Skocz do zawartości

Zlin 50L

widar123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj Piotrze

Powiem tak, Twój model stał się poniekąd inspiracją do mojego. Śledziłem pilnie tę relację i podziwiałem pięknego Zlina, co zaowocowało zbudowaniem własnego. Cały czas miałem w pamięci wagę i napęd, który sobie poradził w Twoim przypadku i takie było założenie, że jeśli utrzymam się z moim w takiej wadze, to napędu nie zmieniam póki co. Nie zależy mi żeby model wisiał (bo to nie śmiglowiec ;) ) tylko realistycznie wykonywał figury. Mam nadzieję, że Twój Zlinek jeszcze poczuje powietrze, bo szkoda żeby stał i kurzył się, niech cieszy oko w locie niejednego gapia B) . Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 278
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

No nie ukrywam, że mam ochotę w końcu nim polecieć może się przekonam :) o ile lepsze paliwo mu pomoże... Także 3mam kciuki za Twój model i czekam na pięęękny lot :)

P.S Szkoda, że jednak nie wybrałeś malowania Żelaznego byśmy razem polatali hehe :P:rolleyes:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wygląda na to, że zakończyłem prace nad zewnętrznym wykończeniem Zlina - maska pomalowana i ozdobiona :). Zamontowałem też całe brakujące wyposażenie, czyli zasilanie główne i pdgrzewania świec, przełączniki, gniazda ładowania oraz serwo hamulców i odbiornik. Można by powiedzieć, że Zlin przygotowany jest do oblotu. Wykończenie całego kokpitu pozostawiam na jesienno-zimowe wieczory. Tradycyjnie kilka fotek z postępu prac:

Maska w pełnej krasie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Serwo gazu

Dołączona grafika

Gniazda i wyłączniki zasilania głównego i podgrzewania świec

Dołączona grafika

Moduł podgrzewania świec

Dołączona grafika

Odbiornik i serwo hamulców

Dołączona grafika

Końcówki linek hamulców oraz pod nimi pakiet zasilania głównego

Dołączona grafika

Gniazdo ładowania zasilania głównego

Dołączona grafika

I rzut z góry do wnetrza (jak widać linki hamulców jeszcze nie podłączone do serwa)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

CDN.

Opublikowano

Tylko czy pomalujesz śmigiełko? :lol:

Mam taki zamiar, tylko muszę się zebrać w sobie i nastroić do mycia pistoletu po malowaniu, to zawsze mnie najwięcej umęczy :(

Opublikowano

Pozabezpieczaj jakoś te snapy kulowe przed możliwością wyskoczenia kulki. Ja stosuje kulki kavana , przez kulke daję śrube M2 , u góry nad kulką dużą podkładkę , wszystko skontrowane 2 nakrętkami M2. Nawet jak kulka wyskoczy to stery masz nadal. W slizgu co prawda siły większe na sterze ale bywało, że wyskoczyło.

Opublikowano

jeśli snapy dobrej jakości i kierunkowe, to nie ma potrzeby ich zabezpieczania.

w śmiglakach dużo większe prędkości i przeciążenia na serwach i jakoś nic nie wypada ...oczywiście jeśli snap nie był zdejmowany i zakładany 100 razy ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ano jakoś cicho w temacie Zlina, a to z 2 powodów. Pierwszy to tak jak wspomniałem we wcześniejszym poście, że mam zamiar kupić innego Zlina (zestawowego) jako treningowego i właśnie składam go. Niestety mimo, że na pierwszy rzut oka wyglądał na dość porządny model i wcale nie taki tani, to jednak po zagłębieniu się w szczegóły okazuje się, że jest sporo do poprawki zanim się to poskłada. Nie chciałem więc zaśmiecać tematu tym co w tej chwili robię, dlatego zrobiła się większa przerwa. Po drugie przymierzyłem się do wyposarzenia kabiny Zlina z tego wątku i doszedłem do wniosku, że przydałaby się własna maszynka CNC do wycinania niektórych detali. I taka też już powstała, narazie przerobiona została frezarka, o której wcześniej pisałem jako nowym nabytku. To właśnie skala tego modelu jakby zmusiła mnie do dodatkowych działań i żeby coś zrobić trzebabyło wykonać to czym można zrobić. Wiadomo wzrok już nie ten, a detale "mikraczne". Tak czy inaczej temat niby milczy, ale nie umarł ;-). Mam nadzieję, że coś niecoś drgnie, jak się uporam z zestawowym Zlinem.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam po długiej przerwie. Przyszedł w końcu czas na reaktywację projektu Zlina. Jako że zewnętrznie Zlin wygląda na skończonego przyszła kolej na wnętrze. Czas tak długiej przerwy spowodowany był przygotowaniem narzędzia do produkcji dość małych i skomplikowanych części. Kilka postów wcześniej prezentowałem małą frezarkę Proxxona przerobioną na CNC i miałem nadzieję, że wystarczy mi do właśnie takich prac, ale niestety, zbyt małe pole robocze zweryfikowało moje zapędy. Trzeba było zabrać się do skonstruowania i wykonania nieco większej "siostry" i tak powstała całkiem pokaźna maszynka, która jest teraz nieocenionym pomocnikiem przy wyposażaniu Zlina w szczeguliki, które ręczną metodą wykonać nie sposób. To co udało mi się na niej wyskrobać pokazują fotki poniżej.

Panel wyłączników i gniazd w trakcie wyposażania

Tab01.jpg

Tab02.jpg

Tab03.jpg

Tab04.jpg

Panel przyrządów, na razie jeszcze pusty

Tab05.jpg

Tab06.jpg

Tab07.jpg

i modełka na których formowana była blacha

Mod01.jpg

oraz sprawczyni tego całego czasowego zamieszania

Stanowisko robocze

Frez01.jpg

... i sama ONA

Frez03.jpg

Pozdrawiam CDN...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Udało mi się zakończyć jedną z tablic. Jak zwykle pochłonęła więcej czasu niż się początkowo spodziewałem. Musiałem się zabawić w chemika i doprowadzić do wyglądu tablicę zbliżoną do oryginału. Tablica z przełącznikami jest wykonana z lotniczego aluminium i jego barwa nie jest srebrzysta, posiada lekki odcień zielono-żółty. Postanowiłem więc nieco poeksperymentować z anodowaniem i potem barwieniem aluminium. To co wyszło widać na dołączonych zdjęciach.

Tablica przełączników

Tab_01.jpg

Tab_02.jpg

I przymiarka do modelu

Tab_03.jpg

Tab_04.jpg

I zdjęcie oryginału dla porównania

Org.jpg

Teraz zabieram się za przyrządy - pozdrawiam wszystkich.

Opublikowano

Lipa, panie, lipa. Gumy nie rozciągnąłeś, a zapowiadała się ładna makieta.

No tak i wypunktowali mnie. Podkusiłem się na zdjęcie oryginału i proszę zaraz riposta :) . Niestety gumy nie będzie, mam nadzieję że Zlin nie będzie miał mi tego za złe. Dla osłody jedno zdjęcie z prac nad tablicą przyrządów. Uprzedzając spekulacje tablica będzie czarna.

Tab08.jpg

Opublikowano

Wślepiałem się dość długo w tą tablicę i coś mi nie pasowało. W końcu eureka!! okazało się że wszystkie przyrządy "spadły na dół" o 1,5 mm. Niestety błąd w rysunku został przeniesiony na frezarkę i nie było wyjścia jak zrobić nową. Wobec tego kolejna odsłona tablicy przyrządów, udało się jeszcze powycinać tarcze i szybki. Została jeszcze busola, malowanie i parę pokręteł, mam nadzieję, że już następnym razem będzie całość gotowa. A teraz to co wyskrobałem.

Tab09.jpg

Tab10.jpg

CDN.

Opublikowano

Piękna robota nie wiedziałem, że w Zlinie lata zegarek Aczs 1 znany mi z bojowych maszyn :)

Opublikowano

Piękna robota nie wiedziałem, że w Zlinie lata zegarek Aczs 1 znany mi za bojowych maszyn :)

Pewnie jak by się uparł, to w Zlinie można by się dopatrzyć znamion maszyny bojowej ;). Jak by mu jeszcze schować podwozie, to myśliwiec jak się patrzy. Swoją drogą to nie wiedziałem, że te zegarki latały w WarBirds, zawsze się człek czegoś dowie przy okazji. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.