mati1988k Opublikowano 5 Września 2007 Opublikowano 5 Września 2007 Witam. Kupiliśmy sobie 60 litrów metanolu I teraz chcemy rozrobić to z nitro, rycyna i syntetycznym olejem.Paliwo ma być do silników lotniczych. I teraz pytanie, w jakich proporcjach to zrobić ?
czhomik Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 Ja zawsze rozrabiam : 77% - Metanol 18 % olej syntetyczny 5 % - Nitrometan :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: przynajmniej staram sie uzyskać takie proporcje takie proporcje ma także paliwo Model Technics Sport 5% a jeżeli chcesz inna ilość nitra to obczaj sobie w sklepach internetowych skład kupnego paliwa już rozrobionego bo często pisze :Di rozrób tak samo
Yahoon Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 A ja się zawsze zastanawiałem czy te proporcje paliwa są podawane w procentach wagowych czy objętościowych? Patrząc okiem chemika znak % oznacza skład masowy. Jak jest w modelarstwie nie wiem. Może ktoś wyjaśni?
mati1988k Opublikowano 6 Września 2007 Autor Opublikowano 6 Września 2007 No tak ale my chcemy mieszać oba oleje. Syntetyczny i rycynowy.
modelarzkobi Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 No to możesz zrobić taki skład paliwa jaki pokazał kolega CZHOMIK tylko zamiast syntetyka 18% dać np. 10% syntetyka i 8% rycyny (taki przykład). Można się wzorować na różnych składach paliwa dostępnych na rynku z tym niema chyba takiego dużego problemu
mati1988k Opublikowano 6 Września 2007 Autor Opublikowano 6 Września 2007 No tak ale gdzieś czytałem albo mi sie o uszy obiło że lepiej dać mniej albo więcej syntetyka. No i właśnie nie jestem pewien
japim Opublikowano 7 Września 2007 Opublikowano 7 Września 2007 Piekna sprawa z tym metanolem Proponuje takie paliwko: 5% nitra 18% syntetyka 2% rycyny reszta metanol ewentualnie 15% syntetyka i 5% rycyny Rycyna zapewni smarowanie w wysokiej temperaturze a syntetyk ladnie wyczysci Ci ewentualny nagar.
pacek Opublikowano 7 Września 2007 Opublikowano 7 Września 2007 witam, tylko nie mieszajcie wszystkiego naraz, lepiej na początek np 1-2 litry można poeksperymentować z najbardziej optymalnym składem do różnych silników
mati1988k Opublikowano 7 Września 2007 Autor Opublikowano 7 Września 2007 No no i tak nie kupimy tyle nitro ile by trzeba było żeby wszystko rozrobić Musimy to na raty sobie rozłożyć.
mati1988k Opublikowano 7 Września 2007 Autor Opublikowano 7 Września 2007 Hmm nie wiem może KLOTZ. A który jest najlepszy ?
Yahoon Opublikowano 7 Września 2007 Opublikowano 7 Września 2007 No ciągle piszecie o mieszaniu, a nie możecie wyjaśnić czy skład modelarskiego paliwa podaje się w procentach wagowych czy objętościowych :?: Nigdzie nie widziałem informacji na ten temat więc pytam. Skoro mieszacie to wiecie, czyż nie?
mati1988k Opublikowano 7 Września 2007 Autor Opublikowano 7 Września 2007 Wydaje mi sie że wagowo bo objętość sie zmienia ale nie dam sobie głowy uciąć
czhomik Opublikowano 7 Września 2007 Opublikowano 7 Września 2007 Z tego co mi wiadomo to z procentów objętościowych przynajmniej ja tak mieszam i silniki śmigają dobrze
mati1988k Opublikowano 7 Września 2007 Autor Opublikowano 7 Września 2007 A zresztą silniki nie potrzebują aż tak dokładnie wymieszanych mieszanek Wiec pewnie obojętnie
Zbyszek_ Opublikowano 8 Września 2007 Opublikowano 8 Września 2007 Mieszałem paliwo przez kilka lat dla siebie i dla kolegów. O ile pamiętam rozbełtałem tego ok 180 l. Mieszałem oczywiście w stosunku objętościowym 10 nitro, 18 olej (aero synh, klotz, Power 2000) a reszta to metanol. I tu mała uwaga. Metanol powinien być tzw "czda" czyli czysty do analiz. Różni się on zawartością wody od tego przemysłowego a raczej jej brakiem. Przez lata silniki różnej maści nie miały problemów z odpalaniem, pracowały bardzo równo zima lato a co najbardziej istotne "nie gasły" Oczywiście dobrze były też wyregulowane Po obserwacji modelu a raczej to co na nim zostawało po locie mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że paliwa które są u nas w sprzedaży nie mają tego co jest napisane na etykiecie a na pewno oleju. Jedyne paliwo które zachowywało się tak samo jak to mieszane to amerykańskie Cool Power które do niedawna nie było dostępne na naszym rynku a które z powodzeniem używam przez kilka lat (też w heli), I które POLECAM !! Reszta to :ass: Pozdrawiam
Grzesiek Opublikowano 19 Października 2007 Opublikowano 19 Października 2007 Czesc ja osobiscie preferuje RYCYNE jest lepsza od syntetykow wiekszosc FSR-owcow przechodzi na rycune z syntetykow. Ja uzywam paliwa Castor 15% nitro metan ale warunek:ZAWSZE DOLEWAM OK 100 gram rycyny na 5l gotowego paliwa(oczywiscie gotowe kupne jest na syntetyku)jak do tej pory silniki mi chodza jak złoto bez sladow zuzycia.zarowno w slisgu jak i latajacym"oleju nigdy zawiele"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.