Rafal B. Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Ja osobiście kiedyś używałem 0,35mm, powierzchnia fakt dużo lepsza ale kitnie wyszło natarcie i okolice końcówki płata. Z obecną wiedzą spróbuje wrócić do tego pomysłu. Pyrsly, kadłub jak widzę jest Jonasa? Zdradź jeszcze co dajesz miedzy lotkę a skrzydło by wyszła taka ładna szczelina. Ona jest w przekroju jak "V" czy jak prostokątne "U" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 0,014 cala to na nasze 0,35mm. Co do tkaniny na stateczniki pionowe - widzę że spread tow, a jaka gramatura? 80g/m^2 HM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Ja osobiście kiedyś używałem 0,35mm, powierzchnia fakt dużo lepsza ale kitnie wyszło natarcie i okolice końcówki płata. Z obecną wiedzą spróbuje wrócić do tego pomysłu. Pyrsly, kadłub jak widzę jest Jonasa? Zdradź jeszcze co dajesz miedzy lotkę a skrzydło by wyszła taka ładna szczelina. Ona jest w przekroju jak "V" czy jak prostokątne "U" ? Mylar w poblizu KN jest wyszlifowany zeby uniknac tego problemu. Kadluby narazie kupuje od Jonasa albo od Szwedow z Momentum. Pracuje nad wlasna forma i mam nadzieje w przyszlym roku miec wlasny kadlub. Szczelina moze byc V albo U zalezy jak sie ja wykona. Przaz dlugi czas robilem U ale teraz robie V. Nie ma nic magicznego w zamknietej lotce -pasek szkla i 3M77. Trzeba sie napracowac to wychodzi ladna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIK Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Nie znam się bardzo na wachowym słownictwu, ale mógł by ktoś mi wytłumaczyć, jak robicie tą kratownice z węgla którą widać na zdjęciach powyżej, że węgiel się nie rozchodzi i jest to tak równo, a i czy te paski to powyciągane włókna z tkaniny, czy gotowy rowing. Z góry dziękuje za jaką kolwiek podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Nie znam się bardzo na wachowym słownictwu, ale mógł by ktoś mi wytłumaczyć, jak robicie tą kratownice z węgla którą widać na zdjęciach powyżej, że węgiel się nie rozchodzi i jest to tak równo, a i czy te paski to powyciągane włókna z tkaniny, czy gotowy rowing. Z góry dziękuje za jaką kolwiek podpowiedz. Siec jest wykonana z 1k rowing i tymczasowo przylejona do mylarow przy uzyciu 3M77. Sprawdz wczesniejsze wiadomosci i fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Stare dzieje Czy jest taka opcja zeby wkleic video zamiast linku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Jest nowe skrzydlo. Tym razem Zone2 4p. Projektant chcial nazwac Shift ale ja mysle ze moze Selen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Skąd masz profile do 4p Zone? Gerald opublikował tylko 3 profile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Mam kolege Kanadyjczyka, ktory wykonal interpolacje profili i analizy 3D. Skrzydlo ma bardzo ladna, rownomierna dystrybucjie... (aaa jaks sie mowi "lift"?) . Mam gdzies zrzot ekranu z analiz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Rozkład współczynnika siły nośnej, krócej "rozkład Cz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 sila nosna, dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 kopyto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CezaryK Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 No, nareszcie coś drgnęło na tym forum w DLG. Nowa krew i zainteresowanie wzrasta . Odwiedziłem Sebastiana w jego pracowni i przekonałem się co to profesjonalnie wykonany model. Jestem pod wielkim wrażeniem :jupi: Jak tak dalej pójdzie, to można liczyć na jakieś większe ruchy w F3K - przynajmniej w naszej okolicy - bo do tej pory straszny ugór był w tej materii. Może jakieś małe zawody na wiosnę na błoniach pod Jasną Górą o puchar o.Przeora W zasadzie i ja modele DLG dotychczas traktowałem marginalnie ale teraz kończę zaczęte projekty i zbieram kasę na coś w wykonaniu Sebastiana, wtedy nawet można pomyśleć o starcie w zawodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Duzo nowych rzeczy w pracowni, zacznijmy od skrzydel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 tysiac euro warte zakupy z R&G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Nowe kadluby od Jonasa. Mint! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORAK Opublikowano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 wiesz może jaki wyszedł przybliżony koszt takiego kadłuba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Te kadłuby są po około 140 $ pojawiają się tu: http://www.rcgroups.com/aircraft-sailplanes-fs-w-100/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Mozna w spawie kadlubow Jonasa kontaktowac sie ze mna. Cena zalezy od uzytych materjalow i mysle ze warto zamawiac wersje wyczynowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyrsly Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 gdzie dostac 3M77? tu http://aciro.pl/spray-77-do-papieru-kartonu-styropianu.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi