Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze widać wreszcie o co tu chodzi. Mam prawie-prawie gotowe nowe skrzydło do Breafasta z Kfm-3, zapodam warzenia po oblocie, nie mogę się doczekać, w planach zaś nieduży akrobat, chyba z Kfm-4.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A co się stanie jeśli zeszlifuje się stopnie w profilu kfm? np tak:

post-14861-0-87837800-1402493451_thumb.jpg

Będzie miało lepsze właściwości?

Opublikowano

Idea jest taka, że ma mieć "tępy tył", W taki sposób zmieniasz zasady- może i warto, ale żeby wiedzieć, co osiągnąłeś, lepiej podejść metodycznie: najpierw zrobić według założeń Kfm, a potem sfazować jak narysowałeś i mieć porównanie- o którym nam wszystkim napiszesz i wniesiesz swój wkład do nauki :) Drastyczna wersja: po próbie z oryginalnym profilem zmodyfikować tylko jedno skrzydło- ale  to dla odważnych...

Opublikowano

Utracisz główną zaletę KmF. Te "tępe" schodki powodują powstawanie wirów powietrznych, które wyrównują opływ powietrza wokół profilu. Dzięki temu ten profil tak dobrze lata. W praktyce powstaje ładna krzywa opływu, która w dodatku potrafi się dostosowywać do zmiany prędkości.

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej!

Mam dwa pytania do osób które spędziły chwilę w powietrzu na KFMach.

Skleciłem małego trenerka z podkładów 6mm. Skrzydło KFM 2 wymiary 60x13cm. Wychodzi więc 12/130 czyli 9.2% - trochę więcej niż zalecane. Lotki mają wymiary 3x15 cm. Wychylenia maksymalne prawie 40 stopni. Do tej pory bawiłem się w sumie wyłącznie dolnopłatami stylizowanymi na WWII - w stosunku do nich lotki są powiększone o 1/3. Problem - Słabo reaguje na te lotki. Patrząc jak zachowuje się ten profil w tunelu wychodzi na to, że lotki pracują tu w wielkim cieniu. Czy powinny być jakoś wybitnie powiększone?

I pytanie numer 2 z serii 'a co by było gdyby'.

Kolega Jasiek zaproponował ścięcie schodów. Jest to zły pomysł. A co ze ścięciem ostatniego schodka w dowolnym KFM? Za nim powstaje już tylko przepaść która niczego nie dźwiga.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Nie prawda. Na każdym schodku tworzy się wir. Dzięki temu Skrzydło z KFm ma większa tolerancję na położenia SC.

Jak zetniesz schodki to będziesz miał normalny, jakiś tam profil, nie turbulentny.

Moim zdaniem raczej to normalne, że jeśli przesiadłeś się z warbirda  na trenerka to wydaje Ci się, że się ślimaczy. Przesuń SC do tyłu to zobaczysz "poprawę" :)

Opublikowano

Robert a co daje mniejsze ciśnienie za ostatnim schodkiem? Niczego już nie dźwigają.

Co do poprawy - nie o ślimaczenie mi chodzi, jeden ptaszek z flitetest przy 1m rozpiętości wyszedł mi 350 g do lotu. On to latał wolno. Ale tu te lotki jak by nie pracowały niemal wcale. Delikatnie tylko wychylają model. Nie ma absolutnie mowy o beczce. o.o'

Opublikowano

No to może bardziej konkretnie do tego spływu- można wykonać skrzydło z profilem typu kfm, ale z porządnym, ostrym spływem. Są przykłady. I takie skrzydło ma lepszą sprawność niż takie z tępym spływem. Temat kfm jest bardzo ciekawy, od dawna wielu modelarzy i aerodynamików go wałkuje. Szkoda że masz problem z angielskim, bo bardzo ciekawe, ale i rozległe wątki są np. tu: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1117276. Może warto wykorzystać wciągający temat jako pretekst do szlifowania języka- same korzyści!

post-3566-0-44511500-1455485886_thumb.jpg

post-3566-0-05682200-1455485934_thumb.jpg

Opublikowano

Tępy spływ wychodzi jedynie z grubości płyty pianki. Nie jest on elementem profilu kfm. Po prostu masz dwie płytki depronu sklejasz razem, zaokrąglasz spływ i voila masz całkiem dobry profil nośny. Jak zaokrąglisz natarcie, spiłujesz stopień, wyostrzysz spływ to Ci wyjdzie zwykły profil, nie lepiej wyciąć go drutem w styropianie, albo zrobic konstrukcyjnego, nawet z żeberkami depronowymi?

W tym cały urok, proste i szybkie w budowie a mają takie właściwości jak wycackany Clarky. Najważniejszy jest oczywiście stopień, schodek, to on wywołuje lokalny wir, który przysysa warstwę przyścienną przez co ten profil dłużej trzyma się powietrza i w dodatku ostrzega przed przepadnięciem.

Z drugiej strony jak ktoś chce na Clarkym nakleić taki turbulator to czemu nie.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,

trochę roboty jest z profilem KFm-3  9% przy cięciwie 300mm, grubość profilu to  27mm. Trzeba robić w zasadzie trzy dźwigary ,żeby profil nie wyglądał jak klin :D 
Ale w sumie depron 6mm można spokojnie na gorący klej "łapnąć" więc może nie będzie aż tak źle :)

No i drugia sprawa, jaką wysokość ma mieć stopień powstający przy kolejnej warstwie ? Tyle ile wynosi grubość depronu ? Np. 6mm ? I czy jest jakaś zależność jego wysokości od cięciwy skrzydła i ew. jak wpływa na charakterystykę profilu ?

Dzięki za pomoc :)

post-3389-0-65770800-1469539361_thumb.jpg

Opublikowano

Na chłopski rozum, im ten stopień jest wyższy, tym większy jest wir za nim i tym szersze ma możliwości adaptacyjne.

Jeśli schodek będzie "symboliczny" to i jego wpływ jest niewielki.

Zapewne należałoby wyciągnąć funkcję wysokości schodka w zależności od grubości i cięciwy profilu.

Opublikowano

Hey, no wydaje się takie :)
Obrazek zaczerpłem z postu Zbyszka (zbajnik). No bo w sumie jak inaczej można zrobić taką grubość  ? :)
W zasadzie można dać dwa dźwigary i też będzie pancerne :)

Opublikowano

Hey, no wydaje się takie :)

Obrazek zaczerpłem z postu Zbyszka (zbajnik). No bo w sumie jak inaczej można zrobić taką grubość  ? :)

W zasadzie można dać dwa dźwigary i też będzie pancerne :)

Ciekawy temat.

,Osobiscie mam troche doswiadczenia w tym temacie ,rezultat moich eksperymentow mozna zobaczyc 

w temacie Mini Belfegor na sasiednim forum, link:http://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=106&t=5162

Pozdrawiam Wladek.

Opublikowano

Panie Władysławie, z tego co widzę to dużo opisane jeśli chodzi o sam model i charakterystykę lotu ale o samych profilach jednak niewiele.
Zauważyłem konstrukcję profilu. Ogólnie dla mnie nie stanowi problem zrobienie skrzydła na tym czy innym KF'mie ale ten schodek :)  "zależność jego wysokości od cięciwy skrzydła i ew. jak wpływa na charakterystykę profilu".  Zaczynam się zagłębiać w artykuły związane z tymi profilami ale nie wiem czy jestem w stanie to ogarnąć  :)  Dlatego proszę o pomoc w wyjaśnieniu i podpowiedzi jak te zależności można obliczyć :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.