mati1988k Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Witam. Kupiliśmy sobie 60 litrów metanolu I teraz chcemy rozrobić to z nitro, rycyna i syntetycznym olejem.Paliwo ma być do silników lotniczych. I teraz pytanie, w jakich proporcjach to zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Ja zawsze rozrabiam : 77% - Metanol 18 % olej syntetyczny 5 % - Nitrometan :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: przynajmniej staram sie uzyskać takie proporcje takie proporcje ma także paliwo Model Technics Sport 5% a jeżeli chcesz inna ilość nitra to obczaj sobie w sklepach internetowych skład kupnego paliwa już rozrobionego bo często pisze :Di rozrób tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahoon Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 A ja się zawsze zastanawiałem czy te proporcje paliwa są podawane w procentach wagowych czy objętościowych? Patrząc okiem chemika znak % oznacza skład masowy. Jak jest w modelarstwie nie wiem. Może ktoś wyjaśni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 No tak ale my chcemy mieszać oba oleje. Syntetyczny i rycynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 No to możesz zrobić taki skład paliwa jaki pokazał kolega CZHOMIK tylko zamiast syntetyka 18% dać np. 10% syntetyka i 8% rycyny (taki przykład). Można się wzorować na różnych składach paliwa dostępnych na rynku z tym niema chyba takiego dużego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 No tak ale gdzieś czytałem albo mi sie o uszy obiło że lepiej dać mniej albo więcej syntetyka. No i właśnie nie jestem pewien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Piekna sprawa z tym metanolem Proponuje takie paliwko: 5% nitra 18% syntetyka 2% rycyny reszta metanol ewentualnie 15% syntetyka i 5% rycyny Rycyna zapewni smarowanie w wysokiej temperaturze a syntetyk ladnie wyczysci Ci ewentualny nagar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 witam, tylko nie mieszajcie wszystkiego naraz, lepiej na początek np 1-2 litry można poeksperymentować z najbardziej optymalnym składem do różnych silników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 7 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 No no i tak nie kupimy tyle nitro ile by trzeba było żeby wszystko rozrobić Musimy to na raty sobie rozłożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 a tak z ciekawości jaki syntetyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 7 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Hmm nie wiem może KLOTZ. A który jest najlepszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahoon Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 No ciągle piszecie o mieszaniu, a nie możecie wyjaśnić czy skład modelarskiego paliwa podaje się w procentach wagowych czy objętościowych :?: Nigdzie nie widziałem informacji na ten temat więc pytam. Skoro mieszacie to wiecie, czyż nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 7 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Wydaje mi sie że wagowo bo objętość sie zmienia ale nie dam sobie głowy uciąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Z tego co mi wiadomo to z procentów objętościowych przynajmniej ja tak mieszam i silniki śmigają dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 7 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 A zresztą silniki nie potrzebują aż tak dokładnie wymieszanych mieszanek Wiec pewnie obojętnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek_ Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Mieszałem paliwo przez kilka lat dla siebie i dla kolegów. O ile pamiętam rozbełtałem tego ok 180 l. Mieszałem oczywiście w stosunku objętościowym 10 nitro, 18 olej (aero synh, klotz, Power 2000) a reszta to metanol. I tu mała uwaga. Metanol powinien być tzw "czda" czyli czysty do analiz. Różni się on zawartością wody od tego przemysłowego a raczej jej brakiem. Przez lata silniki różnej maści nie miały problemów z odpalaniem, pracowały bardzo równo zima lato a co najbardziej istotne "nie gasły" Oczywiście dobrze były też wyregulowane Po obserwacji modelu a raczej to co na nim zostawało po locie mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że paliwa które są u nas w sprzedaży nie mają tego co jest napisane na etykiecie a na pewno oleju. Jedyne paliwo które zachowywało się tak samo jak to mieszane to amerykańskie Cool Power które do niedawna nie było dostępne na naszym rynku a które z powodzeniem używam przez kilka lat (też w heli), I które POLECAM !! Reszta to :ass: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Czesc ja osobiscie preferuje RYCYNE jest lepsza od syntetykow wiekszosc FSR-owcow przechodzi na rycune z syntetykow. Ja uzywam paliwa Castor 15% nitro metan ale warunek:ZAWSZE DOLEWAM OK 100 gram rycyny na 5l gotowego paliwa(oczywiscie gotowe kupne jest na syntetyku)jak do tej pory silniki mi chodza jak złoto bez sladow zuzycia.zarowno w slisgu jak i latajacym"oleju nigdy zawiele" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.