krankor Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Spotkałem coś takiego w modelu Cataliny EP. Odkupiłem taką niewiele używaną. Jedna z lotek była bardzo luźna. Po bliższym przyjrzeniu się zobaczyłem dziwne(jak dla mnie) zawiasy. Wyglądały jakby były ze sznurka pokrytego tworzywem :shock: Po wyrwaniu okazało się, że to wężyki chyba igielitowe. Wkładają je w formę i wtryskują piankę . Ale nie bardzo można je usztywnić jak się juz rozklekotają. Wstawię tam chyba walcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Ło matko! Przecież to prosi się samo o "glebobicie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Widocznie i naszych żółtych kolegów dopadł kryzys :mrgreen: Tak to już jest z chińskimi artykułami- to czy trafimy na dobry, bezawaryjny produkt, to sprawa wyłącznie naszego szczęścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Jeszcze trochę to wstawią gumkę (hm.. recepturkę :wink:) "Wężykiem, wężykiem.. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 wszyscy krytykujecie a moze patent nie jest zly? Co z tego ze wezyk? Sprawdzil ktos z Was ile taki wezyk przegiec jest w stanie wytrzymac? To wlasnie kwintesencja modelarstwa Uczynic z przedmiotu o zgola zupelnie innym przeznaczeniu czesc, element, narzedzie, material nadajacy sie do naszych potrzeb. Zawiasy z wezyka BE, ale juz z tasmy samoprzylepnej CACY, podobnie jak pianka pod panele do budowy modeli Zanim cos skrytykujecie nalezaloby sprawdzic zasadnosc krytyki. Sam wezyk jako zawias co chyba widac na fotkach nie zmeczyl sie. Widac jedynie ze zawiodlo jego osadzenie w materiale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Think different... na tym czasem polega geniusz prostoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Dla znacznej części osób z forum preferowanym sposobem na robienie zawiasów jest dyskietka albo taśma klejąca... :roll: Więc chyba nie ma co się tak za bardzo czepiać ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 ...przy czym z dyskietkami będzie coraz gorzej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 hehehe... pendrive'y się nie sprawdzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 ...przy czym z dyskietkami będzie coraz gorzej :-) Mam ich trochę po Amidze, będę sprzedawał na sztuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Mimo wszystko, ten wężyk, w takim modelu, jest lepszym rozwiązaniem od dyskietki. Pewniejszym i trwalszym. Całkiem niezły patent na niektóre modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Rurka, rurka.. Odkupiłem taką niewiele używaną. Jedna z lotek była bardzo luźna. A to Was nie zastanowiło? Może sam pomysł nie jest taki zły, tylko akurat to tworzywo nienajlepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas 39 Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Tego typu zawiaski to nic nowego,spotkałem sie z nimi ładnych parę lat do tyłu w modelu piankowym i do do tego w EDF-ie. Niestety tak jak tutaj po jakimś czasie wszystkie zaczeły się obluzowywać,z bliska to jest jakiś rodzaj,, nawoskowaneg'' sznurka w osłonce :roll: . Swoja drogą ciekawym pomysłem na zawiaski jest linka do podkaszarek albo tzw. żyłka budowlana . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Linki od podkaszarki jakie znam sa bardzo twarde. No ale może nie widziałem wszystkich jeszcze. Mam w tym miejscu pytanie. Luźna lotka, w końcu gdzie miała mocowanie popychacza w zawiasie było po prawie pół cm w górę i w dół. Luz zmniejszał się prawie do zera na drugim końcu. Lotka ma wymiary 35 cm x 3,5 cm. Skrzydło ma 140 cm na ~19cm. Czy ta luźna lotka mogła spowodować "niedoważenie" skrzydła w locie? Bo poprzednik dołożył na tej właśnie końcówce 10g ołowiu. Wtedy latała ponoć poprawnie bez podnoszenia skrzydła. Ja rozumiem, że ta lotka po prostu nie działała z takimi przerwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Mam 1 m dakronu z żagla sztormowego gramatury ok 300 g/m2 . Nie jest kolendrowany, przez to klej lub żywica lepiej wsiąka. Z takiego 1 m wychodzi ok 1500 zawiasów .Stosuję w różnych modelach od wolno latających z EPP do szybkich spalinowych kombatów z laminatu. Jeszcze nigdy taki zawias mnie nie zawiódł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
universal Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Zamiast dyskietki można użyć też "fotek" z rentgena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FIFI Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Ja użyłem butelki ciętej wzdłuż osi pionowej i wydaje się być spoko :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Ja użyłem butelki ciętej wzdłuż osi pionowej i wydaje się być spoko :wink:Butelki PET :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Ja użyłem butelki ciętej wzdłuż osi pionowej i wydaje się być spoko :wink:Butelki PET :crazy: http://www.motylasty.pl/warszt_2.html#warsztat6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Zamiast dyskietki można użyć też "fotek" z rentgena. I te wymierają teraz w niektórych szpitalach stosują przepływ informacji za pomocą wszechobecnych płyt kompaktowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi