pacek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 na wstępnie chciałbym wyjaśnić, że budowa Camela została chwilowo wstrzymana, mam troche za mało doświadczenia z budową tego typu modeli i nie chcąc go zniszczyć podjąlem decyzję o odłozeniu budowy. Jako, ze jestem fanatykiem samolotów z IWŚ poszukałem czegoś troche mniej skomplikowanego, być moze troche mniej makietowego, ale pozwalającego na doprowadzenie projektu do końca wybór padł na zestaw se 5 od SB scala 1/4 jako serce wykorzystam lasera V200 pierwotnie zakupionego do Camela. sam zestaw prawie w 100% jest cięty laserem wszystko ładnie ponumerowane nr są też na planach tak więc nie powinno być kłopotu. model to pólmakieta wczesnych wersji se 5 wnioskuje to po atrapach silnika i chłodnicy. na dzień dzisiejszy udało mi się tyle zdziałać, od razu dodam że nie wszystkie elementy kadłuba są sklejone a całość jet tylko złożona do fotki na razie składanie tego modelu jest bardzo przyjemne, żeby tylko jeszcze mieć więcej wolnego czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 W tej skali model zapowiada się bardzo ciekawie. Podglądam i czekam na dalsze zdjęcia z postępu prac. Jak rozumiem będzie aktywnie pracujący naciąg bo te druty stalowe wyglądają licho przy całej wielkości konstrukcji - jaka to średnica? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 naciągi i i sposób montażu skrzydeł w tym zestawie to odzielna historia, kilka bardzo sprytnych patentów które w znacznym stopniu ułatwiaja montaż modelu na lotnisku. O szczegółachtych rozwiązań napiszę jak dojdę do tego etapu budowy. zdradzę tylko że nie ma tu żadnych naciągów typu śruba rzymska co do średnicy drutu to napewno nie mniej niż 3mm jak wróce do domu to zmierzę. Wiem na zdjęciu to wszystko wygląda dość delikatnie, w rzeczywistości wygląda dużo lepiej, no i na zdjęciu druty (bagnety) są tylko przełożone przez otwory i jeszcze nie zamocowane ostatecznie. Fajną sprawą w tym zestawie jest to że wszystkie druty są już powyginane - jeden problem mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 żeby nie było, że nic nie robię powstał statecznik poziomy, zastanawiam się nad zawiasami, producent przewiduje jako zawias kawałki mylaru ? czy wystarczy w końcu to jednak kawałek samolota. Jeszcze tylko wczasy z rodziną i może w sierpniu będzie troche więcej czasu na budowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 no i znów troszkę podłubałem, uporałem się z ogonkiem pozostało jeszcze trochę szlifowania oczywiście nie mogłem odmówić sobie przyjemności poskładania wszystkiego do kupy od czasu wykonania fotek, zrobiłem już podwozie na serio. jako że robię wczesną wersję SE5a podwozie będzie proste bez tych charakterystycznych rozszerzających się goleni. a przy okazji jakie serwa powinienem zasadzić do niego, czy standardy typu 3.. hitec wystarczą dziś pod nóż poszła atrapa chłodnicy oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie przymierzył jeszcze tylko muszę pomyśleć skąd wziąść siatkę udającą chłodnice, ostateczne szlifowanie dopiero jak przód kadłuba będzie gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 dziś udało mi się zrobić przymiarkę silnika ciekawostką jest to że do lasera V zaleca się stosowanie dwóch oddzielnych zbiorników paliwa, w przypadku V200 coś około 2x300 ml, zastanawiam się czy jeden zbiornik plus trójnik na zasilaniu będzie działać tak samo ? przynajmniej uniknąłbym tankowania dwóch oddzielnych zbiorników, co prawda na desce w trakcie docierania używałem dwóch i wszystko było ok, chyba wykonam test z jednym zbiornikiem i trójnikiem. a tak będzie wyglądał za kratkami a tu samo łoże, jak by co mam dziurę na jakieś 150/200 g ołowiu a i zrobiłem też owiewkę oski, pozostało wymyślić jak zrobić osłony na gumy amortyzatorów, to oczywiście surówka, nie wiem czy nie będę jeszcze raz lutował drutów podwozia, bo coś mi nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 wakacje to niezbyt sprzyjający czas do budowy modeli, ale coś tam znów zacząłem dłubać. pozostało jeszcze kilka detali do wykonania, najbardziej skomplikowany będzie kompas (busola) w centralnej części deski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Brawo, skala daje odpowiednie możliwości i widzę, że je świetnie wykorzystujesz. Zasiadam do kibicowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 dzięki za dobre słowo, radzę sobie jak mogę, ale czasem brak mi doświadczenia i umiejętności. Na szczęście jak napisałeś skala ułatwia pracę, ale i tak czasem nie mogę czegoś odkleić od palcy Cel nr 1, to lot, makietowość w zakresie takim aby cieszył oko (przynajmniej moje ) początkowo myślałem, że poleci jesienią ale teraz widzę, że był to termin mocno optymistyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Ja proponuję zmodyfikować cele: - cel nr 1 "to lot" - OK z tym się zgadzam - cel nr 2 "przyjemność budowania" i zobacz jak cel nr drugi dominuje nad pierwszym - w sezonie latasz 10 do 15 godzin tym modelem, ile trwa budowa? "makietowość w zakresie takim aby cieszył oko (przynajmniej moje )" a to stwierdzenie jest bardzo dobre tylko nawiasy są zbędne - pasja ma cieszyć, współzawodnictwo ją zabija. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 mała aktualizacja dodałem półkę na zapasowy magazynek a z tego powstaje moja deska, niestety nie ma w zestawie komponentów do jej budowy pierścienie z laminatu wyciął mi kolega frezarką cnc, tarczki sciągnąłem z internetu http://s276.photobuc...!cpZZ1QQtppZZ16 http://www.aerocockp...7-products.html może się komuś przyda na początku kombinowałem ze szpilkami jako imitacją śrubek w tarczkach zegarów, ale udało mi się kupić śrubki jedynki z łbem na płaski wkrętak . muszę jeszcze zrobić coś takiego może ma ktoś pomysł jak zrobić kulę o średnicy 22mm pustą w środku (grubość ścianki około 2 mm) na obudowę tego urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Odlej kulkę z wosku, pomaluj kilkoma warstwami szybkiej żywicy, ładnie oszlifuj, zrób otworek i lekko podgrzej, a wosk sam wypłynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolek Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 albo z tego tego po tabletkach wytnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 coś tam udało mi sie znowu pokleić a teraz tylko szlifowanie i szlifowanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polch Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Ładne mi "coś tam". Więcej w tych płatach elementów, niż w moim całym modelu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 LASER 200V ... ahh... ehh... Mam 160Vee i bajeczka silnik. Szacun za to kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 sam poniekąd na lasera mnie namówiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Własnie po tej atrapie przedniej kojaże ze to z DB Sport Scale jest , mam racje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Kibicuje , na razie zapowiada się świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 dokładnie model jest z DBsportandscale, tylko pisząc tytuł pomyliłem się, a nie mogę tego zedytować, może moderator mi pomoże ? zastanawiam się jak ustawić silnik, czy jednak nie cylindrami w dół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi