Air Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Uwielbiam takie projekty A to, że nikt nie budował, to nie "niestety" tylko "na szczęście" - możesz stworzyć coś nowego i niepowtarzalnego. Też mam już kilka tego typu konstrukcji zaplanowanych. Czekam na relację z oblotu i trzymam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 ... i czemu usunąłeś film z lotu rzutki? Nic się nie ukryje Wrzucę jeszcze raz, tylko go trochę skrócę.Edit: Obiecany film Najpierw rzucam z canardem na 0stopni, później z lekkim dodatnim kątem plus przesunięcie SC tak jak w wyliczeniach Wydaje mi się, że na obu ustawieniach lata dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Dodaj mu trochę masy by był szybszy i mniej wrażliwy na wiatr (wystarczy coś dokleić w okolicy SC lub ciężarki w dwóch częściach symulujące rozłożenie mas (silnik/pakiet) To powinno rozwiać wszelkie wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Wydaje się, że w trzeciej wersji było najlepiej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Hej Robertus, jak tam prace ? Kiedy ciąg dalszy kosmicznych przygód ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Dzisiaj oblatałem Hammiego Późnym wieczorem przestało wiać. Dmuchając na zimne powiększyłem stateczniki pionowe, między lotami skróciłem je o połowę, ale wciąż są wyższe niż chciałbym. W kolejnych testowych lotach będę korygował ich wysokość. Okazało się, że loty rzutki nijak miały się do lotów dużego modelu. Myślę, że doświadczalny Środek Ciężkości jest bliżej punktu wyliczonego niż wynikającego z testów rzutki. To też wymaga dalszych testów. W tej chwili akumulator jest przesunięty maksymalnie do przodu dalsze przesuwanie środka ciężkości wymagać będzie dodawania ciężarków. Po pierwszych lotach mogę napisać, że jest bardzo stabilny, może aż za bardzo, myślę, że to przez canardy który mają lekki wznios. Kat zaklinowania tych stateczników na razie mam ustawiony na 0stopni. Rewelacyjnie też robi loty nożowe z ostrymi nawrotami. Jeszcze dużo pracy przede mną, ale jestem zadowolony z dzisiejszego oblotu. Stateczniki przed lotem i po locie No i filmik z oblotu. Rady specjalistów od układu kaczki mile widziane. http-~~-//youtu.be/nbBUgINJOh8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 A nie mówiłem ? W lewo kręci ! :) Robertus ! Super ! Fakt w pierwszym locie trochę za bardzo pływał góra-dół ale w następnych jest bardzo dobrze. BRAWO !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Bravo Robert za piekny latający wynalazek próbowąłeś kręcic jakies petle? ciekawe czy będzie się żwawo do nich zbierał bo zauwazyłem ze kaczuchy maja z tym pewien problem ciekawe jak Twoja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Super i gratulacje , ziemianie mogą spać spokojnie myślałem że co nieco wiem o kaczkach ale ten model troszkę zdewaluował moją wiedzę -więc chyba dostanie żelaźniak skrzydła docelowe i malowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Jeszcze nie. Samolot wymaga jeszcze uwagi. Chciałbym też zrobić takie lekko łamane skrzydła. Lepiej przetestować to na zielonym. A nie mówiłem ? W lewo kręci ! :) Kręci w lewo bo zwykle latam w lewo Specjalnie dla Ciebie... ósemka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Ci powiem, żeś mnie nie zaskoczył :) Bardzo fajnie wygląda i bardzo dobrze lata. Jak by tak narodowe siły zbrojne miały takie pojazdy ... moglibyśmy konkurować z Amerykanami. A tak ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Również gratuluje udanego oblotu i liczę na jakieś ciekawe wykończenie tegoż latadła o ile jest takie w planie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Nie będę zanudzał Was, ale testy trwają. Kolejny dzień testów. Nadal męczę skrzydło, aby zminimalizować wielkość stateczników pionowych. http-~~-//youtu.be/SqJYWkmB7Zw Ostatecznie doszedłem do tego co chciałem, musiałem przedłużyć nieco stateczniki za spływ skrzydła. Doważyłem też dziób 10g stali. Żelaźniak robi ładne beczki, lot nożowy to też nie problem, nawet poleci na plecach. Tu jest trochę niestabilny, uparcie chce wrócic do normalnej pozycji. Pętli nie zrobi. Wchodzi w świecę a później się przewala przez skrzydło. Następny krok to zrobienie łamanego skrzydła z ujemnym wzniosem. Pomyślę też nad mechanizacją canarda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Testy ze skrzydłem łamanym zakończyły się pełnym sukcesem Przed: Po: Samo skrzydło bardzo przypomina mi X-302 ze Stargate. Może będzie następny Hami lata nadal bardzo ładnie http-~~-//youtu.be/nSXJB5oq0mw Przy okazji pytanko. Potrzebny mi przezroczysty materiał na zrobienie stateczników pionowych. Podpowiedzcie czego użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolin101 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Pierwsze co mi przyszło do głowy to plexi glass 5mm. sztywne jest i całkiem łatwe w obróbce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Nie będzie zbyt ciężkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 A nie wpadłeś na to żeby użyć plastiku z butelki PET ? w środkowej części butelki jest spory kawałek do wykorzystania, wytniesz, złożysz wpół oczywiście żeby się nie rozłaziło rozegniesz od środka i po wsiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Aaalbo jakaś okładka od skoroszytu przezroczysta aaalbo kawałek jakiegoś opakowania z blistru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolin101 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 myślę że PET będzie zbyt wiotkie. Będzie się giąć w powietrzu przy większych prędkościach (albo i przy małych), a to że plexi jest ciężkie trochę to chyba dobrze bo z tego co pamiętam dociążasz przód no a stateczniki są z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 No... i jak dołożę jeszcze wagi w postaci plexiglasowych stateczników pionowych to w dziobie będę musiał wozić cegłę A takie płyty jak robi się kabinki nadadzą się? Nie wiem jak to jest z ich sztywnością. http://www.abc-rc.pl/p/70/1059/mat-plyta-vivak-petg-1-0-mm-500x310mmb-b--plyty-arkusze-z-tworzyw-materialy-konstrukcyjne.html http://www.abc-rc.pl/p/70/725/mat-plyta-poliestrowa-b-b-pet-1-mm-500x310mm--plyty-arkusze-z-tworzyw-materialy-konstrukcyjne.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi