RobUK Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Muszę powiedzieć, że dopiero teraz widać jaki model jest duży, na wcześniejszych nie było punktu odniesienia a teraz widać na początku kiedy go trzymasz w ręku. No i tym razem pięknie widać sylwetke z bliska w locie. SUPER !!! Użyj Adobe premiere i funkcji motion track, wystabilizujesz pojazd żeby tak nie biegał po ekranie, będzie super filmik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Gratulacje, pięknie ci wyszedł ten dziwnolot :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Mogę się pochwalić ze jako nieliczny miałem zaszczyt ten model podziwiać w locie osobiście!! -nie odda tego żaden film wrażenie jest niesamowite gdy coś mało samolotowego ślizga się statecznie w powietrzu a skrzydła opuszczone w dół -wygląda ja by się czaił do ataku Śledziłem rozwój tego modelu od początku powstania pomysłu Roberta na ten model i zazdroszczę mu pomysłu oj zazdroszczę To jest po prostu genialne..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Jest piękny - it's bjutiful! Gratuluję powodzenia w projekcie I widzę, że też doceniasz zalety profili KFm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 27 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Poprzeczka wysoko poszła, nie powiem. Ale przyczepię się do ...... malowania. Brak mi cieniowań, wiesz tego wszystkiego co tygryski "plastikowe" najbardziej lubią. Suchy pędzel, aerograf w łapy i dawaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Wathering jest, jak najbardziej. Może na zdjęciach nie wyszedł za dobrze (lampa błyskowa), ale zapewniam, że jest i cieszy oko Tu widać lepiej. Aha, niektórzy pytali. Stosowałem ten wash Rozlewa się go w liniach i tam gdzie ma być plama a po przeschnięciu ściera miękką szmatką. Wash zostaje w rowkach a na gładkich powierzchniach zostawia cienie. Na gładkim modelu plastikowym lepiej to wychodzi, ale na depronie też nie jest źle. Małe OT. Dla porównania na plastikowym MiG-25 wygląda tak Edit. nowy filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Wyobraż sobie teraz eskadrę takich pojazdów ... Wiesz czego my tylko brakuje ? Podwozia, oczywiście ruchomego i może występować w filmach SF. A gdybyś mu na wylotach dysz zarzucił czerwone ledy albo niebieskie ..... Genialny model. Powtórzę się pewnie z 20 raz ale ... jest SUPER ! Teraz widać w locie praktycznie każdy detal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 W międzyczasie pracuję nad planami hammerheada. Największa trudność to fakt, że chcę zrobić plany po zbudowaniu modelu. Hamiego rysowałem wprost na piance, dopasowywałem na oko i wedle mojego przeczucia. Doginałem palcami krzywe powierzchnie. Jak to teraz odtworzyć w planach i nie popełnić błędów? jest duża szansa, że plany będą przedstawiać zupełnie inny samolot. Znacznie łatwiej wymyślić coś w sketchupie, zrobić plany, zbudować model i wprowadzać poprawki na plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Kurcze, piekna robota....To ja mam dla Ciebie wyzwanie zarowno aerodynamiczne jak mi modelarsko-warsztatowe http://i41.tinypic.com/io3m39.jpg http://i44.tinypic.com/34oed69.jpg a potem dla pary ale juz ciut latwiej http://i44.tinypic.com/mkzpuc.jpg http://i43.tinypic.com/2uykrut.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Wiesz w jakie struny uderzyć. X-302 mam już rozrysowanego w sketchupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Ha...fajnie, no to czekam Problem jednak wiekszy z mysliwcem RA Robert a tak na marginesie SkethUp-a jak dlugo sie uczyles? Dla mnie jest on zupelnie nieintuicyjny. Przyznam ze zastanawiam sie nad zakupem w polaczeniu z indygo renderer , bo efekt zadowalajacy wizualizacji a cenowo to jedna z ciekawszych opcji. Przeraza mnie natomiast jego "innosc" w stosunku do programow typu AutoCAD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Taka drobna uwaga. Nie lepiej by ci się projektowało, gdybyś dodawał obiektom od razu grubość pianki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 To nie tak łatwo. Proces projektowania modelu jest w 3D. Wynikiem jest jakaś bryła, którą trzeba pokroić, wyciągnąć wręgi i rozwinąć powierzchnie zewnętrzne. Dopiero po tym można dodać grubość pianki. To jest myślę, najbardziej efektywna metoda tworzenia modelu w sketchupie. Jeśli model jest kanciasty (czyt, składa się z prostych płaszczyzn) to można spróbować złożyć razem i sprawdzić czy to razem pasuje. Jeśli jednak np bok kadłuba naginamy do wręgi to już złożyć taki model w sketchupie graniczy z cudem a nakłady czasu są gigantyczne. No chyba, że jest jakiś plugin, który załatwia takie sprawy od ręki. Pewnie można by po zaprojektowaniu bryły zewnętrznej "wchodzić" do środka i wprowadzać wszędzie grubość materiału. Wtedy przy wyciąganiu wręg, była by już uwzględniona grubość pokrycia. Pochłonęło by to jednak masę czasu, a efekt jest taki sam jak wyciągnę wręgę i ustawię offset na grubość poszycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 w rino tak sie chyba da zrobic jakby z automatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Odkurzyłem Hamiego z kurzu, wisiał przez zimę pod sufitem.. I w górę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapitanSOWA Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Robert - mistrzostwo świata , zarówno jeśli chodzi o modelarskie rzemiosło jak i "polot" oraz fantazje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Skończyłem plany. Mam nadzieję, że odpowiadają prototypowi. Jeśli ktoś chciałby zrobić Hammerheada to proszę o relację z budowy, dla potwierdzenia ich poprawnośći. sa-43 hammerhead_fuselage.pdf sa-43 hammerhead_wing.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Piękna robota fajnie że są ludzie którzy podziela się swoja ciężką praca !!! mam nadzieje ze kiedyś sam będę umiał zbudować coś z sekcji SF jeszcze raz super maszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zrobiłem dwa filmy z moim komentarzem Pierwszy to film z lotów http://youtu.be/gW4n4eGlDHk Drugi to film opisujący konstrukcję modelu http://youtu.be/AckiS1V3HPE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 heh .. dobra robota, filmik odważny i konkretny. Masz zacięcie do nietypowych konstrukcji i tak trzymać !! Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi