bart07 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Hubert, jak podłączysz HK401b to zrób wyłącznik, a dodatkowo czułość ustaw 4x mniejszą niż ci się wydaje. Jak się tym bawiłem, to kierunek wspomagany żyro ledwie co reagował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Obiecany artykuł o żyroskopach w modelach makiet już dostępny w Modelarzu nr 01/2014: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_kormoran Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam Dla zainteresowanych zastosowanie Gyro w locie - dwa filmiki Kraksa w drugim (jak sam pilot twierdzi) to jego błąd - coś niechcący przełączył. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Gyro w locie ?, rola gyro to wspomaganie konkretnych faz lotu a nie zastępowanie pilota. Z reguły gyro w locie się wyłącza, ale oczywiście można przeginać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_kormoran Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Kolega Piotr ma ciekawe podejście - z jednej strony namawia do uzywania gyro ale z drugiej to on określa kiedy można je zastosować a kiedy nie - ciekawe. A zdrugiej strony to tak jakby mając w aucie kontrole trakcji uzywać ją tylko na zakrętach. Ja ostatnio wypróbowałem zastosowanie żyro do stabilizacji lotu niewyważonego modelu (przesunięcie z 28% na 43%) - model całkiem pozytywnie latał i lądował a ubyło 1kg masy - myślę że warto. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Kolega Piotr ma ciekawe podejście - z jednej strony namawia do uzywania gyro ale z drugiej to on określa kiedy można je zastosować a kiedy nie - ciekawe. A zdrugiej strony to tak jakby mając w aucie kontrole trakcji uzywać ją tylko na zakrętach. Ja ostatnio wypróbowałem zastosowanie żyro do stabilizacji lotu niewyważonego modelu (przesunięcie z 28% na 43%) - model całkiem pozytywnie latał i lądował a ubyło 1kg masy - myślę że warto. Pozdrawiam Ja zachęcam do stosowania gyro dla modeli, które wyraźnie tego potrzebują - np. ciężkie makiety warbirdów. głównie dla wspomagania starów i lądowań. Modele akro i 3D same latają, to po co im takie urządzenia. Twój przykład z wyważeniem modelu i żyro jest b.ciekawy. Dlatego ja do nowo budowanego modelu PZL użyję gyra do oblotu, da mi to czas na kontrę przy ew. nieprzewidzianych reakcjach modelu. Ale po oblocie niepotrzebne dla tego modelu gyra usunę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 A jak z silnikami spalinowymi ? taki 4T dość mocno się telepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Ostatni wpis jest z 2014 a to już historia. Trochę chyba kombinujesz bo na dzień dzisiejszy zamiast żyroskopów lepiej zastosować autopilota. Ten ma w sobie żyroskopy.A takiego już masz. Działa bez problemu ze spaliną, należy tylko dobrze izolować przed wibracjami. Może być takie coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Ostatni wpis jest z 2014 a to już historia. Trochę chyba kombinujesz bo na dzień dzisiejszy zamiast żyroskopów lepiej zastosować autopilota. Ten ma w sobie żyroskopy.A takiego już masz. Działa bez problemu ze spaliną, należy tylko dobrze izolować przed wibracjami. Może być takie coś. Temat stary ale mam tez plankton typu halowego czy 1.1 funtana i tam chciałem go wsadzić. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Stabilizatory i autopiloty raczej nie idą w parze z akrobacją. Za to nadają się do spokojnego latania przy dość dużym wietrze oraz do w miarę bezpiecznego startu i lądowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 A nie koniecznie bo widziałem na filmach ze samoczynnie mode wisiał czy robil nożyce i to wydaje mi się ciekawe Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi