Krytek Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Witam zawsze ciekawiło mnie jak się rysuje żeberka do takiego modelu,wiadomo kiedy są symetryczne to proste, a kiedy są w takim układzie jak powyżej nie mam pojęcia jak je wyrysować.Rysuje od dłuższego czasu w AutoCadzie 2008 może jakaś podpowiedz dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Ja zawsze rysuje linie pomocnicze tak jakby skrzydło od rzutu z góry, liniami też gdzie są żeberka, I wstawiam w te linie żeberka odpowiednio je skalując, Rysuję pomocnicze do dźwigarów od pierwszego, do ostatniego żeberka, i potem wg. tych pomocniczych stawiam prostopadłe do żeberek, i rysuję wcięcia na dźwigary. Da sie coś zrozumieć, czy nie bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Witam zawsze ciekawiło mnie jak się rysuje żeberka do takiego modelu,wiadomo kiedy są symetryczne to proste, a kiedy są w takim układzie jak powyżej nie mam pojęcia jak je wyrysować.Rysuje od dłuższego czasu w AutoCadzie 2008 może jakaś podpowiedz dla mnie. No powiem szczerze że nie jest to bardzo skomplikowane ale i nie jest łatwe. Ja akurat z jednego profilu rysuję resztę żeberek. Rysowanie zaczynam od planu skrzydła , potem ustalam dźwigary, położenie rury łacznika , dźwigarki pomocnicze spływy natarcia a potem dopiero wycinam w żebrach otwory na w/w elementy uwzględniając łączenie elementów po kątach (szersze otwory) .Ponieważ zapamiętywanie kilku 6-cyfrowych liczb nie stanowi dla mnie problemu ustawiłem dokładność pomiarów kątów i odległości w TurboCad-zie do 5-ciu miejsc po przecinku. Unikam w ten sposób przykrych niespodzianek z niedopasowaniem elementów. Dodatkowo trzeba przewidzieć na starcie technologię montażu ponieważ można zrobić konstrukcję nie składalną ( w realu trudno o przenikalność elementów, w TC to normalka) Obszar roboczy a właściwie jego wycinek z perspektywy wygląda tak jak poniżej. Doskonale widać pomocnicze linie konstrukcyjne. Temat jest zbyt obszerny żeby opisywać go w tym wątku. Edit: Pisałem razem z Pawłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krytek Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Dziękuje za odpowiedź i wskazówki pozostaje się przyłożyć i zacząć rysowanie.Na pewno napotkam jakieś problemy i będę pytał,mimo wszystko nie ma to jak by ktoś w realu pokazał jak do tego się zabiera wiadoma sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Piękna konstrukacja! Na model z napędem elektrycznym bardzo pasuje ten konkretny model Su. Łatwo będzie można wyprofilować osłonę silnika! Zapewne spalinowy silnik przewiduje konstruktor? może jakaś hybryda pojawi się w tym konkretnym egzemplarzu :mrgreen: Nauczyć się tak projektować i rozpowszechniać wizualizacje to chciałby zapewne niejeden modelarz. Uczta dla oczu, pełen szacun. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Sławek nie śpi i wybiera dobre modele na wzór To nie fer :mrgreen: ja za ten model dałem 1000zł :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Model będzie miał możliwość zainstalowania silnika spalinowego, jeżeli ktoś będzie takowy chciał mogę dopasować domek z firewallem do konkretnego typu silnika i łoża. Może nie wybrałem modelu Su ze względu na popularność ale dlatego że mi się podoba. Zżera mnie ciekawość w temacie własności lotnych. Tydzień, dwa i będzie wycięty. Mam na głowie dużo spraw w tym zawodowych , dodatkowo rysuję dwa inne modele z czego jeden dla kolegi więc postępy są mizerne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 E tam mizerne, nie obijaj się po prostu :wink: Szybciunio pomykaj z tym modelem, mam zamiar złożyć go i oblatać na otwarcie sezonu :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 E tam mizerne, nie obijaj się po prostu :wink: Szybciunio pomykaj z tym modelem, mam zamiar złożyć go i oblatać na otwarcie sezonu :devil: Ciężko będzie na początek sezonu nim wystartować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Ciężko będzie na początek sezonu nim wystartować.Spoko, podpuszczam Cię.......Aczkolwiek myślę że niejeden "spalinowiec" ma na to cudeńko chrapkę i można by było nico sprężyć temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 "myślę że niejeden "spalinowiec" ma na to cudeńko chrapkę " :shock: a skąd wiesz ???? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Problemu z przeróbką na spalinę nie będzie. Usunie się ażury widoczne na screenie ( trochę i tak je pozmieniałem w stosunku do tego screena) i będzie akurat pod silnik spalinowy. Ciąg dalszy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Skrzydło prawie gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bateryjka Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Witam To kiedy pierwsze zapisy na "puzzle" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Haa, toż już kolejka jest hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Sławku czyżby było przewidziane mocowanie dodatkowych "sterów" na końcówkach skrzydeł do zwiększenia powierzchni bocznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 W tym modelu to generatory są zbędne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 W tym modelu to generatory są zbędne Ale lepiej mieć mocowanie którego zaprojektowanie na tym etapie jest dużo prostsze niż potem kombinować na gotowym skrzydle . Extre flight daje generatory już do wszystkich nowych modeli ( dużo większych ) więc czemu i tutaj tego nie dać idąc za nową modą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 aktualizacja z opóźnieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbipok Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Czy już znasz wstępny termin gotowości komercynej? Zastanawiam się nad czymś większym od Katany 1,25m. Czy silnik 4T 10cm3 jest odpowiedni do tego modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.