Skocz do zawartości

Funbat - superprosty model z pianki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szaleństwa nie będzie jeśli chodzi o prędkość, ale się nada jak najbardziej. Śmigło daj 8x4 (max. 9x4,7) i powinno być OK. Pamiętaj o prop saverze i śmigło GWS (inaczej każde lądowanie będzie tożsame z połamaniem śmigła).

Opublikowano

Szaleństwa nie będzie? :?

Zobaczę... 8)

Śmigiełko mam akurat 9x5 i to spróbuję najwyżej zmienię.

Chciałem też w moim FunBacie zrobić podwozie...

Więc mam nadzieję, że problem śmigieł zniknie!

Opublikowano

Witam

Który silnik lepsiejszy do FunBat-a ?

1.TowerPro 2408-21T 3Δ 1400kV

2.Emax CF 2822 1200kV

i jakie ewentualnie śmigła ?

Pytanie nr.2 ;)

Czy warto w "natarcie" skrzydła dać rurkę 6mm (przed zagięciem depronu), i przez to po pierwsze usztywnić płat, a po drugie "pogrubić" profil skrzydła ?...

Opublikowano

Witam

Który silnik lepsiejszy do FunBat-a ?

1.TowerPro 2408-21T 3Δ 1400kV

2.Emax CF 2822 1200kV

i jakie ewentualnie śmigła ?

Pytanie nr.2 :D

Czy warto w "natarcie" skrzydła dać rurkę 6mm (przed zagięciem depronu), i przez to po pierwsze usztywnić płat, a po drugie "pogrubić" profil skrzydła ?...

Nie warto.

Jest pokazane miejsce na Tą rurkę.

Jakie pytanie, taka odpowiedz :wink:

PS: "Drzewniana" była by o niebo lepsza :twisted:

Opublikowano

Co do silnika i śmigła - trzymałbym się wytycznych BloodyMicka, który zaprojektował model, tj:

http://bloodymicks.com/Catalog/Foam_Board_/FunBat/funbat.html

W obu rekomendowanych przypadkach - 2200kV i śmigło 6x4 - czyli silnik o większym rpm będzie lepiej sprawdzał się w tym modelu...

Z profilem wg. mnie nie ma powodu kombinować - model lata bardzo dobrze tak jak został zaprojektowany - w sumie nie wiem co by można było jeszcze poprawić...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Kolejne loty mojego Funbata przeplatane katastrofami skłoniły mnie do gruntownej analizy problemu. „Komisja badania przypadków lotniczych” ustaliła, że przyczyną problemu jest bateria, która przesuwa się do przodu w czasie prób akrobacji, powoduje to przesuwanie środka ciężkości do przodu i bardzo ułatwia lot nurkowy, ale znacząco utrudnia wyjście z nurkowania.

W związku z tym pytanie: jak dobrze zamocować baterie (akumulator)? Teraz wkładam go do kadłuba i przyczepiam rzepem do ścianki kadłuba prawie dokładnie pod środkiem ciężkości, niestety po kilku lotach rzep odkleja się i problem występuje ponownie.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Ja zasilałem go pakietem 1000mAh (większy nie wchodził) ze standardowym rzepem wklejonym w kadłub i to wystarczało (pakiet lekki więc nie próbował się urwać - a niestety rzep do depronu nie za dobrze się trzyma).

Opublikowano

Zależy też jaki rzep :P Ja gdy przez przypadek kupiłem rzep bez kleju (bardzo mocny) to podkleiłem go do Depronu (izoflooru) na gorąco i nie było mowy aby się odkleił :)

Opublikowano

Ja używam 3M - klej jest mocny, tyle że pianka słabo trzyma (bateria wyrywa rzep razem z pianką).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

panie Krzysztofie ja proponowałbym przymocowanie pakietu ,,na stałe" plastikową opaską taką jak czasem przyczepiają plakaty do słupów. Ja zrobiłem tak w moim funbacie. wziąłem zanim przykleiłem kadłub do skrzydeł to w kadłubie dokładnie pod środkiem ciężkości zrobiłem 2 otwory w ,,ściance bocznej" i w ,, ściance podłogowej tak że pakiet pasował jak ulał. Następnie, zacisnąłem tą opaskę. Kolejnym krokiem było zrobienie podłączenia do ładowania. zrobiłem w ,,ściance bocznej" koło odbiornika coś w rodzaju drzwiczek na nylonowych zawiasach. Pełny dostęp do wszystkiego, ładnie wygląda tak jak to mój kolega powiedział "profesjonalnie" , a na dodatek steruje się nim jak marzenie. Bardzo polecam takie rozwiązanie.

jakby pan wie wiedział o co mi chodzi to proszę otworzyć ten załącznik

http://www.google.pl/imgres?q=plastikowa+ta%C5%9Bma+zaciskowa&um=1&hl=pl&safe=active&sa=N&biw=1600&bih=731&tbm=isch&tbnid=6F5tNFnLABPdsM:&imgrefurl=http://www.bikeforum.pl/threads/7141-Amortyzator-Rock-Shox-Tora-318-Solo-Air/page3&docid=nZJWLZ5t09-HDM&imgurl=http://www.bro.net.pl/Obrazki/opaskaaa4.jpg&w=640&h=480&ei=D4fWTpzpCtDbsgbUveWiDg&zoom=1&iact=hc&vpx=172&vpy=273&dur=1105&hovh=194&hovw=259&tx=156&ty=94&sig=113569871545661749931&page=1&tbnh=121&tbnw=163&start=0&ndsp=33&ved=1t:429,r:8,s:0

Opublikowano

Dobra Jakubie, masz tylko 1 pakiet, a jak bym chciał wymienić na naladowany? Pomyślałeś o tym? Rzep jest na tyle dobry ,że fajno trzyma ,nie odlatuje ,to można również w szybki sposób wymienić pakiet na polu.

• Lubię to 1
  • 4 miesiące temu...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.