kapitanemo Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Jeśli możesz - opisz te nieścisłości. Myślę, że i innym się przyda ta wiedza. Dobrej dyskusji, bez nerwów - nigdy dość... Pozdrawiam, KF Jestem pełen podziwu dla dokładności, z jaką p. Ferek pomierzył samolot. Pierwszą rzeczą jest oś symetrii podłużnej. Na planie Ferka jest ona wytyczona 110 mm poniżej górnej podłużnicy kadłuba. Z moich pomiarów wynika, że była 115 mm poniżej podłużnicy (na takiej samej wysokości wytyczono oś symetrii podłużnej w prototypie RWD-17 SP-BMX, którą w seryjnych RWD-17 obniżono zgodnie z zaleceniami ITL). Pierwsza część kadłuba, to cztery segmenty: 1 - segment silnikowy o długości 1310 mm (u Ferka 1360mm), 2 - segment zbiornika paliwa - 630 mm i tyle jest u Ferka, 3 - segment pierwszej kabiny - 800 mm (u Ferka 780 mm), 4 - segment drugiej kabiny - 910 mm (u Ferka 880 mm). W sumie daje to 3650 mm długości. Druga (ogonowa) część kadłuba ma 6 segmentów i wszystkie są identycznej długości jak na planie Ferka (5x600 mm + 650 mm). Gdy do tego dodamy ster kierunku o długości 700 mm, to wychodzi 8000 mm. Czyli wszystko się zgadza. Inną sprawą jest wysokość burty kadłuba. Ferek podaje 650 mm (540 mm+110 mm), gdy tymczasem komputerowy pomiar zdjęć daje 685mm (570mm + 115mm). Tutaj widać profil baldachimu, może się przyda. Na tej smutnej fotografii jest druga wersja baldachimu, której profil był chyba oparty na IAW-140. Przedmiotem mojej rekonstrukcji jest samolot w pierwszej wersji. Szkoda, że wiele szczegółów RWD-8 można zaobserwować jedynie na fotografiach samolotów zniszczonych podczas Kampanii Wrześniowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHBO Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Gratuluję takiej pracy. Na pewno przyda się przyszłym pokoleniom. Nie wiem dlaczego nikt nie wpadł na to wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Witam Mam przerwę w venie modelarskiej. Czyżby i ciebie to dotknęło ?. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Witam jaka powinna wyjść waga do lotu ? jestem na ukończeniu rwd8 o podobnej rozpiętości tylko jeszcze swojego nie ważyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi