larith Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Chciałbym się dowiedzieć jakie są wady używania kabla Y, nie chodzi mi o trymowanie serwer itp. tylko niekorzystny wpływ na jego działanie. Chodzą plotki że używając kabla Y serwa mogą gorzej działać ponieważ dostają mniej prądu. Może ktoś wyjaśnić jak to z tym kabelkiem jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Chciałbym się dowiedzieć jakie są wady używania kabla Y, nie chodzi mi o trymowanie serwer itp. tylko niekorzystny wpływ na jego działanie. Chodzą plotki że używając kabla Y serwa mogą gorzej działać ponieważ dostają mniej prądu. Może ktoś wyjaśnić jak to z tym kabelkiem jest Wg. mnie bzdury z tym dostawaniem mniej prądu ;] + i - z których zasilane są serwomechanizmy są na wspólnych "szynach". Nie ma znaczenia czy podłączysz dwa serwomechanizmy do jednego kanału czy dwa do osobnego bo i tak są zasilane ze wspólnego źródła. Straty na kablu pomijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Straty na kablu pomijalne.Zależy od kabla i od serw Jeśli nie zasilasz kilku serw gigant przez metrowy kabelek 0.25mm^2 to nie powinno być problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Straty na kablu pomijalne.Zależy od kabla i od serw Jeśli nie zasilasz kilku serw gigant przez metrowy kabelek 0.25mm^2 to nie powinno być problemów. Tak, tylko jeśli ktoś buduje i lata modelami wymagającymi serwomechanizmów wielkości pięści, to raczej nie idzie na kompromisy w stylu y-cable. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Dokładnie tak jak pisze Adam. W mniejszych modelach można stosować z powodzeniem. Większe serwa potrafią pobrać dużo prądu, a jeden kabel zasila 2 serwa, co za tym idzie ścieżka odbiornika jest delikatna i może nie wytrzymać. Kabel Y to zawsze dodatkowa złączka, a co za tym idzie możliwość awarii. Jeśli padnie Ci np kabel, a masz 2 serwa do lotek podłączone oddzielnie, to na jednej lotce są szanse wylądowania, jak padnie Y to już kiszka. Ta ostatnia opisana sytuacja czysto teoretyczna i nigdy nie zaobserwowana przeze mnie w praktyce. Stosowałem wiele kabli Y i byłem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Wiesz jaki prąd moze popłynąć tymi wspomnianymi przez Ciebie ścieżkami w odbiorniku? grubo pocynowanymi? Jeśli nie wiesz, nie pisz. Jeśli już można mieć obiekcje, to raczej do wtyczek od serw. NIe do ścieżek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Jeśli padnie Ci np kabel, a masz 2 serwa do lotek podłączone oddzielnie, to na jednej lotce są szanse wylądowania, jak padnie Y to już kiszka. Ta ostatnia opisana sytuacja czysto teoretyczna i nigdy nie zaobserwowana przeze mnie w praktyce. Stosowałem wiele kabli Y i byłem zadowolony. Po co więc takie farmazony wypisujesz :?: :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Wiesz jaki prąd moze popłynąć tymi wspomnianymi przez Ciebie ścieżkami w odbiorniku? grubo pocynowanymi? Jeśli nie wiesz, nie pisz. Jeśli już można mieć obiekcje, to raczej do wtyczek od serw. NIe do ścieżek nie zawsze są metalizowane ścieżki, często z cieniutką warstwą miedzi - "wypalone" ścieżki w odbiorniku co jakiś czas widać na lotniskach do wtyczek powinno mieć się obiekcje - ja jakoś im nie ufam przy prądach >2A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Zawsze można zrobić prymitywny Power Manager i zasilać serwa z osobnego pakietu :wink: I wówczas nie ma problemu z prądami i wytrzymałością ścieżek. A same serwa, możesz podłaczyć wtedy nawet na goldach 6mm :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Nie widziałem jeszcze żeby jakiś odbiornik miał pogrubiane fabrycznie ścieżki, jednak nie neguję, sam miałem tylko kilka odbiorników i to z niższej półki-corona, shitec. Do tego odbiorniki nie mają raczej zbyt grubych ścieżek(pewnie 35um albo mniej), bo i po co? Jak ktoś chce podpiąć mocniejsze serwa niech kupi powerbox- i interes firmy się kręci Takie złącza wytrzymują spokojnie te 2A, dopiero powyżej 3 zaczynają być ciepłe. Oczywiście mam na myśli porządne złączki a nie coś z mikroskopijną powierzchnią styku jak np. tutaj po prawej: Zawsze można zrobić prymitywny Power Manager i zasilać serwa z osobnego pakietu :wink:Nie trzeba nawet osobnego pakietu, wystarczy płytka z pogrubionymi ścieżkami W jakimś temacie pokazywałem taką zrobioną na szybko zabawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larith Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 W razie czego podłącze serwa pod 2 różne kanały a wspólny będzie tylko kabel sygnałowy. Model 145cm, więc nie gigant Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larith Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Dzieki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi