jędrek Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Witam Zakładam temat w imieniu naszego Pana Prezesa Henia. Chop jest tak zajęty budową modeli, że niema czasu pisać . Będąc kilkanaście lat temu :shock: w Krośnie u Grzesia Peszke , dostałem od niego kadłub laminatowy do Su 26 z fragmentem planów budowy modelu. Jest to prawdopodobnie zestaw francuskiej firmy MRA (tak wynika z planów). Części modelu przeleżały te parę latek na strychu . Przymierzałem się do zbudowania go, ale ostatecznie zbyłem go Heniowi, no i ten zabrał się za budowę. Na początek parę fotek, później będę uzupełniał temat. Rozpietośc 1800mm, długość 1480mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Silnik do tego modelu okazyjnie nabyłem drogą kupna od kolegi z forum (Sławko) Relacja będzie jak składa się silnik i jak pracuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Heniu wydasz kupę kasy na PB 95. Na wiosnę to pewnie więcej niż 6 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 że niby sugerujesz silnik na olej z pestek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Dokładnie,a konkretnie to z pestek słonecznika z tych prażonych to nawet ciut mniejsze zużycie wychodzi Heniu,w locie uważajcie na G bo może ten historyczny laminat nie wytrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Heniu,w locie uważajcie na G bo może ten historyczny laminat nie wytrzymać. ha ha ...jakbyś nie wiedział jak Adrian lata .... juz on go przetestuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Czekamy na oblot :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solutatio Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Henio dobrze ,że to nie diesel bo teraz jest droższy niż benzyna:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Olo już ja go wzmocnię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Wiem,wiem coś będzie strong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Fajnie ze model po takim czasie "leżakowania" wzbije się w powietrze Zerkając na silnik to będzie aż nadto mocy i ciężaru....Oby model wyszedł w miarę lekko bo będzie mały pocisk.. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 A ja tam twierdze , ze nie poleci, Heniu się nie zna na budowie modeli, a Kolo na lataniu. Przereklamowany tandem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 W niedzielę będzie gotowy, a do Wilczych będą pierwsze poprawki (naprawki) Noga troszkę bolała, ale radość że nie muszę ciąć skrzydeł spowodowała całkowity zanik bólu. Pozdrawiam Wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Ja chciałbym się dowiedzieć jaka jest grubość żeber przykadłubowych i tych wzmocnień wklejonych w rdzenie pod rurę. Właśnie jestem na podobnym etapie w innym modelu i nie chcę zrobić zbyt pancernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Sklejka 3 mm, rury pod bagnet laminatowe. EDIT: Posprzątałem wątek z zbędnej dyskusji. Rafał B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Witam Budowa lekko ruszyła dalej to i parę fotek i sam Pan Prezes, udało mu się motorek złożyć, dlatego taki zadowolony ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil S Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Witam p.Andrzeju. Jak pan skleił fornir do siebie od czoła, chodzi mi o to, że płaty forniru byłe wąskie a u pana jest już gotowa płachta na całe skrzydło? Czy pan je naklejał na jakaś tkaninę aby uzyskać tę fornirową płachtę. Jakim klejem przyklejał pan fornir do rdzeni? Pozdrawiam, Kamil Ps. świetny model z pewnością będę śledził wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Witam Skrzydełka i stateczniki oklejane są balsą. A co do klejenia poszczególnych elementów poszycia, to po docięciu są one sklejane żółtą taśmą malarską od zewnętrznej strony. W czasie oklejania rdzeni klej "wlizie" we wszystkie szczeliny. Sprawdzone wielokrotnie. Poszycie do rdzeni klejone jest (stateczniki) i będzie (skrzydła) klejem poliuretanowym Soudal D4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil S Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Dzięki p.Andrzeju. Trzymam kciuki na model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herkristo Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Witam co tu dużo gadać jestem następnym .....ze Słupska:( fotka prezesa Henia rzeczywiście odzwierciedla jego stan ducha po złożeniu wymarzonego silnika(jeśli można dodać- sam polewałem olejkiem tłok przed włożeniem go do tulei cylindra>>> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi