ECO400 Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Witam. W piątek dostałem części do budowy twincoptera od Mirka z www.abcrc.pl . Oto co znalazło się w paczce: moduł KK (od lewej: MKDU, Cyberdrones, KK) nas interesuje ten moduł: jego wykonanie jest na dosyć dobrym poziomie, jedynie co bym zmienił to mocowanie żyroskopu i zmienił płytkę na grubszą. Producent chciał przyoszczędzi i zamiast 1,6-2mm dał 1mm przez co jest dosyć giętka i przy większym crashu może się połamać. silniki i śmigła (śmigła do wymiany, za miękkie) serwa do sterowania silnikami regulatory i jeszcze dokupiłem w HC taki system oświetlenia, coby model bardziej makietowo wyglądał :wink: z założenia ma wyglądać tak: jutro wybieram się do sklepu po części na budowę ramy. Będę musiał zamówić jeszcze wycięcie kilku elementów z ALU lub z twardego plastiku na CNC (mocowanie ramion obrotowych do ramy) ale o tym później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Idź na całość - rób ze zmiennym skokiem łopat Bez tego znudzi się po godzinie latania gotowym modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 wszystko cię po jakimś czasie nudzi :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekJ Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Coś już parę lat trzymają się mnie różne fikołki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 mnie też ale nie w tym modelu :wink: z założenia będzie to model raczej na pokazy niż do codziennego tłuczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Kurde!! Z ciekawością czekam na dalszą relację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQ Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 A jak działa to oświetlenie z hobby city, podłącz się pod odbiornik i gotowe? I ja też czekam na dalszą relacje. Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 A jak działa to oświetlenie z hobby city, podłącz się pod odbiornik i gotowe?tak, wystarczy podłączyć pod wolny kanał w odbiorniku i sobie mrugają :wink: co do dalszej relacji z budowy to będzie dopiero w przyszłym tygodniu, jak dobrze pójdzie ze względu na mase innej roboty która jest priorytetowa. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Witajcie, jestem pod ogromnym wrażeniem skali projektu. Dosyć że bryła samego transportera, lądownika, pojazdu szturmowego, jest bardzo ciekawa i widziałem ją w akcji (Film). To jeszcze Twincopter w skali powiedzmy 1/10, to też daje pole popisu. Ja jestem szczerym, fanem tej budowy, mi się marzy, takie coś lub chociaż V-22 Osprey. Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 sorry ze tak długo to trwa ale miałem dużo spraw na głowie i tak jakoś wyszło. Trwają prace nad systemem mechanizmu poruszania ramionami. Mógłbym to zrobić prowizorycznie, żeby tylko działały ale jak mam budować to porządnie. Dlatego elementy się projektują i będą wycięte cnc z aluminium. Wyposażenie jakim dysponuję nie pozwoli mi na zbudowanie modelu większego jak śmigłowce klasy 450. Jesli projekt wypali i będzie się dobrze sprawował to nie wykluczam budowy większego modelu, powiedzmy wielkości trexa 700. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 MECHANIZM PORUSZANIA RAMION Dotarły do mnie wszystkie potrzebne elementy i mogłem zacząć składać mechanizm obkręcania ramionami. Jeszcze tylko przykręcić silniki, polutować kable, poprowadzić oświetlenie i będzie gotowy. Myślę że te kilka zdjęć zobrazują całość, bo 1 zdjęcie = 1000 słów :wink: Mocowania łożysk wyciąć mi na frezarce pit202 za co jeszcze raz dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 8 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Również będę śledzić tę budowę Czy to, co lata na tym filmiku, jest praktycznie tym samym rozwiązaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 nie wiem na jakim kontrolerze lata ten model z filmu ale podejrzewam ze jest to MWC czyli moduł o klasę wyższy od KK który nie ma nawet akcelerometra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 JUŻ PRAWIE OBLOT Witam. Gdyby nie to, że padłą mi wiertarka i nie mam jak zamontować silników do ramion dzisiaj byłby oblot modelu Na chwilę obecną wszystko (oprócz silników) jest na swoim miejscu. Wygląda to bardzo prowizorycznie bo takie było moje założenie. Jeśli to co jest teraz wzniesie się w powietrze i będzie dało sie tym latać zabiorę się za makietowa budę do modelu. Od razu mówię: ramiona są za długie o jakieś 4cm i będą skrócone. Całość będzie zasilania z pakietu 3s 1350mah lub 2200mah, w zależności od wagi końcowej modelu. Śmigła zamontuję APC 10x4,7sf / sfp. Na chwile obecną wygląda to tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Powiadasz że to może latać na MultiWii? Nie kuś... Nie wiem czy nie będziesz miał za dużego kąta obrotu ramienia - tak patrząc po zdjęciach masz na serwach snap na końcu orczyka a na rurce kulka snapa jest strasznie blisko samej rurki. Oglądałem filmy i wydaje mi się że to chyba z deka za duże wychylenia silników da... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Powodzenia w projekcie. Jedno "ale" - wg. mnie pewien wznios ramion poprawiłby stabilność latadła (z resztą i filmowy Scorpion i śmigłowiec z filmiku zapodanego przez krankora stosują ro rozwiązanie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Jak Ci się znudzi body od Avatara to zrób z Terminatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 ECO - chłopaki z FliteTest cię ubiegli (i zrobili to w tydzień ;] ): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scroller Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Mechanika i elektronika - super. Tylko kto zrobi takie ładne "body" z detalami i wysoką jakością wykonania? To jest zawsze problem, bo plastikowe odlewy są po prostu niedokładne i badziewne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Mechanika i elektronika - super. Tylko kto zrobi takie ładne "body" z detalami i wysoką jakością wykonania? To jest zawsze problem, bo plastikowe odlewy są po prostu niedokładne i badziewne...Meteor! obywatelu opisz co i jak :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi