herkristo Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Tylko czy w dużym lotnictwie ten kolor daje anodowanie czy przypadkiem alodynowanie? Nie jestem znawcą technologi lotniczych ale Wikipedia przekonała mnie że możesz mieć rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Michał dokładnie tak jak piszesz w dużym lotnictwie to barwę taką uzyskuje się w procesie alodynowania, ale mi wygodniej było barwić po anodowaniu, bo nie wymaga to posiadania wielu mało dostępnych związków chemicznych, wystarczy H2SO4, trochę prądu i odrobinę wprawy aby uzyskać przybliżony efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Michał dokładnie tak jak piszesz w dużym lotnictwie to barwę taką uzyskuje się w procesie alodynowania, ale mi wygodniej było barwić po anodowaniu, bo nie wymaga to posiadania wielu mało dostępnych związków chemicznych, wystarczy H2SO4, trochę prądu i odrobinę wprawy aby uzyskać przybliżony efekt. aby uzyskać przybliżony efekt. EECH doskonały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Krzysiek jeśli byłbyś zainteresowany takim efektem, to mogę Ci dokładnie powiedzieć jak to zrobić, nie są to jakieś czary-mary, ta technologia naprawdę jest do uzyskania w warunkach Twojego warsztatu. Aby zbytnio się nie rozpisywać proponuję kontakt telefoniczny, jakby co to na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Nie bądż taki tajemniczy, napisz to na forum pomożesz większej rzeszy modelarzom, mnie też pozdrawiam Czesław z Kruszwicy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Czesław to nie żadna tajemnica, chodzi o to, że nie lubię pisać instrukcji w postaci elaboratów, dlatego podałem Krzyśkowi info z telefonem. Jeśli faktycznie byłoby zainteresowanie większego grona modelarzy, to przy następnej, okazji podczas przygotowywania kolejnych blach, zrobię fotorelację wraz z opisem tego całego procesu i umieszczę w tym wątku. Tak będzie znacznie łatwiej i przystępniej. Nie wiem tylko czy nie będzie to potraktowane jako OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Kolejny kroczek za mną. Setki pomiarów, przemyśleń i rozwiązań konstrukcyjnych zaowocowały powstaniem modelu 3D fotela pilota (na razie jego górnej części). Konstrukcja zasadniczo niewiele odbiega od oryginału, ale z braku szczegółowej dokumentacji, niektóre z elementów to ułańska fantazja, która doprowadziła do powstania fotela składającego się z 17 różnych części, które teraz będzie trzeba wykonać . Kilka renderów z powstałego modelu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Projekt fotela zakończony, niestety tylko na rysunku, teraz dopiero zacznie się zabawa, przygotowanie wzorników, szablonów i innych pomocnych elementów do wykonania siedziska dla pilota. Nie mam jeszcze pomysłu jak najlepiej zrobić tapicerkę do tego fotela, bo tekstylia to nie moja branża , może ktoś podrzuci jakiś pomysł to chętnie z niego skorzystam. Na koniec dwie fotki renderu z projektu i oryginał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi99 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Myślę, że "tapicerkę" oddałbym do krawca-krawcowej-poważnie !, szkoda żeby coś nie wyszło w tak pięknym modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 To zdjęcie zgóry jest modelu? Gubię sie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 To zdjęcie zgóry jest modelu? Gubię sie... Nie nie to jest zdjęcie wnętrza samolotu, tak powinien wyglądać fotel w moim modelu, jak wyjdzie - się okaże........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abyss Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Podziwiam, wielki szacunek za ten majstersztyk.Szczęka opada to mało powiedziane, chyba jeszcze nie widziałem dokładniej wykonanego modelu. Też fajnie że się nie poddajesz, pewnie niektórzy by zrobili to na szybko i pomineli szczegóły.Cudo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Pierwsze elementy wycięte a raczej wyfrezowane. Są to elementy konstrukcyjne górnego oparcia, po odchudzenie tu i ówdzie oba ważą 32 g, pocieszam się że to największe i najcięższe z całości fotela. Niestety i tak dojdzie ok 100 g do wagi Zlina . CDN... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 ty jakiś "zboczony" jesteś , przepraszam ale, nic innego nie przychodzi mi do głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abyss Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 A to pewnie dopiero początek, zaczną się detale :pilot który rusza się,zegary które działają,... i masa innych rzeczy Dariusz będziesz jakiegoś pilota tam montował? Czy zostawisz kabinę pustą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Nie no pilot musi być, a kto będzie sterował, przecież nie ja . Z tym fotelem to faktycznie mnie trochę poniosło, ale działam dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesław Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Darku całe szczęście że rząd wydłużył okres przejścia na emeryturę , bo przy tej szczegółowości masz szansę skończyć model (super dokładność) pozdrawiam Czesław z Kruszwicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Mała przymiarka do wnętrza kabiny. Masz rację Czesławie jest taka szansa, choć chciałbym już prace nad tym modelem zakończyć w tym roku i usiąść nad czymś nowym. Teraz nastąpi 2 tygodniowa przerwa, bo trzeba rozprostować kości i wyjechać gdzieś z rodziną na wakacyjne wojaże. Pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 A jednak jeszcze udało mi się dociąć do końca cały stelaż, musiałem sprawdzić czy wszystko działa i pasuje do siebie. I wyszło na to że jest OK, teraz mogę spokojnie wyjechać i pooddychać górskim powietrzem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widar123 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 I już po urlopie, zleciało bardzo szybko, czas więc na dalszy etap fotela. Dorobiłem mocowanie do pasów i podporę siedziska, to już wszystkie elementy całego stelaża po nich zabiorę się za obijanie blachą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.