cZyNo Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 A Sekator mnie ostudził mówiąc za w czasie wcześniejszych zakrętów skrzydła mi sie wyginały mocno. Więc potem latalem spokojniej Rafał-Sekator-ten to lata i ma pewność w łapie. Warto zobaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 A jeszcze zapomniałem wspomnieć ze w czasie pikniku, dwa Toxic'i w jednym czasie pięknie kręciły termike a potem spadały drapieżnie i ze światem ostro w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Z nudów znów sie wybrałem na moją łąke i zanim zacząłem latać musiałem ja spacyfikować samochodem. Niestety w tym roku miasto poszło zaparte i łaka nie została skoszona. Ale samochód z grubsza wyrównał chaszcze i powstało całkiem wygodne lądowisko dla mojego samolociku. Skoro lądowisko było gotowe, no to jazda w góre. Przy drugim starcie, gdy model szedł na silniku na jakiś 100m wpakowałem sie w bardzo widoczna termikę. Po szybkim wyłączeniu silnika, zacząłem korzystać z daru natury. Jak zwykle jak model był już troche za wysoko do komfortowego latania zacząłem podchodzić do lądowania ...z prawie 600m. Z powodu że model był słabo widoczny bo oślepiało mnie lekko słońce, schodzenie z wysokości było stosunkowo spokojne. Po dalszych kilkudziesięciu minutach zabawy udałem sie do domu na obiadek. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 JAkie masz nastawy w Vario? Standardowe czy cos zmieniales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Vario tylko uzywam do oglądania tego co robiłem. W czasie lotu drażni mnie juz...więc z tego co pamietam to mam ustawione 40 odczytow na sek i to żeby sie darło jak wzlece na ponad 1km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Ja znowu Vario mam wlaczone tylko w fazie do termiki dodatkowo glosnosc sobie reguluje przelacznikiem. Na wiekszych wysokosciach wznoszenia potwierdzam sobie powatarzana komenda z odczytu wysokosci. I do tego uzywam tego ustrojstwa, do tej pory jeszcze nie pamietam ktory dzwiek to wznoszenia a ktory opadanie Z porownywania wykresow widze ze najlepiej sprawdza sie srednia z 3sek. te 40 odczytow powinno chyba bardziej uspokoic wykres ale widac ze charakterysyka jest typowa - malo czytelna dla 1m/s Z szybkiej kalkulacji widze ze miales wznoszenie na poziomie ~1m/s (no moze troche mniej) przy takiej wartosci i duzej odleglosci to ciezko sie zorientowac szybko co sie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Widać widać wznoszenie. Zresztą średnia w tym przypadku nie jest miarodajna. Choć od 500m juz tak sobie widać co sie dzieje z modelem. Ja na pstryczkach mam odpytywanie telemetrii o parametry lotu. Ale tylko wtedy gdy latam ze słuchawką w uchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Toxic nie dość że lata szybko gdy wieje to może też latać na niczym. Wolniutko i tak sobie latał 40 minut czym mnie wielce zadziwił. Potem mnie znudził i wylądowałem. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Nowa zabawka z nowym setupem w czasie prac świątecznych po co mi 4 czy 5s. Zabawmy sie niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Piekne latanko...tak się lata jak sprawia pilotowi przyjemność ale co nie ktorzy przezywają mnie" ŚLIMAK." z Lubstowa . jak latam podobnie...a toxik pieknie wchodzi w termikę najlepiej mi wychodzi zimą w słoneczną pogodę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Jurku, czy przy zasilaniu 3S będziesz miał taki pobór prądu że wymagało to zasadzenia regla 150A? PS. Ten kołpak trochę nie pasuje do kadłuba... pasowało by węglowy... I te kable skróć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Kable mają właściwą długość biorąc pod uwagę gdzie będzie pakiet. Regle lubię dobierać z zapasem. W tym przypadku 10% rezerwy jest ok A kołpak mi się podoba własnie dlatego że jest kontrastowy - z czarnym kadłub był by nudny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zawodowiec powinien wiedzieć, że na kablach najwięcej się prądu wytraca, nie mówiąc o dodatkowej wadze. Przecież walczymy o każdy gram... ale nic nie mówię, bo się nie znam To co z tym regulatorem? Planujesz taki pobór że trzeba było 150tkę zasadzić? PS Jak dla mnie ten kołpak to po taniości, taka trochę lipa - ale co komu się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Model jest tylko do niedzielnego latania (i do pewnych testów ustawień-z silnikiem łatwiej) i amator wie że się model wyważa tak żeby nie dawać ołowiu do wyważenia jeśli jest taka możliwość. I amator rozmieszcza tak wyposażenie, żeby stosownym rozmieszczeniem elementów i później przemieszczeniem pakietu zapewnić właściwe położenie SC. Strata 1% mocy na kablach w tym przypadku jest warta wyprawki. Pobór 115-135A w zależności od śmigła, a o kołpak nie musisz się martwić. Jest wystarczająco dobry i sprawdzony Moje modele mogą być lipne z wyglądu - mi wystarczy że dobrze latają A latają, oj latają A jak nie chcą latać po mojemu, to sie rozbijają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Jakoś tak wygląda mi to na węglowy RF (kołpak oczywiście). - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Ja się nie martwię, po prostu myślałem że jak doradzasz innym to również trzymasz się pewnych reguł PS 3S 2200 nie wytrzyma takiego dojenia, chyba że masz pakiety z Marsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 prąd rozładowania 80c wiec powinno spokojnie wytrzymac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Ja się nie martwię, po prostu myślałem że jak doradzasz innym to również trzymasz się pewnych reguł PS 3S 2200 nie wytrzyma takiego dojenia, chyba że masz pakiety z Marsa Widzisz Piotr, pewne rzeczy trzeba zrozumieć i przemyśleć. Cel, co, czym i jak. Nie znasz Toxica, nie wiesz jak rozmieścić bebechy i piszesz dyrdymały żeby tylko pisać lub w dziecinny sposób odgryźć sie. Jakoś bez sensu. Kable są na styk, choć niektórzy wolą włożyć w ogon 50-100g żeby kable miały 5 cm. dla mnie takie rozwiązanie jest kretyńskie i nie do zaakceptowania. Pakiety z Austrii nie z Marsa. I dają rade Jurek - yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jurku, pytałem bo nie wiedziałem, teraz wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 nie pytałeś prowokowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi