radek872 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 No i to jest to konstrukcja bez dziwactwa lekki mocny kadłub a nie jakies pancerne trumny z 30 przegrodami, które tylko pogarszają sprawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 tak to prawda, kadłub lekki i bardzo delikatny, ale jak sie dobrze lata i sie go nei rozbija przy lądowaniu to w powietrzu też sie nie rozpadnie. Szczerze mówiąc to jeszcze można delikatnie go odchudzić, w skrzydle według mnie jest za gęsto żeber. Z kilku można zrezygnować, np co drugi lub całkiem przeprojektować na mniejsza liczbę żeber. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Szczerze mówiąc to jeszcze można delikatnie go odchudzić, w skrzydle według mnie jest za gęsto żeber. Z kilku można zrezygnować, np co drugi lub całkiem przeprojektować na mniejsza liczbę żeber. w końcu prototyp zbudowałem w 2004 roku , troche się od tego czasu zmieniło, :wink: a model lata do dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Bo to model o idealnej konstrukcji, nawet nie ma co w niej bardzo poprawiać i zmieniać bo i tak lżej nie wyjdzie i lepiej latającego modelu nie można zbudować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Witam . jakim programem otworzyć te plany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Corel Draw, niestety... Darmowe programy też znajdziesz, zobaczyć i zapisać do .bmp można nawet w ACDsee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Programem Corel Draw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Postanowiłem zbudować ten model, właśnie zamówiłem tkaninę w havlu. Postaram sie zdawać relacje na forum o postępach, najprawdopodobniej umieszczę w nim benzynę 26cmm. Jak laminować boki kadłuba, włókna tkaniny pod skosem do kierunku słojów balsy tak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zycze Ci powodzenia na tym silniku możesz juz odlewac ołów do ogona chyba, że to spózniony żart na Prima Aprillis bo benzyna 26ccm to nawieksze mieporozumienie w modelach tej wielkosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 radek872, dobrze Ci radzi, benzyna to w takim modelu to nieporozumienie, wyjdzie Ci za cieżki źle bedzie go wyważyć i nie bedzie miał dobrych własności lotnych, chyba ze nie chcesz latac akrobacji 3D. Boki kadłuba laminuj tkaniną skośna, jedna warstwa zupełności wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 nad silnikiem mogę się jeszcze trochę po zastanawiać. Zamówiłem już tkaninę niestety nie było ze splotem skośnym, kupiłem 6m2 powinno wystarczyć, muszę jeszcze kupić capon do zagruntowania balsy. Macie jakieś rady dotyczące budowy, może trzeba coś poprawić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 czy poprawić, raczej nie, wszystko pasuje idealnie, mozesz wczesniej sprawdzić komorę na zbiornik paliwa czy Ci bedzie pasował bo tam jest dosyć ciasno. Zamontuj też zastrzały z linek na statecznikach, dlatego że potrafią wpadać we flater przy duzych prędkościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Mam jeszcze jedno pytanie, do jakiej wagi mogę myśleć o 3D, chodzi mi o max. powyżej którego nie powinienem wyjść aby myśleć o 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 najlepiej by było jak najmniej, ale myśle ze do 3,5kg moze jeszcze bedzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Kupiłem capon i pomalowałem już balsę 2 warstwami, niedługo będę laminował, i mam pytanie: w którą stronę mają iść słoje balsy w wręgach?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 ja mam u siebie pionowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Pod wpływem oparów epidianu wstawię parę fotek, postępy narazie niewielkie ale temat będę na bieżąco uzupełniał Balsa na wręgi, laminuje się pomiędzy 2 szybami: Dwie pierwsze wręgi, jedna ze sklejki 3mm, druga 1,6mm, będą one sklejone razem: Chciałem ażurować tą z sklejki 3mm tylko nie wiem jak zbytnio, nie mam koncepcji. Na tą wręgę 3mm będzie naklejona ta 1,6mm której ażurować nie będę. Mógłby ktoś zrobić taki podglądowy rysunek przykładu rozmieszczenia otworów do ażurowania w tej z 3mm, aby zbytnio tego elementu nie osłabić. EDIT: Coś takiego może być?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Może, ale pamiętaj o tym, że do tej wręgi będziesz mocował łoże silnika. Uwzględnij to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Oto komplet wręg, czeka je jeszcze drobne piłowanie ale to już później, jak wytnę boki kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Kwasiu, pierwsza wręga od lewej jest chyba trochę źle wycięta. Tak pewnie dostałeś od Krzysztofa w planach. Właśnie kończę ten model. W połowie tygodnia jak mi Artexie "wyduszą" kabinkę wstawie zdjęcia i opiszę drobne zmiany jakie dokonałem. Ta wręga w modelu jest pochylona do tyłu. Ponieważ kadłub w tym miejscu się zwęża w stronę ogona to wręga u podstawy powinna być szersza niż u góry przed łukiem. Z moich wyliczeń wynika, że to będzie około 3,7 mm z każdej strony. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.