Irek M Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Witam W prawdzie kilka dni temu napisałem, że dużo czasu upłynie zanim znowu napiszę. Jednak osoba dla, której podjąłem sie tego kroku przekonała mnie bym zmienił zdanie... Tak więc mam pytanie do użytkowników, którzy zetknęli się już z foliami Solartex( folia imitująca płótno). Czy te jaśniejsze kolory są transparentne, czy tylko niektóre z nich? Kupiłem do Nieuporta kolor Linen - taki kremowy. Po przyłożeniu balsy okazało się że nie tylko widać jej kształt pod folią ale nawet słoje balsy. Głupio wyglądała by makieta z takim pokryciem. Stąd moje pytanie dotyczace szczególnie koloru creame(kremowy). Rozwiązaniem jest położenie tej foli na folię białą ale mało ekonomiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
throd Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Witam ta jasna folia imitujaca oryginalne pokrycie z I WS jest transparentna ma to niby imitowac oryginalne pokrycie z tamtego okresu. Wydaje mi sie jednak ze troche przesadzili. Co do innych jasnych kolorow to chyba tak nie jest biala bynajmniej nie jest transparentna. Pozdrawiam Throd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
throd Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Ja mam jakby co antique i tez jest transparentny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 23 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Dzięki Throd. Czyli sprawa się skąplikowała... albo zrobić z podkładem białym jak napisałem lub mąlować. Mam możliwoscd w sklepie sprawdzenia jeszcze srebrnej - w taki też były malowane Nieuporty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
throd Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 srebrny raczej nie bedzie transparentny. Te jasne kremowe sa transparentne bo ma to imitowac transparentnosc oryginalnego poszycia, ale jak juz napisalem lekko przesadzili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Ja oklejam wszystkie moje starocie tylko folią Solartex.Właśnie tą folią kremową mam oklejonego Baroneta.Przed oklejeniem całą konstrukcie pomalowałem kremowym podkładem i wtedy wygląda bardzo ładny antyk,nie widać struktury balsy.Pozostałe kolory jak srebrny,zielone,biały,czerwony,niebieski i żółte są nieprzezroczyste.Irku widziałeś fotki moich modeli, nawet RWD6 jest pokryty tą folią srebrną,białą i czerwoną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 23 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Więc... Solartex - antyk, kremy itp są jak najbardziej do modeli retro ale nie do I wojennych. Tutaj już nie przeswitywało płótno i nie może być widoczny szkielet. Przynajmniej w moich modelach. Tak więc jeśli pomaluję szkielet to i tak będzie widoczny. Postanowiłem jednak pokryć najpierw białym potem dopiero właściwym. Srebrny sprawdziłem - nie przeswituje, ale jest dużo droższy. Zawęziłby mi rónież wybór wykończenia modelu. Narazie prowadzi myśl by kadłub był pomalowany na trzy segmenty; niebieski - biały - czerwony. Zaraz zrobię fotki jak wygląda element pokryty tylko "płótnem" i z podkładem białym. EDIT : I po oklejeniu...Na dzień dzisiejszy to porażka :cry: Powstały pęcherze, których nie mogę sie pozbyć. Może należało folię płócienną podziurkować naq całej pow. by uszło powietrze z pomiędzy obu warstw( sprzedaje takie coś RC Skorpion). Zastanawiam się czy nie zerwać tego i jednak jeszcze raz pokryć ale tą srebrną folią. A miało być tak pięknie... :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Foker jeżeli nie pokryłeś całego modelu,to zrywaj to co zrobiłeś.Nie wiem kto Ci tak doradził,ale pokrycie całego modelu dwoma warstwami jest prawie niemożliwe.Kup srebrną folie i model będzie naprawdę bardzo ładnie wyglądał,a ta folia przyda się na inny model.Piszesz że folia srebrna jest droga,ale na pewno będzie tańsza niż dwie warstwy biała i antyk. Foker zobacz jak prezentuje się RWD6 pokryte folią srebrną,statecznik białą i naklejone na białą folie czerwone paski, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 24 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Nie, no widać że ekstra się prezentuje. Całą noc sie zastanawiałem i doszedłem do podobnych wniosków. Dwie folie to drożej niż jedna droga. Tylko jak mówiłem zawęża mi to wybór wykończenia modelu. EDIT 11:30 Qrcze!! I znowu zmiana planów. Po usunięciu powietrza z pod folii, wygląda to teraz idealnie Pozostaje sprawa kosztu z tym, że obie potrzebne folie już mam. Nie ukrywam, że i kolor kremowy bardziej mi odpowiada. Tak więc jednak statecznik i stery oraz kadłub okleję tym co mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Cześć Irek Jeśli chcesz porządne płótno i nie prześwitujące to proponuję 2 rozwiązania: 1. Oratex (a nie Solartex). Kładzie się łatwiej, lepiej i jest też wersja kremowa - nie prześwitująca 2. SIG Koveral. Kładziesz przy użyciu lakieru a później malujesz (tak pokrywałem Spacewalkera). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 24 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Już mi się mylą te nazwy; Oratex, Solartex , Artex :rotfl: Jednak zrobię to tym co posiadam. Tak jak wspomnialem, dziurkując folię idealnie powietrze uchodzi z pod własciwej folii. Ta druga metoda z lakierowaniem to zbyt pracochłonna chyba i napewno nie na zaciesze sypialni :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Szukałem, szukałem jakoś nic nie wyczytałem co by mi mogło pomóc Pokryłem skrzydło pomarańczowym solartex ale wyszło za bardzo sexi czyli prześwitująco. Jak można ten durszlak pomalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Chcesz pomalować już oklejony tą folią model? Ja na próbę statecznik Nieuporta pokryty " płótnem" Antiqe" pomalowałem zwykłymi spreyem w 3kolorowa kokardę. Póki co farba trzyma siechyba lepiej niz na Koverall'u bo tam załamywała siena krawędzi szkieletu i miękkiej cześci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 A jak kryło? Malowałeś tylko raz bezpośrednio na tkaninę farbą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Kryje bardzo dobrze ale to zależy od koloru. Malowałem "kokardę" niebiesko-biało-czerwoną. Tylko białą musiałem pare razy trysnąć. Ale i to zależy od gatunku lub producenta bo trafiały sie białe, ktore kryły idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RomanB Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Cenowo Solartex jest tańszy. Jakościowo nie ma szans z Oratexem. Nie włączam się do dyskusji o prześwitywaniu ale raz użyłem Solartex i nigdy wiecej po porównaniu z Oratexem. Po prostu jest kolor i cała rozmowa. Parę metrów przerobiłem na pokrycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
list Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Witam!!! A ja mam pytanie-gdzie w naszym pięknym kraju mogę kupić Oratex Antique??? Bo jakoś ciężko trafić w sklepach.... Pozdrawiam! Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2552&osCsid=3f1f96e763251ec2d944acc692f6680f Proszę. Anitque Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
list Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Dzięki. Tą ofertę znam-szczerze mówiąc miałem nadzieje że znajdę ta folię w nieco większym kawałku... Pozdrowienia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Folia jest w rolkach 2m x 0,6m czyli razy 4.Możesz kupić 1,2,3,4 razy to co podane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.