miksell Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 VEGA OBLATANA!!! Do wyważenia modelu musiałem na dziób dać ok 220g ołowiu ;-) W przyszłości wejdzie tam FPV więc ilość ołowiu znacznie zmaleje. Model z osprzętem FPV będzie ważyć ok 1720g. Oblot odbył się przy dużym wietrze - 16 km/h wg internetu. (realnie mogło być więcej) Skrzydło lata rewelacyjnie. Od razu poleciało do góry i pięknie poszybowało. Strasznie trudno je przeciągnąć. Leci jak po sznurku i ładnie szybuje. Zdecydowanie polecam ten model. Filmy i zdjęcia z oblotów zamieszczę w późniejszym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondiz Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 A ja mam pytanie: Gdzie znajduje się SC modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Oblot odbył się przy dużym wietrze - 16 km/h wg internetu. (realnie mogło być więcej)E tam... jak byś napisał 16m/s to faktycznie byłby silny :mrgreen: U mnie ostatnie tygodnie wiało cały czas więc loty odbywały się przy jakieś 12-13m/s. W tę niedzielę było najspokojniej bo tylko 9-10 m/s . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Poprawka, było 16m/s ;-) - Chwilowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Poprawka, było 16m/s - ChwilowoNo to może wiesz co znaczy dolecieć pod wiatr do bazy bez silnika- na szybowaniu :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Dzisiaj odbył się pierwszy lot z FPV. Dzięki OSD mogłem odkryć parametry tego sprzętu: V max (jaką osiągnałem) - 102km/h V przeciągnięcia ok 32km/h V śr ok. 60km/h Wysokość maksymalna na jaką się wzniosłem to ok 479m. Generalnie model jest dość szybki. Średnio na 1/2 gazu porusza się z prędkośćiami rzędu 50-60km/h. Maksymalnie rozpędziłem go do 100 i mam wrażenie, że z tym śmigłem to było maksimum. (według wyliczeń serwa i lotki powinny działać do 140km/h) Niestety przez nadajnik na Lewym skrzydle model jest nierównomiernie wyważony przez co lekko przechyla się na lewy bok. ( ta nierównowaga zostanie zniwelowana po zamontowaniu kamery lub aparatu. W sumie w powietrzy spędziłem ok 17 minut. Jak lądowałem to napięcie wynosiło ok 9V. Trochę zdjęć: BAZA WALIZKOWA Uploaded with ImageShack.us PODGLĄD Uploaded with ImageShack.us RECORDER (Później będzie film z lotu) Uploaded with ImageShack.us PILOT :-) Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Jakiś filmik z oblotu ? Co do zamocowania kamerki - pomyśl o takim rozwiązaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Filmik gdzieś zaginął w akcji ;-) Zamocowanie kamery fajne, jednak u mnie baterie są zamontowane zbyt blisko osi podłużnej skrzydła. Gdybym jednak budował skrzydło od nowa to na pewno kamera byłaby umieszczona w podobny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi