imodi Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Chciałbym przedstawić ciekawą konstrukcje z czasów I Wojny Światowej. Data pierwszego oblotu oryginału 1915r. Model został zaprojektowany w programie 3d, elementy wycięte na ploterze termicznym. Rozpiętość 178 cm, masa bez wyposażenia modelu na zdjęciu około 220g. Ilość elementów około 70. skala 1:5 Jeśli komuś się spodoba wstawię kolejne zdjęcia modelu. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
domino10-0 Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Gratulacje! Bardzo ladnie wyszedl. Dodaj wiecej zdjec tego monstrum :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
imodi Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 Pomalowany:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Mam nadzieje ze masa wzrośnie troche bo szkoda zeby z takiego cacka byla gazeta w powietrzu... Piekny model! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyton Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 dodaj troche wzmocnien ,silnik ,"bebechy" i w góre;) widziałem kilka relacji z budowy owego samolotu, tylko nigdy takich wymiarow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imodi Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 Docelowo model bez wyposażenia waży około 450g(laminowanie włóknem szklanym i rakollem) Faza projektowania modelu: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shin Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 WOW! Naprawdę jesteś Jedi ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek M Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Obserwując Twoją aukcję tego modelu zatanawiałem się czemu cieszy się zerowym wzięciem? Czy to za sprawą materiału , z jakiego został wykonany? Przy tych rozmiarach to faktycznie bardzo lekki a opór czołowy nie jest mały. Ja mam plany tego modelu ale w skali 1:3 i aż korci mnie by go rozpocząć :idea: Link to comment Share on other sites More sharing options...
koszkin Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Modelik jak najbardziej OK, widziałem nie raz na allegro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imodi Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 Obserwując Twoją aukcję tego modelu zatanawiałem się czemu cieszy się zerowym wzięciem? Czy to za sprawą materiału , z jakiego został wykonany? Przy tych rozmiarach to faktycznie bardzo lekki a opór czołowy nie jest mały. Ja mam plany tego modelu ale w skali 1:3 i aż korci mnie by go rozpocząć :idea:Moranków sprzedało się kilkanaście na licytacji To nie jest model na wiatr i ciężkie warunki. Jest lekki i powolny, taki urok makiety. Jestem miłośnikiem starych samolotów z duszą. Taki model nie musi bić rekordów prędkości, najmniejszego oporu itp itd. Ma cieszyć oko:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahaweto Posted May 8, 2011 Share Posted May 8, 2011 Naprawdę jest piękny . Ma krótki przód, jaki planujesz silnik ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
imodi Posted May 8, 2011 Author Share Posted May 8, 2011 Silnik bezszczotkowy o niskim kv z przekładnią, śmigło rozmiar 19"(wynika ze skali) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek M Posted May 8, 2011 Share Posted May 8, 2011 Moranków sprzedało się kilkanaście na licytacji To nie jest model na wiatr i ciężkie warunki. Jest lekki i powolny, taki urok makiety. Jestem miłośnikiem starych samolotów z duszą. Taki model nie musi bić rekordów prędkości, najmniejszego oporu itp itd. Ma cieszyć oko:) Każdego sprzedającego cieszy każda liczba kupujących :wink: Ale odpowiedz konkretnie jaki przewidujesz silnik, podanie niskiego kv i średnicy śmigła to za mało. Raczej bardzo trudno będzie dobrać lekki silniczek o takich parametrach. Smigło skalowe ma sie nijak do wielkości modelu - znaczy rzadko jest w odpow. skali własnie ze względu na gabaryty silnika. Masa silnika i pakietu pewnie zrówna się z masą modelu, a on jakiś taki za delikatny jest. Znaczy Twój model jeszcze nie latał? Ja również jestem miłośnikiem modeli Iwojennych o czym świadczą prezentowane tu moje modele. Nawet zastanawiałem się nad kupnem Twego, niestety wydaje mi się zbyt delikatny jak na tę wielkość. Dlatego będę robił mego albo tradycyjnie w skali 1/3(ponad 2700mm rozp) lub w skali 1/4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted May 8, 2011 Share Posted May 8, 2011 Daj link do aukcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
imodi Posted May 8, 2011 Author Share Posted May 8, 2011 Nie jest w sprzedaży, nie chce żeby ktoś pomyślał że go reklamuje itp. Poprostu jest to prezentacja własnego modelu. Mam model już wzmocniony( rakoll, tkanina szklana, pręty węglowe) i jest całkiem wytrzymały, oczywiście masa wzrosła jak wcześniej pisałem. Jedynie jak ktoś ze znajomych jest zainteresowany to wymieniam ten model na akcesoria modelarskie i podzespoły. Zdjęcia wnętrza kadłuba: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek M Posted May 8, 2011 Share Posted May 8, 2011 Nie jest w sprzedaży, nie chce żeby ktoś pomyślał że go reklamuje itp Wrzuć jako ofertę w odp. dział i obiekcje miną :mrgreen: Link to comment Share on other sites More sharing options...
imodi Posted May 8, 2011 Author Share Posted May 8, 2011 Wrzuciłem w odpowiedni ale nie za gotówkę Filmik z lotu mam nadzieje w czwartek będzie o ile pogoda dopisze. Kolejne zdjęcia: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts