Mirek z Lublina Opublikowano 27 Listopada 2011 Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam. Chciałbym przedstawić moją najnowszą konstrukcję - elektroszybowiec MOSQITO 260. Jak wszystkie moje zestawy , model ten jest modelem typowo konstrukcyjnym, do złożenia z wyciętych elementów . Model do rekreacyjnego polatania w termice z możliwością przetestowania klap. Trochę danych: Rozpiętość - 2600mm Długość - 1200mm Profil - S3021 Napęd - najlepszy by był silnik typu Innruner , ale Outrunner też swobodnie się zmieści o mocy około 350-400W. Sterowanie - lotki, klapy osobno na dwóch serwach ( opcjonalnie), kierunek , wysokość. Skrzydła dzielone , trzyczęściowe - centropłat + dosuwane uszy , mocowane na cztery śruby M4. Usterzenie standartowe - statecznik poziomy opcjonalnie może być przykręcany na dwie śruby M3. Kadłub całkowicie balsowy ze wzmocnieniami ze sklejki ( wręgi) . W pierwszej wersji zrobiłem kadłub z belką kadłubową z rurki węglowej o średnicy 10mma wyglądał on tak: Obecnie kadłub jest całkowicie konstrukcyjny z balsy i ze sklejki a docelowo może będzie z laminatu. Obecnie jestem na etapie montażu skrzydeł . Zdjęcia zamieszczę wkrótce.
dementor Opublikowano 29 Listopada 2011 Opublikowano 29 Listopada 2011 Super Panie Mirku zamawiam ten model u pana jak pozostałe 2 które u pana kupiłem już wcześniej pozdrawiam P.s nie mogę sie doczekać Katany pod spaline :shock:
Gość Opublikowano 29 Listopada 2011 Opublikowano 29 Listopada 2011 .....P.s nie mogę sie doczekać Katany pod spaline :shock: Oby tylko nie na bazie planów Katany X-lite :shock: No chyba że po odchudzeniu tyłu kadłuba , przesunięciu do tyłu skrzydeł i zmianie profilu.
Mirek z Lublina Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2011 Witam. Co do Katany to przyjdzie na nią czas i pora ...... Wracając do tematu tego wątku , czyli elektroszybowca , przedstawiam parę zdjęć zmontowanego częściowo centropłata skrzydła, narazie bez kesonów i nakładek: Mogę dodać jako ciekawostkę , że krawędź natarcia skrzydła zrobiona jest z okrągłej listwy bukowej o średnicy 5mm, zaoszczędzi to żmudnego szlifowania - czy się ten sposób sprawdzi okaże się jak przykleję kesony.
Mirek z Lublina Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Opublikowano 1 Lutego 2012 Witam. Minęło sporo czasu od ostatniego mojego wpisu. Widzę że zainteresowanie tym zestawem jest żadne , więc nie wiem czy jest sens dalej kontynuować tą relację. Niemniej jednak prace powoli posuwają się do przodu. Obecnie skrzydła posiadają kesony , zmontowane lotki oraz wklejone wtyki do podłączenia kabli serw od lotek. Zostało nakleić nakładki na żebra , całość oszlifować i można oklejać. Formatki pod zestaw są już przygotowane do ciecia , zostało zrobic instrukcje montażu. Oto kilka fotek ze stanu obecnego modelu: Ogólnie model wygląda tak:
Rob Mc Fly Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 Brawo Mirku!!! Klasyka w czystej postaci :jupi: . Opcjonalne klapy w centropłacie są przewidziane?
samolocik Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 Mirek, jak będą mocowane skrzydła do kadłuba? [edit] co prawda w opisie stoi ..."Skrzydła dzielone , trzyczęściowe - centropłat + dosuwane uszy , mocowane na cztery śruby M4." ale po konstrukcji skrzydła za bardzo tego nie widać.
Mirek z Lublina Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Opublikowano 2 Lutego 2012 Mirek, jak będą mocowane skrzydła do kadłuba? [edit] co prawda w opisie stoi ..."Skrzydła dzielone , trzyczęściowe - centropłat + dosuwane uszy , mocowane na cztery śruby M4." ale po konstrukcji skrzydła za bardzo tego nie widać. Witam. Skrzydła będą mocowane zgodnie z opisem na cztery śruby M4 lub dla początkujących mogą być mocowane na gumy. Klapy w centropłacie można zrobić bez problemu - będzie to w opcji zestawu. Ponieważ " uszy są dosuwane do centropłata, istnieje możliwość dorobienia innych , dłuższych lub krótszych końcówek wymiennych - coś na wzór " DELFINA 500 " konstrukcji p. Wiesława Schiera. Dzięki temu model może mieć różne rozpiętości do różnego przeznaczenia. W tej chwili do sprzedania jest ten model ze zdjęć - ewentualnych zainteresowanych zestawem proszę o kontakt na maila mirek-gal@wp.pl lub telefonicznie 663737039.
Mirek z Lublina Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Witam. Skrzydła będą mocowane zgodnie z opisem na cztery śruby M4 lub dla początkujących mogą być mocowane na gumy. Klapy w centropłacie można zrobić bez problemu - będzie to w opcji zestawu. Ponieważ " uszy są dosuwane do centropłata, istnieje możliwość dorobienia innych , dłuższych lub krótszych końcówek wymiennych - coś na wzór " DELFINA 500 " konstrukcji p. Wiesława Schiera. Dzięki temu model może mieć różne rozpiętości do różnego przeznaczenia. W tej chwili do sprzedania jest ten model ze zdjęć - ewentualnych zainteresowanych zestawem proszę o kontakt na maila mirek-gal@wp.pl lub telefonicznie 663737039. Witam. Jako że minęło sporo czasu od ostatniego wpisu, pragnę poinformować,że budowa modelu została zakończona. Waga gotowego modelu do lotu wynosi: Centropłat + dwa " uszy" uzbrojone w dwa serwa do lotek HS81MG - 690g. Kompletny kadłub z usterzeniem poziomym i pionowym, wyposażony w silnik Mega ACN typu innruner ze śmigłem składanym 8 x 4 , regulator obrotów JETI 40A, dwa serwa CORONA CS929MG oraz pakiet LiPol 2200mAh 3S - 772g co w sumie daje 1462g do lotu. Jako że silnik waży tylko 100g, musiałem doważyć przód ciężarkiem 50g. Żeby tego uniknąć mozna serwa z ogona przenieść w okolice spływu skrzydła i stery połączyć bowdenami. W kadłubie jest odpowiednia półka do tego celu. Wczoraj to jest21.04.2012r nastąpił oblot tego modelu. Była bardzo ładna pogoda i w pierwszym locie model złapał komin, woziłem się prawie godzinę po niebie - doskonała zabawa.
Basho Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Super modelik a jaka jest cena zestawu?
majula7 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Fajny elektroszybowiec http://www.youtube.com/watch?v=ncs4h_dj4i4&feature=channel&list=UL
Mirek z Lublina Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Witam. Dzięki Patryk za wstawienie filmu - o to chodziło !!!!
Daniel 40 Opublikowano 24 Maja 2012 Opublikowano 24 Maja 2012 Witam wszystkich. Właśnie zakupiłem u Pana Mirka ten model motoszybowca . Jest to mój drugi model który sam składam pierwszym był Michaś RC który lata wyśmienicie . Jestem w trakcie sklejania motoszybowca i jestem mile zaskoczony że równie łatwo się go składa jak Michasia .Kadłub już sklejony i jestem w trakcie sklejania skrzydeł . Pozdrawiam.
Daniel 40 Opublikowano 30 Maja 2012 Opublikowano 30 Maja 2012 Chciałbym pokazać efekt swojej prace z kilku dni. Jestem naprawdę bardzo zaskoczony precyzyjnym wykonaniem elementów wszystko pasuje do siebie idealnie . Model składa się intuicyjnie nawet osoba która dopiero zaczyna przygodę z modelarstwem taka jak ja nie ma z tym modelem żadnych problemów . Proszę o uwagi i ocenę mojej pracy. Oto zdjęcia :
Mirek z Lublina Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Opublikowano 30 Maja 2012 Witam. Wychodzi świetnie !!! Oby tak dalej.
Daniel 40 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Chciałbym pokazać c.d. mojej pracy z modelem Mosqito 260 Prace sklejania modelu zastały ukończone . Teraz czekam na folię do oklejenia modelu i elektronikę . Nie mogę doczekać sie już pierwszych lotów . Przepraszam za jakość zdjęć były robione telefonem . Pozdrawiam wszystkich .
marcin82at Opublikowano 11 Czerwca 2012 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Moj Mosqito terz niedlugo bedzie gotowy. Musze jescze troche po prasowac Pozdrowienia z Austrii Marcin
Daniel 40 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Właśnie zakńczyłem prace nad modelem MOSQITO 260 .Efekty mojej pracy można zobaczyć na zdjęciach . Jest to mój drugi model wykonany własnoręcznie .W Niedzielę może mi się go uda oblatać jak tylko pogoda pozwoli na to. Pozdrawiam wszystkich modelarzy na tym forum a Panu Mirkowi dziękuję za cierpliwość i za cenne wskazówki dzięki którym udało mi się zakończyć pracę nad tym modelem.
Rekomendowane odpowiedzi