Mirek z Lublina Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam. Chciałbym przedstawić moją najnowszą konstrukcję - elektroszybowiec MOSQITO 260. Jak wszystkie moje zestawy , model ten jest modelem typowo konstrukcyjnym, do złożenia z wyciętych elementów . Model do rekreacyjnego polatania w termice z możliwością przetestowania klap. Trochę danych: Rozpiętość - 2600mm Długość - 1200mm Profil - S3021 Napęd - najlepszy by był silnik typu Innruner , ale Outrunner też swobodnie się zmieści o mocy około 350-400W. Sterowanie - lotki, klapy osobno na dwóch serwach ( opcjonalnie), kierunek , wysokość. Skrzydła dzielone , trzyczęściowe - centropłat + dosuwane uszy , mocowane na cztery śruby M4. Usterzenie standartowe - statecznik poziomy opcjonalnie może być przykręcany na dwie śruby M3. Kadłub całkowicie balsowy ze wzmocnieniami ze sklejki ( wręgi) . W pierwszej wersji zrobiłem kadłub z belką kadłubową z rurki węglowej o średnicy 10mma wyglądał on tak: Obecnie kadłub jest całkowicie konstrukcyjny z balsy i ze sklejki a docelowo może będzie z laminatu. Obecnie jestem na etapie montażu skrzydeł . Zdjęcia zamieszczę wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dementor Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Super Panie Mirku zamawiam ten model u pana jak pozostałe 2 które u pana kupiłem już wcześniej pozdrawiam P.s nie mogę sie doczekać Katany pod spaline :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 .....P.s nie mogę sie doczekać Katany pod spaline :shock: Oby tylko nie na bazie planów Katany X-lite :shock: No chyba że po odchudzeniu tyłu kadłuba , przesunięciu do tyłu skrzydeł i zmianie profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Witam. Co do Katany to przyjdzie na nią czas i pora ...... Wracając do tematu tego wątku , czyli elektroszybowca , przedstawiam parę zdjęć zmontowanego częściowo centropłata skrzydła, narazie bez kesonów i nakładek: Mogę dodać jako ciekawostkę , że krawędź natarcia skrzydła zrobiona jest z okrągłej listwy bukowej o średnicy 5mm, zaoszczędzi to żmudnego szlifowania - czy się ten sposób sprawdzi okaże się jak przykleję kesony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Witam. Minęło sporo czasu od ostatniego mojego wpisu. Widzę że zainteresowanie tym zestawem jest żadne , więc nie wiem czy jest sens dalej kontynuować tą relację. Niemniej jednak prace powoli posuwają się do przodu. Obecnie skrzydła posiadają kesony , zmontowane lotki oraz wklejone wtyki do podłączenia kabli serw od lotek. Zostało nakleić nakładki na żebra , całość oszlifować i można oklejać. Formatki pod zestaw są już przygotowane do ciecia , zostało zrobic instrukcje montażu. Oto kilka fotek ze stanu obecnego modelu: Ogólnie model wygląda tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Brawo Mirku!!! Klasyka w czystej postaci :jupi: . Opcjonalne klapy w centropłacie są przewidziane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech-j Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Bardzo ładnie a jaka cena zestawu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Mirek, jak będą mocowane skrzydła do kadłuba? [edit] co prawda w opisie stoi ..."Skrzydła dzielone , trzyczęściowe - centropłat + dosuwane uszy , mocowane na cztery śruby M4." ale po konstrukcji skrzydła za bardzo tego nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Mirek, jak będą mocowane skrzydła do kadłuba? [edit] co prawda w opisie stoi ..."Skrzydła dzielone , trzyczęściowe - centropłat + dosuwane uszy , mocowane na cztery śruby M4." ale po konstrukcji skrzydła za bardzo tego nie widać. Witam. Skrzydła będą mocowane zgodnie z opisem na cztery śruby M4 lub dla początkujących mogą być mocowane na gumy. Klapy w centropłacie można zrobić bez problemu - będzie to w opcji zestawu. Ponieważ " uszy są dosuwane do centropłata, istnieje możliwość dorobienia innych , dłuższych lub krótszych końcówek wymiennych - coś na wzór " DELFINA 500 " konstrukcji p. Wiesława Schiera. Dzięki temu model może mieć różne rozpiętości do różnego przeznaczenia. W tej chwili do sprzedania jest ten model ze zdjęć - ewentualnych zainteresowanych zestawem proszę o kontakt na maila mirek-gal@wp.pl lub telefonicznie 663737039. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Witam. Skrzydła będą mocowane zgodnie z opisem na cztery śruby M4 lub dla początkujących mogą być mocowane na gumy. Klapy w centropłacie można zrobić bez problemu - będzie to w opcji zestawu. Ponieważ " uszy są dosuwane do centropłata, istnieje możliwość dorobienia innych , dłuższych lub krótszych końcówek wymiennych - coś na wzór " DELFINA 500 " konstrukcji p. Wiesława Schiera. Dzięki temu model może mieć różne rozpiętości do różnego przeznaczenia. W tej chwili do sprzedania jest ten model ze zdjęć - ewentualnych zainteresowanych zestawem proszę o kontakt na maila mirek-gal@wp.pl lub telefonicznie 663737039. Witam. Jako że minęło sporo czasu od ostatniego wpisu, pragnę poinformować,że budowa modelu została zakończona. Waga gotowego modelu do lotu wynosi: Centropłat + dwa " uszy" uzbrojone w dwa serwa do lotek HS81MG - 690g. Kompletny kadłub z usterzeniem poziomym i pionowym, wyposażony w silnik Mega ACN typu innruner ze śmigłem składanym 8 x 4 , regulator obrotów JETI 40A, dwa serwa CORONA CS929MG oraz pakiet LiPol 2200mAh 3S - 772g co w sumie daje 1462g do lotu. Jako że silnik waży tylko 100g, musiałem doważyć przód ciężarkiem 50g. Żeby tego uniknąć mozna serwa z ogona przenieść w okolice spływu skrzydła i stery połączyć bowdenami. W kadłubie jest odpowiednia półka do tego celu. Wczoraj to jest21.04.2012r nastąpił oblot tego modelu. Była bardzo ładna pogoda i w pierwszym locie model złapał komin, woziłem się prawie godzinę po niebie - doskonała zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basho Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Super modelik a jaka jest cena zestawu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Fajny elektroszybowiec http://www.youtube.com/watch?v=ncs4h_dj4i4&feature=channel&list=UL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Witam. Dzięki Patryk za wstawienie filmu - o to chodziło !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel 40 Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Witam wszystkich. Właśnie zakupiłem u Pana Mirka ten model motoszybowca . Jest to mój drugi model który sam składam pierwszym był Michaś RC który lata wyśmienicie . Jestem w trakcie sklejania motoszybowca i jestem mile zaskoczony że równie łatwo się go składa jak Michasia .Kadłub już sklejony i jestem w trakcie sklejania skrzydeł . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel 40 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Chciałbym pokazać efekt swojej prace z kilku dni. Jestem naprawdę bardzo zaskoczony precyzyjnym wykonaniem elementów wszystko pasuje do siebie idealnie . Model składa się intuicyjnie nawet osoba która dopiero zaczyna przygodę z modelarstwem taka jak ja nie ma z tym modelem żadnych problemów . Proszę o uwagi i ocenę mojej pracy. Oto zdjęcia : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Witam. Wychodzi świetnie !!! Oby tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel 40 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Chciałbym pokazać c.d. mojej pracy z modelem Mosqito 260 Prace sklejania modelu zastały ukończone . Teraz czekam na folię do oklejenia modelu i elektronikę . Nie mogę doczekać sie już pierwszych lotów . Przepraszam za jakość zdjęć były robione telefonem . Pozdrawiam wszystkich . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin82at Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Moj Mosqito terz niedlugo bedzie gotowy. Musze jescze troche po prasowac Pozdrowienia z Austrii Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel 40 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Właśnie zakńczyłem prace nad modelem MOSQITO 260 .Efekty mojej pracy można zobaczyć na zdjęciach . Jest to mój drugi model wykonany własnoręcznie .W Niedzielę może mi się go uda oblatać jak tylko pogoda pozwoli na to. Pozdrawiam wszystkich modelarzy na tym forum a Panu Mirkowi dziękuję za cierpliwość i za cenne wskazówki dzięki którym udało mi się zakończyć pracę nad tym modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi