Jump to content

Wycinanie kołpaka węglowego do śmigla?

Mellon-68
 Share

Recommended Posts

Mój kołpak to węgiel 89mm śmigło 23x10. Ponieważ zawsze do tej pory miałem problem z dokladnym wycinaniem w kolpakach otworów na śmigło postanowiłem zapytać, czy macie sprawdzone własne metody jak to robić aby za każdym razem otwory były idealnie dopasowane.

POZDR.>

Z cyny, kładziesz śmigło z podstawą kołpaka i jedziesz cyną dookoła . Potem zakładasz kołpak zamiast śmigła i odrysowujesz kształt. do wycięcia. Wychodzi idealnie.

Pewnie tak: Kładziesz podstawę kołpaka ze śmigłem na stole, potem okrągłym drutem z cyny (Tinol do lutowania http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRM1E4yvV8C8kkM4kTHajqZqBQVnBY8hiJ1jQfsD8XfxseSmhIj8g&t=1 ) ale nie za cienkim, obwodzisz po powierzchni stołu dokładnie układając drut dookoła podstawy, dojeżdżasz do łopaty, do góry pod kątem prostym, zaginasz na łopacie na dół, dalej po okręgu podstawy i do następnej łopaty, zaginasz do góry..... itd, itd. Jak oba końce się spotkają masz z drutu obrys, w środek którego wstawiasz kołpak i ołówkiem obrysowujesz kontury łopat (po wewnętrznej stronie drutu gdzie były łopatki).

Popraw tytuł (dwa błędy), bo tak samo po polsku jak tekst Tomka

My z Tomkiem jakoś się zrozumieliśmy - ale może my jesteśmy "pozytywnym przypadkiem szczególnym".

Dla porządku i aby sobie obciachu nie robić tytuł poprawiłem.

POZDR.>

Oj, oj, najzwyklejsza literowke czlowiek zrobil i od "no" zdanie rozpoczal. Bywa gorzej. Az strach pomyslec, ile awersji moze wywolywac brak polskiej czcionki w moich wypowiedziach. :(

Pomysl z drutem ciekawy - ja go stosuje do wykonywania dodatkowych wreg w kadlubach modeli plastikowych. Jedyna roznica to rodzaj drutu. Ja wykorzystuje drut z miekkiej stali, stosowany w kwiaciarniach do wzmacniania lodyg kwiatow. Do tego typu zadan posiada on lepsze wlasciwosci od cyny.

Melon-jeśli chcesz mnie obrazić zrób to w mniej zakamuflowany sposób , mnie nie brakuje zawartości czaszki ale nie jest w porządku ,że na forum są rebusy do rozwiązania bo to oznacza brak szacunku dla innych lub niechlujstwo w pisaniu. PS. Z j. polskiego nigdy nie byłem orłem ale maturę (tę dawną) n 4 zdałem co też o de mnie wymagało przyłożenia się czego tobie życzę.

Mellon-68, To, że zwróciłem uwagę na śmieszny tytuł, to raczej wypadałoby podziękować. Było śmiesznie i później przeglądarka nie znalazłaby nic na temat wycinania kołpaka. Pokazywało to jedynie, że nawet nie czytasz tego co sam napisałeś. No chyba, ze wicinanie i kopałek (w dodatku w tytule) to nic wielkiego. A ja nadal (mimo, że znałem metodę z drutem (nie z cyną, bo mało dokładnie) nie wiem co znaczy po polsku "na z cyny" (bo to raczej nie zwykła literówka). I nie tylko ja, a myślę, ze i więcej osób. A, że się trafił geniusz-bywajet. Jeśli zrobię błąd, zazwyczaj się tego wstydzę. Ty, jak widać, nie. Tez tak bywajet.

Witek i Bubu ,

Na Forum przede wszystkim trzeba starać się zrozumieć i rozumieć również niedoskonałości innych.

Buwi słusznie zwrócił uwagę na tytuł posta - głupio wyglądało i wyszukiwarki miałyby problem. Każdy może się pomylić lub zrobić błąd literowy. Ale można też zawsze napisać na PW i gość sobie poprawi co potrzeba. Ja odpisałem też "pro publico" i to był błąd.

Nie chciałem nikogo obrażać, miało być śmiesznie a wyszło jak zwykle.

Nie piszmy już więcej w tym wątku o pisowni i zachowaniu bo nie o to tu chodzi.

POZDR.>

Melon-jeśli chcesz mnie obrazić zrób to w mniej zakamuflowany sposób , mnie nie brakuje zawartości czaszki ale nie jest w porządku ,że na forum są rebusy do rozwiązania bo to oznacza brak szacunku dla innych lub niechlujstwo w pisaniu. PS. Z j. polskiego nigdy nie byłem orłem ale maturę (tę dawną) n 4 zdałem co też o de mnie wymagało przyłożenia się czego tobie życzę.

Witku, nie gniewaj sie, ale takze w Twojej wypowiedzi (patrz wyzej) pare bledow mozna znalezc. Jestem przekonany, ze i w moich wpisach daloby sie do czegos przyczepic (chocby wspomniany brak polskiej czcionki). To ladnie dbac o mowe ojczysta, ale tez zrobienie bledu moze sie zdarzyc kazdemu z nas i nie koniecznie musi stanowic oznake niechlujstwa lub braku szacunku.

Naturalnie, powyzsze bez cienia zlosliwosci.

...nie wiem co znaczy po polsku "na z cyny" (bo to raczej nie zwykła literówka).

Zapewne mialo byc: "no, z cyny"

Jeśli ktoś się zalicza do szczególnych pozytywnych przypadków to znaczy,że według niego jestem ogólnym negatywnym plebsem.

Nie używam programu do sprawdzania ortogrfii, koresponduję z osobami , do których muszę pisać bez polskich znaków bo wychodzą im "krzaki", nie twierdzę, że jestem nieomylny.

Share

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.