Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka tygodni temu zobaczyłem a nawet filmowałem nowy model ESA Marka R.

jest to dwusilnikowy Tigercat

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=D5qiWZnfUPM&context=C27e65ADOEgsToPDskIGNTp0-5ZOkgHjgOMP6wTc

Dawno myślałem o poklejeniu jakiegoś modelu dwusilnikowego.

Padło na nowy projekt Marka Bristol Beaufighter.

Dołączona grafika

Orientacyjne wymiary to:

rozpiętość 97cm

długość 65cm

waga ?? nie mam pojęcia co wyjdzie

silniki 2x 3f EMAX CF2805

Na pewno nie będzie się mieścił w klasie ESA ze względu na planowane składane podwozie, a co za tym idzie to waga,dlatego piszę w tym dziale

wstępne szlify i przymiarki

http:// Dołączona grafika

Opublikowano

Strasznie mi się podoba ten "brzydak" :D zastanawiałem się kiedy startowałem w konkursie na model ESA czy zrobić jego czy Mosquito. Wybór padł na ten drugi, ale Beaufighter cały czas chodzi mi po głowie. Nie za mały, żeby robić składane podwozie ? Zmieści się w grubości płata?

Będę śledził i trzymał kciuki.

Opublikowano

Podwozie mam już wstępnie zmontowane, nie ma problemu z miejscem bo znajdują się pod silnikami.

Wieczorem dam zdjęcia z montażu, bo teraz pisze z komórki.

Opublikowano

Beaufighter!! BOMBA ,chodził mi po głowie ale bałem się problemu z wyważeniem przy tak krótkim przodzie kadłuba,siadam i śledzę temacik.

Opublikowano

Dalszy etap montażu czyli pasowanie podwozia

Dołączona grafika

Dołączona grafika

kręcone komórką więc marna jakość, ale przynajmniej widać jak pracuje.

trochę było przy tym zabawy :)

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=GxO4BdNMGgk

czas na silniki

Dołączona grafika

regulator zamontowałem na wierzchu będzie miał lepsze chłodzenie

Dołączona grafika

jak czas pozwoli to jutro coś dalej się pozlepia ;)

Opublikowano

Jak oceniasz mechanizm podwozia, bo ja mam obawy co do wytrzymałości, dlatego pierwsze loty mojego B-17 planuję z ręki.

U mnie mechanizm będzie odwrócony o 180 stopni

Pozdrawiam

Patryk

Opublikowano

Jak oceniasz mechanizm podwozia, bo ja mam obawy co do wytrzymałości

Myślę, że przy takiej spodziewanej masie całości to i tak nadmiar wytrzymałości. Konstrukcyjne na takim się sadzają i wytrzymuje :D

Jedyne co jest pod znakiem zapytania to czy zamocowanie w gondolach nie będzie za "małopowierzchniowe".

Opublikowano

Jest to mój pierwszy model z chowanym podwoziem, więc nie mam żadnego doświadczenia.

Przy montażu wyglądał na dość solidny. Został wklejony do epp wiec na pewno będzie go pianka mocno amortyzowała przy lądowaniu.

Maksymalne obciążenie według producenta 2,5kg

Opublikowano

Dalsza część montażu czyli tylne kółko

Dołączona grafika

oczywiście wzdłuż kadłuba polecą wzmocnienia węglowe, przyklejone do mocowania tylnego koła zaś drut podwozia jest zakrzywiony w połowie sklejki w kierunku kadłuba,

dzięki temu ma niewielki osiowy ruch.

z okablowaniem było sporo pracy

Dołączona grafika

osłona silnika

Dołączona grafika

a oto wstępnie poklejony mój Bristol Beaufighter :jupi: :jupi:

Dołączona grafika

Opublikowano

Ni to Herkulesy ,ni to Merlliny ale i tak coś (jak dla mnie) było magicznego w tym krótkim dziobku :), z przeciw bieżnymi śmigłami latał by jak po sznurku.

Opublikowano

Jak widać na zdjęciu ma on śmigła przeciwbieżne. Mają różne kolory bo w moim pobliskim sklepie abc-rc skończyły się czarne :)

(a tak na prawdę to zabrałem już ostatnie) jak je skasuje to będzie klapa

Opublikowano

Rzeczywiście- nie zauważyłem.A pakiecik i odbiornik pod klapką nad TYLNĄ częścią skrzydła?? silniki i podwozie wystarczą na wyważenie ? czy może pakiet jest wsuwany w kierunku dziobu a klapka se po prostu tu jest?

Opublikowano

Niestety po wstępnym wyważeniu lipol będzie od spodu w samym przodzie.

Pierwotnie miał być wsuwany maksymalnie do przodu od górnej klapki, ale zrezygnowałem z tego na rzecz oszklonej przedniej kabinki.

Opublikowano

no nie bardzo, bo koła się musiały tam zmieścić, a poza tym 2 aku czyli waga to jedno, a kłopot z dużą ilością kabli w skrzydle to drugi problem

Opublikowano

Jakbyś dał dwa mniejsze aku w gondole to i kabli byś nie miał w skrzydłach

Myślałem o miejscu za silnikiem, a przed golenią , ale ze zdjęcia nie widać ile miejsca jest.

Opublikowano

Powoli nabiera kształtów:) Podoba mi się.

Astatecznik poziomy już wklejony? Jeśli nie to może pokusił byś się o lekki wznios? Wiem, że to dość komplikuje projekt, ale to jedna z najbardziej charakterystycznych rzeczy w tym samolocie. Trzeba by tylko pokombinować z łącznikiem, połówki SW na osobnych popychaczach i gotowe.

Opublikowano

statecznik już wklejony,ale dałem mu możliwie jak największy wznios,

taki żeby nie przeszkadzał w SW

teraz dostaje malowanie więc wieczorem będą nowe zdjęcia :lol:

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.