utopia Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Z miejsca przechodzę do meritum.Potrzebuję pomocy Poszukuję silnika elektrycznego - bezszczotki . Ciąg minimum 5kG . Żeby jednak nie było tak łatwo - jestem ograniczony rozmiarem śmigła do 8" i ani mm więcej na średnicy . Niestety wszystkie silniki w sklepach które znam mają niskie kV i potrzebują minimum śmigieł 15" -W moim przypadku nie przejdzie . dlatego potrzebuję info może ktoś zna sklepik z takimi silnikami ogólnie ok 2kW+ i kV 1000 i w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Dla przykładu http://www.scorpionsystem.com/catalog/motors/hk40/hk4015/HK_4015_1070/ Oczywiście w Europie też można kupić z serii Scorpion. Nie są tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 65 A ! a daje 1,9 kW :shock: No to na takim napięciu ładnie śmigło będzie kręciło .Ciekawe ile obrotów bo skok też ma swoje ograniczenia . Krzysie co za pocisk robisz. Mam silnik 1500 kv ,33A 11,1V daje na śmigle 8x5 14 000 obrotów a model 1,1 kg leci powyżej 100 km/h ( słaba suszarka ,nie zmierzyła). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Moze cos z Megamotor? W nastiku jest ich troche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Wygląda mi to na kolejną prowokację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 żadna prowokacja - zamiennik za silnik żarowy . To nie pocisk ani inna spawarka . Buduję Ogara ot tak poprostu beż żadnych podstępów zwykły motoszybowiec gdzie rozmiar śmigła ogranicza belka ogonowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Krzysiu coś jest nie halo.Jeżeli silnik spalinowy miał mieć także 5kg ciągu to także nie mógł by obracać śmigłem 8". Myślę że przeskalowałeś mały model i dla tego wyszły takie herezje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
list Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 żadna prowokacja - zamiennik za silnik żarowy . To nie pocisk ani inna spawarka . Buduję Ogara ot tak poprostu beż żadnych podstępów zwykły motoszybowiec gdzie rozmiar śmigła ogranicza belka ogonowa....Poszukuję silnika elektrycznego - bezszczotki . Ciąg minimum 5kG . Żeby jednak nie było tak łatwo - jestem ograniczony rozmiarem śmigła do 8" i ani mm więcej na średnicy . Ogara SZD-45????????? Jaja sobie z nas robisz- śmigło 8 cali max?? Jaka to skala- na moje kieprawe oko coś jak 1/6, 1/7.....po jakiego Ci w takim maluchu 5kg na śmigle?? Toż to nie motoszybowiec a na pewno żadna makieta! No chyba że się pomyliłeś i jedna łopata ma mieć 8''.....no ale wtedy to już problem nie istnieje....Szczegóły szanowny vikary bo coś mi tu nie pasuje :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Znowu zaczyna się rozmowa nie na temat .. Ma mieć kopa i tyle bo taka jest potrzeba . Jak będzie trzeba ma startować z dachu auta albo z ręki - bo np mam taką fanaberię Jaja sobie z nas robisz- śmigło 8 cali max?? Jaka to skala- na moje kieprawe oko coś jak 1/6, 1/7 fakt warto by zbadać wzrok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Oczywiście w Europie też można kupić z serii Scorpion. Nie są tanie. W Hobby Kingu można tanio kupić te silniki(Buddy price jest zniżka prawie 50% pzynajmniej na te które ja kupiłem) Mam już dwa i są rewelacyjne. Ten chyba mogłby sprostać Twoim wymaganiom http://www.hobbyking.com/hobbycity/store/__17390__Scorpion_HK_3026_1900kv_Brushless_Outrunner_Motor.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Żeby przekazać 2 kW z silnika do powietrza śmigłem 8" to trzeba by się mocno nakręcic. Takie obroty to prędkość ponaddźwiękowa na końcach śmigła a nie wiem czy nie za mała. Dlatego się zdziwiłem .63 A żeby dało 2kW to trzeba ponad 30 V ,licząc z grubsza bez strat na siliku i przy 100% -towej :jupi: sprawnosci śmigła .Mając ponad 1000 kV to jakie wyjdą obroty. Jaki dasz skok śmigła żeby przekazać te 2 kW .Za duży skok ,spada sprawność śmigła więc po co 2 kW. Tak duża moc z takiego śmigła to tylko przy dużych predkościach ,inaczej to mieszasz tylko powietrze a model nie leci. Identyczny problem występuje na wodzie .Dlatego ślizgi lataja na "kawitacji" zanurzając tylko jedną łopatę śruby w wodzie. Chyba że zamiast śmigla dasz turbinę lub wielołopatowe ( powyżej 4 ) śmigło ale to chyba nie do motoszybowca. Wydaje mi się że nas jednak wkręcasz bo napewno wiesz o czym piszę ..Co :rotfl: Tylko gdzie tu ukryta kamera :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Licząc programem "Prop Calculator" dla śmigła APC 8x8 uzyskujemy przy 19500rpm ciąg 3228g i moc 2010W. Jeżeli chcesz min 5kg ciągu to śmigło musi się wkręcić na min 24000 obrotów (co daje 4kW) - czyli przy zasilaniu 6S to silnik musi mieć min 1200KV. Myślę że tylko w rachubę wchodzą silniki z zasilaniem min. 10S lub nawet 12S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Jak już chcesz zapytać o silnik, zapytaj w innym dziale. Tam Ci odpowiedzą, bo tutaj mozna sobie tylko jaja porobić i na to wygląda Twoje pytanie. Chyba że masz braki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi