.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RomanJ4 Posted February 4, 2011 Share Posted February 4, 2011 Myślę,że kolega Marek trafił w sedno. wielkość tego serwa nie wygląda na mogące pomieścić elektronikę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczma2 Posted February 5, 2011 Author Share Posted February 5, 2011 Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.