Skocz do zawartości

troche historii - pamietacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta...

Brakowało mi tego programu.

Ponieśliśmy wtedy wielką stratę.

A odcinek "Sondy" bardzo ciekawy.

Jak widać, w technice wiele się nie zmieniło. Choć materiały, które wówczas dopiero się pojawiały w lotnictwie, dziś są codziennością modelarzy, nie mówiąc o nowych, o których nawet nie myślano wtedy.

PS.

Muszę kiedyś sobie zbudować jakąś mikro gumówkę. :wink:

Opublikowano

nie mówiąc o nowych, o których nawet nie myślano wtedy.

Depron :!: :lol2:

Sondy oczywiście szkoda, tym bardziej, że teraz nie ma programów tego typu... Wtedy oglądałem to zupełnie bezkrytycznie, ale teraz co chwila zaliczam taki niewielki "facepalm" słuchając niektórych tekstów ("niewielkie jednostki latające - będę tego sformułowania używał zamiast modele" itd ;])

Opublikowano

Tak jak w tytule-pamietam i to bardzo dobrze.

Znajome gemby,znajome modele i aparatury prawdzwa nostalgja.

Adrjan co miales na mysli - ponieslismy wtedy welka strate?

Wladek.

Opublikowano

Tragiczna śmierć obu redaktorów prowadzących chyba w wypadku samochodowym o ile dobrze pamiętam.

Dokładnie.

Koniec września 1989.

Program wówczas zawieszono.

Dzisiejsze namiastki w stylu "Galileo", nie mają już tego ducha. :?

Opublikowano

No tak - o tym moglem nie wiedziec.

Wiele lat wczesniej wyjechalem z Polski.Nie mniej bardzo dziekuje kolegom za odpowiedz.

Wydaje sie mnie ze modelem akrobacyjnym RC latal Jurek. K. z A.W. nie wiem ,moze

sie myle.

Pozdrawiam Wladek.

Opublikowano

Też byłem fanem tego programu. Szkoda wielka. Bardzo podobała mi się formuła tego programu - Konfrontacja, za i przeciw...

Ostatnio w sobotę widziałem program "Jak to działa" gdzie było wyjaśnione dlaczego samolot lata. Nie jest to samo co sonda, ale w przystępny sposób wytłumaczono powstawanie siły nośnej na profilu skrzydła.

Opublikowano

Wydaje sie mnie ze modelem akrobacyjnym RC latal Jurek. K. z A.W. nie wiem ,moze

sie myle.

Nie mylisz się. To Jurek Kosiński, a modelem na uwięzi latał Paweł Dziuba- jeszcze wtedy miał niezłe afro na głowie ;)
Opublikowano

tego to ja nie wiem i podejrzewam, ze nie byl w krecony w Polsce bo wtedy gdy ten film powstawal to sprawy ochrony srodowiska miano w :ass:

Witam

No nie do końca. W tamtych czasach powstało parę takich modeli i próby różnego rodzaju były. M.in. dla rolnictwa.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.