Piotr_O. Opublikowano 30 Marca 2011 Opublikowano 30 Marca 2011 CAP i CHP były oznaczane niższe modele Futab, może nie tyle niższe co starsze. Futaba 9 była CAPS CHPS gdzie S oznaczało Super. wcześniejsze modele to CAP CHP itp. W każdym razie wersja CP dziesiątki jest samolotowa a z wersją H się nie spotkałem. Polecam instrukcję po polsku ze strony rcskorpion.pl i tak są opisane poszczególne róznice (praktycznie dotyczą one terkotki i przypisania funkcji do poszczególnych przełączników które i tak można zmienić) Zobaczcie zdjęcia i napisy na nadajnikach: http://www.rc711.com/shop/futaba-10chp-ff10-24g-10ch-transmitter-r6014hs-14ch-high-speed-receiver-combo-p-951.html?cPath=167_24
robas69 Opublikowano 30 Marca 2011 Opublikowano 30 Marca 2011 Piotr, chodziło mi oten nadajnik http://allegro.pl/komplet-futaba-t10c-z-odbiornikiem-r1610dp-i1527309175.html . Zdjęcie kiepskie, ale widać nazwę nadajnika.
Gość slawekmod Opublikowano 30 Marca 2011 Opublikowano 30 Marca 2011 Dokładnie taką samą miałem tyle że z odbiornikiem 1410DP. Bardzo dobry sprzęt.
robas69 Opublikowano 31 Marca 2011 Opublikowano 31 Marca 2011 Sławek, czy w 10CP dwa serwa klap i dwa serwa lotek zwykłych skrzydeł można zaprogramować tylko w szybowcu? Takie mam ponure myśli po lekturze instrukcji...
larith Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 A ja chciałbym zapytać jak to jest z tymi potencjometrami obrotowymi, mogę je przypisać do dowolnego kanału i sterować w ten sposób pełnymi wychyleniami serwa ? (skręcam serwo wychylone max w jedna stronę, odkręcam serwo wychylone max w druga stronę + EPA oczywiście). Potrzebuję takiej funkcjonalności do regulowania paliwa i klapy trymującej w łódce
robas69 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Sprawa pilna! Czy w trybie samolotowym w Futabie T10CP mogą pracować DWA serwa klap? Z instrukcji wynika, że tylko jedno serwo. Dwa tylko w programie szybowcowym.
Gość slawekmod Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Co prawda nie próbowałem takich akcji ale przecież można wykorzystać jeden z programowalnych wolnych mixerów.
olo Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Co prawda nie próbowałem takich akcji ale przecież można wykorzystać jeden z programowalnych wolnych mixerów.Chyba trzeba przypisać drugie serwo do wolnego kanału i wtedy te 2 serwa można z czymś zmiksować.
Nebeb Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Temat zmartwychwstaje - niech tu piszą wszyscy który mają problem z wyborem aparatury RC. Teraz ja mam kolejny problem kiedy miałem już kupować aparaturę za 1100zł pomyślałem sobie: po co mi 8 kanałów ??. Bo przecież 4 podstawowe to wiadomo 5 np. klapy 6 np. chowane podwozie, do czego 7 i 8 ja sam nie wiem może wy wiecie. I teraz rozmyślam na nadajnikiem Hitec optic 6 2.4 Ghz. 6 kanałów myśle że wystarczy a wy ? W sklepie nastik kosztuje 699zł z 2 serwami HS-55 i innymi akcesoriami. Jakie macie opinie o tej apce: Hitec optic 6 2.4 Ghz ??. Ps. Zmieniam zdanie jak baba :/
olo Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Jeżeli możesz kupić używane radio to może ten nadajnik ? Nie wiem ile ma kanałów ale pewnie 7 lub 9. Możliwość przeróbki na 2,4 GHz http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=39233
Nebeb Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Nie nie ten nadajnik nie. Jakie macie opinie o hitec otpic 6 2.4 Ghz ??
instruktor Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 W stosunku do 3030 to ten Optic to "badziewie"
Nebeb Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Jak to badziewie ?? Aż tak źle ? No ale jakie macie opinie hitec optic 6 2.4 Ghz ?
madrian Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Jak to badziewie ?? Aż tak źle ? No ale jakie macie opinie hitec optic 6 2.4 Ghz ? Przeciętna aparatura, ciut za droga w stosunku do możliwości. Zdarzają się jej awarie.
Nebeb Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2011 No i wszystko wiem - jeszcze jedno bez zbędnych ceregieli, według was jaką najlepszą aparaturę kupię do 750 zł minimum 6 kanałów oczywiście 2,4 Ghz ?
Rufio Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Turnigy 9x?Tak szczerze to nie jestem jakoś za bardzo do niej przekonany :/ Może jakieś inne propozycje ?? Wróć z pomysłem do tej propozycji lub bliźniaka. Wiele osób z niej korzysta. Właściwie to nic nie można jej zarzucić oprócz "plastikowego" wyglądu. Działa bezawaryjnie, na dzień dobry 9 kanałów i bezapelacyjnie ma najlepszy stosunek ceny do funkcjonalności i jakości. O innych możliwościach po jej przerobieniu czyli wgranie alternatywnego oprogramowania nawet nie ma za bardzo co marzyć o innej platformie. Oczywiście polecam wersje tzw. V1 na 35MHz i dokupić dowolny system 2.4: FrSky, Assan, Corona V2 - wszystko to są niezwykle ekonomiczne propozycje (FrSky cieszy się wyśmienitą opinią - nawet skuteczniejsza i szybsza niż FASST). Co do Optic6 - działa i tyle bez sensacji, bez fajerwerków, ma co trzeba (programy), wygląda prawie jak Turnigy - miałem kilka razy w ręku. Ja bym jej nie kupił. ps. gdyby nie fakt, że mam Eclipse7 do katowania i MC4000 do rozkoszowania się to Eclipse7 z przyjemnością za te pieniądze zamieniłbym na Turnigy lub bliźniaka.
madrian Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 No i wszystko wiem - jeszcze jedno bez zbędnych ceregieli, według was jaką najlepszą aparaturę kupię do 750 zł minimum 6 kanałów oczywiście 2,4 Ghz ? A co? Przez 7 stron tematu nikt ci nie podał konkretnych propozycji? :wink: Lenistwo to bardzo brzydka wada u modelarza. Jak chcesz coś w życiu osiągnąć to nie można wiecznie słuchać co mówią ci inni. Któregoś dnia trzeba włączyć własny komputerek pokładowy i zacząć myśleć oraz wyciągać wnioski. Masz 13 lat. Za 5 będziesz oficjalnie dorosły. Trochę mało czasu na kształtowanie osobowości. Weź się wreszcie w garść, zacznij myśleć i podejmować własne decyzje. Propozycje dostałeś. Co z tego wybierzesz jest WYŁĄCZNIE TWOJĄ SPRAWĄ. My niestety za ciebie decyzji nie podejmiemy. Musisz zacząć żyć z własnymi wyborami.
Nebeb Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2011 No ok, masz racje Madrian. Aha jeszcze jedno, szukałem to ale nie znalazłem a mianowicie jak jest z zasięgiem w turnigy 9x, z tym oryginalnym odbiornikiem 2,4 ghz turnigy ??
Kolin101 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 coś słabo i to bardzo szukałeś... Ale jbc to 2km przy ziemi i trochę więcej (ok 500m może mniej) w powietrzu. Jeszcze dodatkowo 2 link z wyszukiwarki google (dodatkowo z tego forum ;p): http://pfmrc.eu/printview.php?t=28618&start=0&sid=ee5298f37d5abc92dbb87940de770b93http://pfmrc.eu/printview.php?t=28618&start=0&sid=ee5298f37d5abc92dbb87940de770b93 Tak więc zasięg powyżej 1,5km ma przy ziemi każdy a niektórzy i do 2,4km doszli na ziemi.
Nebeb Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Aha dzięki, a tak nawiasem to jakie opinie o niej macie ? Aha i w jakim sklepie internetowym mogę ją kupic znalazłem tylko w 2: re-electrotown.pl, a w tym 2 to za 399zł więc drogo, mogę to jeszcze gdzieś kupić ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.