Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OK, reszta na PW :-)

Jak obiecal tak zrobil, wlasnie otrzymalem od Marcina pieknie rozrysowany schemat elektrycznego polaczenia calego szpejostwa w mojej Fortecy - oczywiscie mile widziane komentarze :)

Dołączona grafika

i link do lepszej wersji :

wersja PDF

Wielkie dzieki Marcin

Opublikowano

Dzis robilem proby napedu, prosta "hamownia" spelnila swoje zadanie. Silniki :HobbyKing 2824 Brushless Outrunner 1300KV, smigla 8x4. Kazdy z nich dawal ok 120W i ciagu w granicach 0,63 kg, max prad pobierany przez jeden zestaw to 11A. Nie wiem czy nie troche za maly ciag, waga modelu bedzie oscylowala w granicach 3kg.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Opublikowano

Zasugerowalem sie danymi silnika max 200W - wzialem pod uwage ze realnie bedzie mniej - ale 120-130W moze byc troche malo - musze sprobowac z innymi smiglami

Opublikowano

Mam jeszcze watpliwosc - czy wszystkie 4-ry smigla maja byc "jedno"-obrotowe (lewe/prawe)

czy moze jakas inna konfiguracja ?

Opublikowano

To nie ma większego znaczenia, ale stosując śmigła prawo i lewo obrotowe nie musisz wykłaniać silników

A jakie przewidujesz do swojej fortecy ?

Opublikowano

Prawo i lewo obrotowe GWS 8x4 trójłopatkowe, skłon silników coś na oko do 2-3 stopni

Co do sprawności to tak jest, ale śmigła GWS dwu czy trzy łopatkowe różnica niewielka, za to dźwięk fajny.

Opublikowano

Sprawność swoją drogą, ale po mocy widać, że silniki mają jeszcze zapas :-)

Powinny oddać ponad 200W, więc zakładając nawet "chiński narzut" 120W to za mało:

Dołączona grafika

A na śmigle 10x6x2 ciąg powinien się (teoretycznie) zbliżyć do 900g...

Ja bym wrzucił 8x6x3 (choćby na jednym) i zobaczył.

Opublikowano

Gdzieś czytałem, że śmigła dwu łopatowe mają większa sprawność niż trzy łopatowe. Może tu jest pies pogrzebany.

Gdzieś czytałem, że dołożenie jednej łopaty pozwala zmniejszyć średnice śmigła o 1 wartość. ale chyba trzeba było też zmniejszyć skok. Czyli można pozbyć się jednej łopaty, zwiększając zarazem średnicę smigła.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.