Gość Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Rzut boczny kadłuba ( taki jak dwa posty wyżej) mogę Ci podrzucić w CAD i sobie pomierzysz czy będzie dobrze. Co do wycinanki możesz mieć komplet plików za symboliczne 25 zeta .Oczywiście pod laser. Instrukcję montażu doślę jak zrobię. Edit: Piątek. Zabrałem się za Edge 540. Wszystkie elementy pasują(zadziwiające !). W każdym razie model wycięty bez offsetów i składa sie bardzo dobrze. Najwyraźniej sklejka jest trochę grubsza. To co na zdjęciu 160g.Oczywiście można to i owo zrobić z balsy ale jako że nie przewiduję robić kitów tego modelu (chyba że ktoś sie będize bardzo upierał) a jedynie udostępniać za niewielką odpłatnością pliki pod laser to każdy może wyciąć elementy z dowolnego materiału. Dobra, żeby nie przynudzać. To co na zdjeciach to 2h pracy.Zapomniałem wstawić półki podwozia ale jeszcze dam radę. Dorwałem jakąś wytłoczkę kabiny i chyba będzie pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Sławku, ile Cię kosztowało cięcie? Wygląda zaje@#%@!... sklejka ma 3mm grubości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Sklejka 2,6mm lipowo balsowa. Cięcie samych elementów sklejkowych około 50zł. Zrobiłem wzmocnienia ramki kabinki z miękkiej balsy 6mm i wyszlifowałem dół tak żeby pasowały do ramki i profilu skrzydła oraz boki . W sumie te wzmocnienia są potrzebne tylko po to żeby można było przykleić balsowe pokrycie ramki. Wytłoczka kabiny od Mirka extry sie raczej nie sprawdzi . Wygląd boczny jest ok ale sposób wytłoczenia przodu tej kabinki raczej dyskwalifikuje ją z użycia w Edge. Zobaczymy. Balsa 1,5mm miękka mi sie skończyła więc prace przy ramce kabiny wstrzymane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Moze kogoś zainteresuje postęp prac, post pod postem bo w poprzednim przesadziłem z ilością zdjęć (około 30). Znalazłem kawałek balsy miękkiej i wstępnie przyciąłem kabinę. Chyba będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Nie za dużo modeli na raz ;D ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Ehhh, chce mieć wreszcie coś do polatania. Co zrobię jakiś model to muszę sprzedać Wkleiłem kabinkę. Szału nie ma. Ogólnie to nie postarałem się za bardzo. Jak będzie fajnie latał to zrobię sobie jeszcze jednego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Te puzzle to czysta bajka... Ryli grejt! :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Te puzzle to czysta bajka... Ryli grejt! :shock: Złożyłem w CAD kompletne skrzydło , zaraz złożę stateczniki. Niestety ale tylko wirtualne na tą chwilę gdyż muszę dać do wycięcia elementy balsowe. Render skrzydła bez pokrycia balsowego w okolicy centropłata. Oczywiście będą zdjęcia z wykonywania tego pokrycia. Wygląda na to że model będzie lekki i nawet przypomina prawdziwego Edge 540 Stateczniki. SW bez żadnych wyważeń, za mały żeby je robić a dodatkowo są trochę upierdliwe w oklejaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 witam!!!zapowiada się kolejny ciekawy model.Sławku,jakie wyposażenie planujesz zainstalować w modelu?? P.S.bardzo czyste i profesjonalne wykonanie! pozdrawiam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Mam silniki CDROM 3530 1400kv , do tego jakiś pakiet 2000mah 3s , regler Turnigy Sentry 40A, na ogon serwa 13g na lotki może takie same. Powinien polecieć na takim wyposażeniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Cały czas się zastanawiam czy warto paprać do tego kadłuba skrzydełka od GP EF 330s, jakoś dużo zmian... z drugiej strony cały od nowa by trzeba było robić :?: ... kurde.. a silnik mam ciut większy 3536 1100kv na 10x7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Obetniesz trochę ryja w edziu i da radę ten 3536- to będzie inwazja mocy Odświeżę trochę temat. Oklejam tym co mam pod ręką, jakąś tam koncepcję kolorów mam. Co do samego oklejania to tak sobie wychodzi. To prototyp to można sobie pozwolić na kaszanę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Ładna mi kaszana... :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 hehe,ja bym chciał tak robić modele gdybym się starał z całych sił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Dzięki chłopaki ale chyba przesadzacie. Zawsze można zrobić lepiej chociaż mnie to jakoś nie chce wyjść. Myślałem że wytnę w Warszawie pozostałe elementy do Edzia ale nie otrzymałem odpowiedzi od firmy wycinającej. Szkoda. I tak mam co robić przy Su ale Edka można kleić pomiędzy pierwszym i drugim daniem podczas obiadu. To dość prosty model. Tak na marginesie to myślałem że to będzie brzydal a tu robi się całkiem fajny model. Edit: Cóż, z braku możliwości zrobienia skrzydełka i stateczników pokryłem folią kadłub z drugiej strony i wyciąłem szczelinę na statecznik poziomy. Ponieważ będzie napędzany jednym serwem musiałem pomyśleć o miejscu na łącznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Tak na marginesie to myślałem że to będzie brzydal a tu robi się całkiem fajny model. twoje konstrukcje w niczym nie ustępują zestawom modeli wielkich i uznanych firm modelarskich. wielki SZACUN!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Squa Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Panie Sławku, model naprawdę świetnie, czysto i precyzyjnie wychodzi i mnie zapewne też by interesowała budowa takiego małego elektryka do poszalenia. Jak już będzie po udanym oblocie to w jakiej cenie były by plany pod laser i konstrukcyjne wraz z instrukcją. I czego Pan używa do tak czystego klejenia? Ja Patexu do paneli i tak się nieprzyjemnie "bieli" Pozdrawiam i powodzenia w dalszej budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Tak na marginesie to myślałem że to będzie brzydal a tu robi się całkiem fajny model. twoje konstrukcje w niczym nie ustępują zestawom modeli wielkich i uznanych firm modelarskich. wielki SZACUN!!! Dzięki Szkoda tylko że w naszym kraju nie ma możliwości rozpoczęcia produkcji rodzimych zestawów. Squa Komplet formatek pod laser w formacie DXF AutoCad14 jest dostępny od ręki za 25zł (tylko dla userów z forum) Na alegro są po 35zł Kleję średnim klejem CA. Składam elementy w całość a potem zalewam CA z igłą i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Nie wiem czy ktoś czyta ten temat i kogo to interesuje ale jak relacja to relacja. Przed chwilą zostawiłem balsę w firmie tnącej (ledwie zdążyłem przyjechać ze sklepu F3M) . Co prawda w sklepie nie było takiej balsy jak chciałem ale dam radę. Fotki wieczorem lub rano. Musze jeszcze dostać się do Ostrowca z Warszawy a to prawie 200km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Ja oglądam temat i codziennie tu patrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi