mmodel Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 A można wiedzieć dla czego? Jak nie chcesz pisać publicznie to prosił bym Cie o priva ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Bo ograniczenia względem mc20 sa duze i nieakceptowalne przeze mnie. Instrukcja mi sie nie chce grzebać i wszystkiego wypisywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Ok, rozumie. Myślałem, że po prostu jest coś nie tak z 16. Ale jeśli chodzi tylko o funkcje to spoko Dzięki jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Funkcje trochę okrojone - to fakt. Ale zależy do czego potrzebujesz. Może się okazać, że w MC-20 ich nigdy nie użyjesz. Ale coś, co mnie ostatecznie przekonało na "nie" - to 16 kupujesz praktycznie gołą. Jeśli będziesz chciał 16 doposażyć do poziomu 20 ( w wyłączniki) to te 600 zł szybko stracisz.... Też na nią patrzyłem i dość szybko przeniosłem wzrok na 20. W 20 nie zauważyłem niczego, czego by nie miała Twoja 28, za wyjątkiem funkcji związanych z telemetrią. Trochę inaczej się do nich dochodzi. Ale może mam słaby wzrok ? Ilość, rodzaj i rozmieszczenie wyłączników w 20 też nie szokuje. W moim odczuciu - przynajmniej 2-3 do wymiany. Do zawodniczego latania - trzeba by pomyśleć nad wyłącznikami w drążkach. Wtedy 20 MC przestaje być tak atrakcyjna cenowo.... Mimo wszystko - warto podjechać do sklepu, wziąć do ręki, powiesić na kark, wymienić drążki na długie i sprawdzić, jak ci leży w rękach. Wcześniej przeczytaj polską instrukcję do MX-20 i w sklepie przeleć sobie po menu - różni się trochę od MX-a ale znacznie różni się od Futaby. Niekoniecznie musi Ci to odpowiadać. A trochę to jednak kosztuje. Minimalnie dopłacisz ( z 400-500 zł?) i możesz mieć Futabę 14. A to jest środowisko, które już znasz ? Pozdrawiam - Jurek Mocnym "+" Graupnera jest alarm od jakości sygnału. Bezpośredni alarm od jakości a nie pośredni od utraty telemetrii. Wyświetlacz mały, na początku sprawia kłopoty z orientacją gdzie w tym menu aktualnie się jest ( ale mija, po zaprogramowaniu kilku modeli), natomiast kontrast i czytelność (nawet w słoneczny dzień) - bije na głowę wszystko, z czym miałem dotychczas do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Mam MC-20, od poczatku latam na dlugich dragach (w komplecie masz zestaw krotkich i dlugich), ostatnio dokupilem sobie w dlugi lewy z przeklacznikiem 3poz. Instrukcja do MC16 i Mc20 jest wspolna, zaznaczone sa tylko rodzialy które odnosza sie tylko do MC20. Oprogramowanie pomiedzy MX20 a MC20 takze torche sie rozni (na plus dla MC) Drazki (mechanika) MC16 i MC20 sa takie same. Przyzwoite radyjko z oprogramowaniem które "skrojone" jest dla szerokiego odbiorcy - kazdy cos dla siebie znajdzie - co nie znaczy ze wszytko da sie zrobic jak by sie chcialo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zamiast mc16 gdyby finanse mnie ograniczały, wybrałbym mx20 i pulpit z Allegro. Znacznie bardziej zaawansowane radio za niższa cenę. Poza tym niewielu o tym pisze ale im bardziej kombinujesz tym lepiej miec radio Graupnera z większa liczba kanałow. Na nadmiarowych kanałach mozna robic dodatkowe czary mary jesli chodzi o ustawienia. Taki zestaw mx20 z pulpitem mam tez i jest jako zestaw zapasowy do mojego mc32. No i do dlg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Całkowicie się z Tobą Jurku zgadzam. Ale też - MX-20 z pulpitem to jednak co innego niż MC-16/ MC-20 (ergonomia). Przynajmniej pulpit, który miałem do dyspozycji. Gdyby wyświetlacze w MC-20 jeszcze można było zamienić miejscami - o,o......... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Gada. Da sie obejść bez wyświetlacza. Dla desperatów jest jeszcze Smartbox. Jesli chodzi o pulpit ... To dla mnie ergonomia jest lepsza w MX bo mam krótkie paluchy w pulpicie najfajniejsze sa przełączniki w drążkach i wiecej możliwości w oprogramowaniu no i tylko dlatego go mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 W sumie to nie potrzebuje nie wiadomo jakich czarów mieć w nadajniku. I nie bardzo mam gdzie podejść do sklepu i wziąć co kolwiek do ręki bo jestem w UK i musiał bym szukać jakiegoś sklepu modelarskiego w Bristolu( 40 mil to w sumie nie wiadomo jak daleko nie jest, ale słabo stoję z czasem bo trzeba pracować ;p pieniędzy sie w domu nie wysiedzi;p). Po drugie to nie przepadam jakoś za nadajnikami nie pulpitowymi( czyli MX'y odpadają). Kolejnym punktem jest to, że nie latam zawodniczo, bardziej kręcą mnie makiety( budowanie i ogólna praca w laminatach, a wiadomo, że jak się coś zrobi to trzeba to ulotnić i trochę mieć z tego frajdy ). Tym bardziej teraz, ponieważ mam tylko małe szybowce, które mieszczą się na szafie w wynajętym pokoju. A co do przyzwyczajeń to można w miarę szybko się przestawić na coś nowego Z tego co piszecie to pewnie się zdecyduje na MC 20, tylko muszę poczekać do czwartku na wypłatę. A przy futabie spróbuje pogrzebać kumpel z pracy, który jest z wykształcenia elektrykiem, sam lata dronami. Dzięki za porady W sumie to widzę, że MX jest 650zł tańszy ale trzeba by było dokupić pulpit( około 35 funtów) i walizkę( 240zł) a raczej plecak( 20 funtów) i długie drążki( nie mam pojęcia ile kosztują). Zostało by kilka złotych w kieszeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 No - jeżeli trzeba dokupić walizkę..... i wliczasz ją do niezbędnych kosztów...... Za skomplikowane dla mnie, przepraszam, nie ogarniam, wysiadam... ! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Wliczam bo porównuje jeden z drugim zestawem. W zestawie MC 20 jest walizka, długie drążki i "pulpit" a do MX musiał bym wszystko dokupić. Więc koszty są prawie takie same, niewiele taniej wychodzi MX. Zamówiłem finalnie zestaw MC 20 z Nastik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Witam, Koledzy potrzebuje pomocy Strasznie nie cierpię szperania w ustawieniach nadajnika... Może mi ktoś z Was napisać krok po kroku jak ustawić klapolotki w szybowcu, w tym nadajniku? Kolejna sprawa to hamulec na silniku.... I trzecia sprawa to telemetria. Czy muszę kupować coś specjalnego czy jest ona wbudowana w odbiorniki, które znajdowały się w zestawie? Jeśli tak to jak ją uruchomić? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Tobie sie nie chce czytać, ale nam sie ma chcieć pisać? To taki żarcik, prawda? Mimo wszystko proponuje zapoznać sie z instrukcją, a potem z działem mc-20 HoTT programming gdzie są opisane różne konfiguracje i przykłady. To radio to nie RTF i warto znać chociaz podstawy jego funkcjonowania. Tip: "Wing mixers", ale nie tylko.. Telemetria jest "w zestawie" nie trzeba żadnego huba. Moduły łączy się przez kabel Y do gniazda T dowolnego odbiornika. To wszystko jest w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Sorry za odkop. Tez jestem z tych co nie lubia czytac, a jak juz przeczytaja to bez zrozumienia. Zayzykuje jednak ... Dzisiaj po robocie znalazlem chwile i zabralem sie za przeprogramowanie na MX 20 jednego z moich szybowcow F5B. Przelecialem instrukcje, menu nadajnika i nie znalazlem jednej funkcji, ktora chcialem przetestowac. Chodzi o mix steru wysokosci do klap/lotek. Tzn. mix znalazlem i dziala. Chcialem jednak, zeby klapy + lotki wychylaly sie dopiero od jakiegos punktu wychylenia wysokosci. Tzn. zaciagam drag, lotka steru wysokosci wychyla sie dajmy na to 30% sama, a dalej dopiero uruchamia w/w mikser. Pomozecie czy skazecie..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Poniżej masz Offset. Ustaw drążek w wybranym położeniu i naciśnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Dzieki ????. Masz u mnie wirtualnego browca.????. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Akurat mam w realu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi