mkrawcz1 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 OK, reszta na PW :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzpob Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Ja bym 4.8 dał na zasilenie samego odbiornika. Serwa przez BECe zasilać, nie z odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 OK, reszta na PW :-) Jak obiecal tak zrobil, wlasnie otrzymalem od Marcina pieknie rozrysowany schemat elektrycznego polaczenia calego szpejostwa w mojej Fortecy - oczywiscie mile widziane komentarze i link do lepszej wersji : wersja PDF Wielkie dzieki Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Dzis robilem proby napedu, prosta "hamownia" spelnila swoje zadanie. Silniki :HobbyKing 2824 Brushless Outrunner 1300KV, smigla 8x4. Kazdy z nich dawal ok 120W i ciagu w granicach 0,63 kg, max prad pobierany przez jeden zestaw to 11A. Nie wiem czy nie troche za maly ciag, waga modelu bedzie oscylowala w granicach 3kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Jeśli każdy silnik wytwarza 0,6kg ciągu, czyli łącznie 2,4kg a model ma ważyć 3kg, to starczy na spokojny lot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Mocy może być mało, lub będzie na styk, musisz walczyć z wagą modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Według http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/ebasic.asp: Multi engined models - 100w per 1lb (thrust from Multiple props gives in effect, more than 100w per 1lb performance)A Ty masz ok. 8,8 funta (lb), czyli potrzebujesz 800-900W łącznej mocy silników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Zasugerowalem sie danymi silnika max 200W - wzialem pod uwage ze realnie bedzie mniej - ale 120-130W moze byc troche malo - musze sprobowac z innymi smiglami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Według http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/ebasic.asp: Multi engined models - 100w per 1lb (thrust from Multiple props gives in effect, more than 100w per 1lb performance)A Ty masz ok. 8,8 funta (lb), czyli potrzebujesz 800-900W łącznej mocy silników.1 lb = 0,45 kg ? czyli jakies 6 lb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Ze śmigieł GWS są chyba jeszcze 9x5, masz jeszcze sporo zapasu prądowego w tym zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 1 lb = 0,45 kg ? czyli jakies 6 lb http://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8&ion=1#sclient=psy-ab&hl=pl&site=webhp&source=hp&q=3+kg+w+lb&pbx=1&oq=3+kg+w+lb&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=144l7317l0l7536l13l7l3l3l4l0l391l818l3.2.0.1l12l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&fp=39aee40ed5d588ec&ion=1&biw=1280&bih=699 Dokładnie, policzyłem dla 4 kg :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Mam jeszcze watpliwosc - czy wszystkie 4-ry smigla maja byc "jedno"-obrotowe (lewe/prawe) czy moze jakas inna konfiguracja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 To nie ma większego znaczenia, ale stosując śmigła prawo i lewo obrotowe nie musisz wykłaniać silników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 To nie ma większego znaczenia, ale stosując śmigła prawo i lewo obrotowe nie musisz wykłaniać silników A jakie przewidujesz do swojej fortecy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Gdzieś czytałem, że śmigła dwu łopatowe mają większa sprawność niż trzy łopatowe. Może tu jest pies pogrzebany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Prawo i lewo obrotowe GWS 8x4 trójłopatkowe, skłon silników coś na oko do 2-3 stopni Co do sprawności to tak jest, ale śmigła GWS dwu czy trzy łopatkowe różnica niewielka, za to dźwięk fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Sprawność swoją drogą, ale po mocy widać, że silniki mają jeszcze zapas :-) Powinny oddać ponad 200W, więc zakładając nawet "chiński narzut" 120W to za mało: A na śmigle 10x6x2 ciąg powinien się (teoretycznie) zbliżyć do 900g... Ja bym wrzucił 8x6x3 (choćby na jednym) i zobaczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkajor Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Z 3-platowych smigiel to moge dac 8x4 (to ktore mam) albo (9x5) posrednich niemam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 To spróbuj 9x5 (mierz prąd i moc, żeby nie przeholować) i zobacz, jaki ciąg osiągniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miksell Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Gdzieś czytałem, że śmigła dwu łopatowe mają większa sprawność niż trzy łopatowe. Może tu jest pies pogrzebany. Gdzieś czytałem, że dołożenie jednej łopaty pozwala zmniejszyć średnice śmigła o 1 wartość. ale chyba trzeba było też zmniejszyć skok. Czyli można pozbyć się jednej łopaty, zwiększając zarazem średnicę smigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi