Skocz do zawartości

Depronowiec Morane Saulnier type N, makieta- 1915r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym przedstawić ciekawą konstrukcje z czasów I Wojny Światowej. Data pierwszego oblotu oryginału 1915r. Model został zaprojektowany w programie 3d, elementy wycięte na ploterze termicznym. Rozpiętość 178 cm, masa bez wyposażenia modelu na zdjęciu około 220g. Ilość elementów około 70. skala 1:5

Jeśli komuś się spodoba wstawię kolejne zdjęcia modelu.

Pozdrawiam

Dołączona grafika

Opublikowano

dodaj troche wzmocnien ,silnik ,"bebechy" i w góre;)

widziałem kilka relacji z budowy owego samolotu, tylko nigdy takich wymiarow.

Opublikowano

Docelowo model bez wyposażenia waży około 450g(laminowanie włóknem szklanym i rakollem)

Faza projektowania modelu:

Dołączona grafika

Opublikowano

Obserwując Twoją aukcję tego modelu zatanawiałem się czemu cieszy się zerowym wzięciem? Czy to za sprawą materiału , z jakiego został wykonany? Przy tych rozmiarach to faktycznie bardzo lekki a opór czołowy nie jest mały. Ja mam plany tego modelu ale w skali 1:3 i aż korci mnie by go rozpocząć :idea:

Opublikowano

Obserwując Twoją aukcję tego modelu zatanawiałem się czemu cieszy się zerowym wzięciem? Czy to za sprawą materiału , z jakiego został wykonany? Przy tych rozmiarach to faktycznie bardzo lekki a opór czołowy nie jest mały. Ja mam plany tego modelu ale w skali 1:3 i aż korci mnie by go rozpocząć :idea:

Moranków sprzedało się kilkanaście na licytacji :) To nie jest model na wiatr i ciężkie warunki. Jest lekki i powolny, taki urok makiety. Jestem miłośnikiem starych samolotów z duszą. Taki model nie musi bić rekordów prędkości, najmniejszego oporu itp itd. Ma cieszyć oko:)
Opublikowano

Moranków sprzedało się kilkanaście na licytacji To nie jest model na wiatr i ciężkie warunki. Jest lekki i powolny, taki urok makiety. Jestem miłośnikiem starych samolotów z duszą. Taki model nie musi bić rekordów prędkości, najmniejszego oporu itp itd. Ma cieszyć oko:)

Każdego sprzedającego cieszy każda liczba kupujących :wink: Ale odpowiedz konkretnie jaki przewidujesz silnik, podanie niskiego kv i średnicy śmigła to za mało. Raczej bardzo trudno będzie dobrać lekki silniczek o takich parametrach. Smigło skalowe ma sie nijak do wielkości modelu - znaczy rzadko jest w odpow. skali własnie ze względu na gabaryty silnika. Masa silnika i pakietu pewnie zrówna się z masą modelu, a on jakiś taki za delikatny jest. Znaczy Twój model jeszcze nie latał?

Ja również jestem miłośnikiem modeli Iwojennych o czym świadczą prezentowane tu moje modele. Nawet zastanawiałem się nad kupnem Twego, niestety wydaje mi się zbyt delikatny jak na tę wielkość. Dlatego będę robił mego albo tradycyjnie w skali 1/3(ponad 2700mm rozp) lub w skali 1/4.

Opublikowano

Nie jest w sprzedaży, nie chce żeby ktoś pomyślał że go reklamuje itp. Poprostu jest to prezentacja własnego modelu. Mam model już wzmocniony( rakoll, tkanina szklana, pręty węglowe) i jest całkiem wytrzymały, oczywiście masa wzrosła jak wcześniej pisałem. Jedynie jak ktoś ze znajomych jest zainteresowany to wymieniam ten model na akcesoria modelarskie i podzespoły.

Zdjęcia wnętrza kadłuba:

Dołączona grafika

Opublikowano

Nie jest w sprzedaży, nie chce żeby ktoś pomyślał że go reklamuje itp

Wrzuć jako ofertę w odp. dział i obiekcje miną :mrgreen:

Opublikowano

Wrzuciłem w odpowiedni ale nie za gotówkę:)

Filmik z lotu mam nadzieje w czwartek będzie o ile pogoda dopisze.

Kolejne zdjęcia:

Dołączona grafika

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.