Tomek Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Pisałem na szybko będąc w pracy. Nie zawsze mam czas sprawdzać poprawiać , ważne było że trzeba było pomóc i pomogłem. Potem kilka postów o pisaniu z no a nie na , bez sensu. Ktoś pierwszy zwrócił uwagę i starczy , reszta pisze bo??? Co wniosło to de tematu kołpaków? P.S. Czy na forum polonistycznym piszą o ó z kreską w wyrazie góra, które jest podobne do mojego Yak, a w Yaku mam silnik 50cc, 5 serw serwa Hiteka, odbiornik Assana, zbiornik 0,6l paliwa itd.? Chyba nie... Piszcie luzie w temacie forum modelarskiego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ja niestety nic z tego nie zrozumiałem , ale mnie się oberwało najbardziej :| Kołpak wycięty ale inną metodą. Tak przy okazji zębata tarcza volcraftu poszła w "drzazgi" na laminacie węglowym, chińskie rude tarcze (korund?) cięły kołpak jak masło ? Może mi to ktoś wytłumaczy? Do tej pory ciąłem laminaty szklane i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Może była wadliwa, lub jeśli spoiwo jest za twarde, nie wykrusza stępionego na węglu ziarna, przegrzewa się i pęka. Dlatego na szklanych chodziła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ja użyłem zwykłego stożkowego kamienia . Najpierw z grubsza przed linią odciąłem nadmiar laminatu, a potem do linii wyszlifowałem naddatek. Ze stożka zostało 2/3, ale kupuje je w komplecie za jakieś śmieszne pieniądze więc nie muszę się tym przejmować. Wadą na pewno jest masa kurzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 tarcza była stalowa z ząbkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Wierzę, ale wyszło jak zawsze w Polsce.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Nie do końca w temacie, ale może podzielicie się wiedzą co robicie w przypadku kiedy otwór w podstawie metalowej kołpaka ma za małą średnicę w stosunku do wału /piasty/. Mam niestety piastę śr. 12 mm, a nie znalazłem kołpaka z takim otworem w podstawie. Nie wiem czy domowe rozwiercanie zapewni centryczny otwór i brak bić przy pracującym śmigle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 A jaki masz oryginalny otwór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Jeszcze go nie kupiłem właśnie ze względu na problem, o którym napisałem, ale prawdopodobnie będzie to ten http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=426_621&products_id=9268 . Producent modelu zaleca kołpak śr. 80 mm, a ten ma otwór w podstawie śr. 10 mm czyli największy jaki znalazłem. Apropos kołpaków - w większych rozmiarach, przynajmniej w naszych sklepach wybór nie jest powalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Robas na tokarkę z tym Ja kupiłem swój kołpak weglowy 65mm bezpośrednio u krilla i roztoczyłem otwór na tokarce. Nie odważyłbym się podejść z wiertarką do kołpaka za 55 euro . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Niestety tego się obawiałem, że tak się skończy. Obawiam się tylko naszych tokarzy "Miało być 12, a jest 15 mm - o co Panu chodzi? Coś Pan wariat, wojnę robisz o 3 mm" :twisted: :jupi: . Z otworem na 12 mm chyba nigdzie nie kupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 To naprawde ja nie wiem, na jakich Ty tokarzy trafiłeś, że 3mm to dla nich pole tolerancji. Może oni gluty z nosa toczyli bo na pewno nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Jedynie odpowiedni pogłębiacz poza tokarką mógłby w miarę centrycznie powiększyć otwór, i to też za pomocą wiertarki stołowej, nie ręcznej. Jednak tokarka (i czujnik zegarowy do wycentrowania) jest do tego celu najlepszym (i chyba jedynym) rozsądnym rozwiązaniem, ze względu na bardzo duże obroty a co za tym idzie drgania związane z każda niecentrycznoscią. Możesz kolego zażądać od tokarza dokładnego wykonania otworu za pomocą rozwiertaka 12H7 (+0 do +0,018mm http://www.lw.cad.pl/tolerpas/r_otw_dn1_500.htm) w końcowej operacji (o ile oś silnika trzyma się tolerancji wymiaru - trzeba by zmierzyć). Jednak zapewniam Cię że każdy "przyzwoity" tokarz nie będzie miał żadnego problemu z dokładnym wykonaniem "od noża" :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Dziękuję Wam bardzo. Z tymi tolerancjami tokarzy oczywiście żartowałem, ale będę musiał z jakiegoś skorzystać. Zresztą śmigła też będę musiał rozwiercać /drewniane lub z tworzywa np. APC/. Czy wiecie w jakich polskich sklepach można kupić śmigła powyżej 20 cali średnicy do napędu elektrycznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Proszę http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?k208,latajace-smigla-lopaty-kolpaki-piasty-smigla-elektryczne-apc-e-sf,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Widzisz, pod latarnią najciemniej :oops: . Sprawdzałem we wszystkich sklepach, ale nie w tym, który mam najbliżej czyli w Poznaniu... Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi