Tomek Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 No i stało sie światło :devil: i znowu chłopaki z Artexu totalnie zaskoczyli, przygotowując nowy ekstremalnie lekki ,a za razem bardzo wytrzymały model do akrobacji. Wydaje się ,że po zajefajnym Extrimie będzie ciężko coś wymyśleć ,ale ekipa nie usiadła na laurach tylko ostro zabrała sie do roboty. Wczoraj wybrałem się po kawałki folii oraz pogrzebać im w komputerach . Jednak nie spodziewałem sie ,że zostanę gotową poskładaną Katanę. Poza tym ostatnio kupiłem Yaka i zakup kolejnego modelu nie miałem w planach. Jednak nie mogłem się oprzeć mając w rękach niemal gotowy model. Do tego jak zwykle perfekcyjne wykonanie ,super niska waga spowodowały to ,że znowu wyjechałem z nowym modelem z Lubartowa :crazy: :mrgreen: (Szczerze powiedziawszy widziałem już wcześniej kawałki Katany ,ale nie spodziewałem się ,że tak szybko poskładają to w całość.) Waga gotowego modelu (to co na zdjęciach poniżej) to 526g . Przy zachowaniu bardzo mocnej konstrukcji. Tu wszystko jest sztywne i nie da się ze skrzydła czy kadłuba zrobić śmigła w rękach. Pewnie dziś wieczorem zabieram się za składanie nowego modelu. Patrząc po ilości materiału to można to porównać do składania Wilgi ,ale z racji konstrukcji wydaje się prostsza do złożenia niż Wilga. Mocowanie przewidziane jest na silnik spalinowy i elektryczny z tym ,że od razu przewidziane jet mocowanie silnika elektrycznego przodem i tyłem . Sam model przeznaczony jet pod bardzo lekkie wykonanie . Miejsca na serwa są na wersje mini np.HS-81MB, czy podobne mocniejsze. Dlatego ukucie 2,3 kg wydaje się po prostu nie możliwe do zrealizowania :mrgreen: Ja planuje pokrycie folią oracover light . Cena zestawu 390zł (a na pewno nie więcej niż 400zł) A tak wygada niemal gotowa Katana. A tu zbliżenie i wgląd na samą konstrukcję Katany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisu Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 hmmm bardzo ciekawy model ludzie z Artexu naprawde pokazuja klase wkoncu ktos w polsce wziol sie za produkcje naprawde dobrych zestawow oby tak dalej juz zaczynam zbierac fundusze na ten modelik ktory chcialbym zrobic pod spalinke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berias Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Tomku, napisz proszę czy projekt przewiduje skrzydło łączone np. na śrubach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Łojej w planach mam Pipera a teraz jeszcze trzeba będzie dopisać to cudeńko do listy. Będzie co robić przez najbliższe kilka miesięcy Tomek czekamy na fotki i opis przebiegu budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Oczywiście ,zdjęcia z budowy wrzucę ,ale tyle co przy Wildze to raczej nie. Skrzydło jest dzielone i montowane na rurce węglowej - oryginalnie na śruby , ale ja chyba dam gumy, bo nie mam cierpliwości do szukania śrubek na trawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 jaka będzie jego rozpiętość ?? i pod jaki silnik spalinowy bedzie ten modelik Który bardzo ale to bardzo ciekawie się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Mariusz w tytule masz podaną rozpiętość . :roll: 1250mm Też mi chodzi po głowie silnik spalinowy np 4 takt 5cm3 ,ale nie mogę się na razie przekonać do tego brudu w tak fajnym modelu. Choć trzeba przyznać ,że 4tak aż tak strasznie nie brudzi. :? Na razie chyba jednak elektryk. Jednak z tego co wiem to powstaje wersja właśnie na 4-takta 5cm3 ,wiec będę miał okazję ocenić czy moje obawy są słuszne i kwestie napędu wybrać już niemal po skończeniu budowy modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 do tego modelu to by musial isc 4 takt z 8ccm minimum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Radek chyba trochę przesadziłeś z tym silnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbruski Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Hej, Są nawet otwory pod wyłącznik zasilania! :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Z silnikiem to nie przesada kolega ma 10ccm ASP w Gilesie 1.39m i jest problem z moca o zawisie mozna zapomniec. 4 suwy do 10ccm są naprawde strasznie słabe. A patrząc na tą konstrukcje to 4 takt by chyba roztrzepał ten modelik . Os max z serii LA to chyba bedzie najelpsza alternatywa jesli chodzi o spalinke mysle 40LA lub 46 zakladając ze model na spalinie bedzie miec podobną wage jak katana od Silvestriego ponizej dane jego Katany S 30 w wersji elektro producent przewiduje około 1000g do lotu czyli do pełnego 3D 2kg ciagu jak nic potrzeba Wing Span 125 cm (49.2") Lenght 125 cm (49.2") Weight 1000 gr (+/- 2,20 lb) Red/Blue version Engine: Hacker A30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Witam . Katana S-30 Silvesrtiego w wersji V1 składzanej we Włoszech a nie w Chinach w wersji do lotu wazy 1300 gram i nie da się zejść niżej . W wersji V2, czyli składanej w Chinach waży nawet 1500 gram .Ale nawet przy 1300 gramach lata naprawde bosko , choć nowe SU lata jeszcze lepiej przy wadze 1500 gram i nie da sie zejść niżej . Myślałem o zakupie drugiej S-30 , ale teraz zmienie na tę z Artexu . Leszek B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 No i mam złożony kadłub ,niemal cały bez grama kleju. Wszystko pasuje jak w Wildze czyli pieruńsko dokładnie . co mnie cieszy najbardziej to ,że w moim egzemplarzu nie muszę wycinać części ,tylko odklejam kawałek "papirka" i części same wypadają. Nie muszę mówić ,że niesamowicie przyspiesza to proces składania. Na razie nie sklejam w całość bo nie mam instrukcji i nie chcę zapędzić się w kozi róg ,że coś trzeba jeszcze włożyć a tu jż po klejone, ale składa się bardzo intuicyjnie i o wiele prościej niż w Wildze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Uczą się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 zaraz.. moze sie myle ale z 7,5 jest kolo 2kg ciagu na 12x4 prawda?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Jak by miła 1.6m to bym się skusił. Bardzo fajny model będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 46LA 12x4 około 2kg 46AX nawet do 3kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Na razie poskładany kadłub. Oraz poskładane skrzydła Cale szczęście ,że nic nie kleiłem , bo w zapędzie twórczym złożyłem dwie identyczne połówki ,zamiast lustrzane :oops: W tej chwili mam już poskładane lotki oraz sklejoną 1 połówkę skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Trochę mnie dziwi ten "ażur" w pasie dzwigara Przynamniej wykratowanie zdło by sie. Bo tak jak wygląda na zdjęciach to tylko służy do montażu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Na razie poskładany kadłub... Po tym kadłubie widać, że to chyba kopia Katany S30 SS w stosunku 1:1 Tylko zastanawia mnie czy takie coś jest dozwolone :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.