specyfick Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 W szybowcach laminatowych używam taśm do wzmocnienia mocowania skrzydeł. Zwykłe taśmy przeźroczyste. Takiej też metody używam do klejenia klapek od serw. Po kilku lataniach zostaje ten beznadziejny klej, który robi się brudny i szpeci model. Próbowałem już wszystkiego .. Macie jakiś magiczny, sprawdzony i niezawodny sposób na to ustrojstwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Acetonem to potraktować i zetrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 benzyna ekstrakcyjna... ewentualnie zwykła do zapalniczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 jest preparat w sprayu do usuwania taśmy klejącej dwustronnej mam go na warsztacie sprawdzę jutro jego nazwę i napiszę , muszę przyznać że działa bardzo dobrze , po spryskaniu taśmy chyba po minucie taśma prawie sama odkleja się nie pozostawiając śladu i kleju nie muzga się jak w przypadku benzyny czy innych specyfików . produkt sprzedaje firma Wurth i chyba Normfest . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Ambersil label remover - po spryskaniu troszkę poczekać. http://ambersil.ajm.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=8&Itemid=5 Kojani 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Aceton raczej działa lepiej na farby na skrzydłach niż na klej, sprawdzałem wielokrotnie z mizernym efektem. Benzyna ... średnie działanie, podobne jak aceton, nie rozpuszcza kleju tylko się wszystko marze. Bardziej mechanicznie od szmatki to się wszystko usuwa. Te preparaty tylu Laber Remover, przemawiają do mnie, poszukam. Maciej 1977 sprawdź co tam masz .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hincek Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 (edytowane) Polecam benzynę ekstrakcyjną i izopropanol (zdecydowanie bezpieczniejszy dla powierzchni i farb). Trochę dziwne, że u Ciebie benzyna się nie sprawdziła, stosowałem ją wielokrotnie i efekt końcowy był OK. Edytowane 18 Maja 2012 przez Hincek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 (edytowane) Edytowane 18 Maja 2012 przez maciej1977 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 cena 29zł za 400ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Po wpisaniu w google Laber Remover trochę tego wyskakuje. Dziś coś zakupię jak trafię po drodze i wypróbuję. Benzyny się nie spisują ani wszelkiego rodzaju alkohole czy tez acetony. Takie specyfiki, rozpuszczalnikowe, nie rozpuszczają tego kleju po taśmach. Ten klej nie jest na bazie rozpuszczalników, więc stąd ten problem. Na malowanym skrzydle trochę temat robi się mniej przyjemny. Oczywiście rozpuszczalniki działają na ten klej, ale nie tak dobrze jak na farby wokół. Dzięki za wsparcie, sprawdzę tą chemię i dam znać. Duże piwo na macieja i kojani na Klifie w Mechalinkach na Klifie będzie czekać. Tylko przyjechać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) Jako ,że na co dzień mam do czynienia z tym problemem ( chodzi o odklejanie i naklejanie folii zawodowo) więc z konieczności musiałem sobie poradzić. I po wielu próbach z różnymi płynami uważam , że NAJLEPSZYM specyfikiem i chyba najtańszym jest czysty metanol. Moim zdaniem do oczyszczenia powierzchni z kleju, metanol załatwia sprawę na 100%. I nie ma co kombinować z aerozolami, bo są drogie i przereklamowane ( sprawdziłem) I co ważne metanol nie jest agresywny i nie niszczy powierzchni czyszczonej. Zadna benzyna się do tego nie nadaje. Izopropanol nie bardzo chce te powierzchnie cyścić, a aceton, nitro czy akryl jest zbyt agresywny. Użyj metylaka i będzie po problemie. A.C. Edytowane 19 Maja 2012 przez AndrzejC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nergal Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Kup sobie zwykłą "dykte" i nie wymyślaj cudów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Tyle tylko, że " dykta " śmierdzi i nie zawsze da się ją użyć. Ale fakt , faktem, także spełni swoje zadanie. Etanol z buteleczki, też... A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Do zmywania kleju z folii samoprzylepnych oracal lub jac (takich do wyklejania reklam) stosowałem z powodzeniem terpentyne. Pozdrawiam Mirek K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 a może oliwka dla niemowląt, doskonale usuwa z wszelkich powierzchni przyklejone metki z cenami więc i klej z taśmy powinna usunąć a jest pachnąca i ogólnodostępna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 A wiecie co? Moim zdaniem najlepiej klej z taśmy usuwa paliwo żarowe z rycyną. Najpierw próbowałem spirytusem, ale z marnym skutkiem. Dopiero gdy miałem pod ręką strzykawkę z paliwem, to pokropiłem trochę plamy z naklejek na moim motoszybowcu z zaciekawieniem co będzie, a tu klej zaczął pięknie schodzić, a gdy przetarłem szmatką, to śladu nie zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Ja klej po nalepkach zmywam przyspieszaczem do CA z HobbyKinga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Tak jak pisze Andrzej, spirytusem zawsze mi klej schodził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Troszkę odgrzeję temat, link - http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_28065.htm To nie reklama, nie znam tego produktu, ale cena jest przystępna, może warto próbować. Kojani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Kupiłem ten specyfik z Lidla, co zareklamował Kojani. Jestem zadowolony, rozpuszcza klej i wszystko schodzi jak zwykły brud z wodą. Zostawia delikatny tłusty film na powierzchni, więc należy jeszcze doczyścić czymś do szyb. Gites spray. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi