Skocz do zawartości

Projekt Extra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chcialbym wiedziec jakie silniki zainstalowaliscie w swoich extrach

mialem problem z ciagiem silnika... mam ASP 75AII i na smigle 14x6 ciągu jest minimalnie za malo do zawisu

niedlugo wymienie smiglo na master airscrew 14x4-K i licze na poprawe ciagu bo jednak chcialbym pobujac sie tą extrą

a wiec pytanko... ile ciagu maxymalnie moge wycisnąć z tego silnika? jakie silniki macie w swoich extrach ( zapewniające wystarczająco duzo ciągu do 3d)

probowalem tez na smigle 15x6 drewno... szedl delikatnie w pion ale silonik byl mulowaty...

rozwazam tez sprzedaz 12,5ccm i zakup jakiegos elektrycznego...

POMOCY!

• Odpowiedzi 398
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

rozwazam tez sprzedaz 12,5ccm i zakup jakiegos elektrycznego...

POMOCY!

Takie rozważania już dawno temu powinieneś prowadzić!!:) Osobiście polecam elektryka na pewno zyskasz na wadze a przy tym na "zwinności" modelu.

Opublikowano
ale jednak wolalbym spalinke...

do elektryka bym musial jeszcze duzo wydac ( silnik, regler i jakies spore aku)

Nie żartuj ! Taniej niż wacha a stary silnik się pchnie :P !

Ile waży Twój model w tym momencie ? I ile waży silnik + serwo, paliwo śmigło to oszacujemy coś ;)

Opublikowano

silnik to asp75 wiec wg producenta wazy okolo 670g + serwo jakies 20g + 227ml paliwa + smiglo ( niewiem ile niestety )

silnik w tym momencie w sklepie kosztuje okolo 372zł

wiec w elektrycznym zmiescilbym sie w 372zl?

model do lotu wazy 3400 wiec potrzebuje silnika kory da mi ciag w granicach 4500-5000 g ... lubie miec zapasik mocy...

ale jednak wolalbym spalinke... chyba ze elektryk mniej wyniesie niz koszt tego silnika

Opublikowano

Silnik :

http://unitedhobbies.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7070

Regiel :

http://unitedhobbies.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10943

Aku :

http://unitedhobbies.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7638

Ale aku można dać bardzo spokojnie mniejsze np. 6s 3400-3800mah i do tego śmigło 17-18". Odejście będzie super a do tego czas lotu spokojnie powinien wynieść 8-10min.

Opublikowano
Dodajmy że regiel to niekoniecznie musi być Super Brain, tylko coś za parę dolców mniej ;)

Daj pan spokój :D. Spadnie komuś na łeb i na mnie będzie ;p. Można dać tańszy regiel i oddzielne zasilanie ale ja bym dla świętego spokoju dołożył parę $ :D

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Wreszcie skończyłem Extrę, model w takim stanie jak na zdjęciu (nie sugerujcie się otoczeniem, fotki prosto z placu boju :P) waży 3,3kg bez paliwa, jeszcze nie sprawdzałem jak z wyważeniem bo zapomniałem ale postaram się to sprawdzić w najbliższym czasie.

Myślę, że nie wyszło tak ciężko :) Malowanie kabinki do poprawy, ktoś wypalcował całe :crazy:

obrazzi.jpg

Opublikowano

Kwasiu, zaje***** extra :) ja chyba zbuduje za rok znowu taka .. ale taka jak twoja :)

tylko ze elektryczek pod silnik turnigy a pakiety te co mam w heli 500 + zainwestuje jeszcze w jeden tylko ze 40c

regielek tez z 500 turnigy plush 80A

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No i Extra nie doczeka sie oblotu na silniku benzynowym ;) Sprzedałem i pakuję w nią elektrykę, przy obecnej wadze 3,5kg gdzie silnik waży 1,5kg, powinienem wyjść w miarę dobrze z wagą ;)

Tylko teraz co kupić, widziałem sprzęt który zaproponował Krzysiek i pewnie go zamówię, ale może pojawiły się jakieś lepsze propozycje?? Może troszkę słabszy przy tej rozpiętości?? Chciałbym mieć dość duży zapas mocy aby móc polatać agresywniej.

Opublikowano

w hobbyking jest za niecale 40 dolcow pewien silnik turnigy ten złoty.. w komentarzach pisza ze przy 67A wycisnal gosc niecale 7kg ciagu.. mysle ze bylby odpowiedni.. kv okolo 290-350 mial a zasilany 6s pakietem a reglerem 80A

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.