Quant Opublikowano 24 Lipca 2012 Opublikowano 24 Lipca 2012 Mam zamiar opisac tu budowę, a właściwie montaż pudełkowego modelu F3A firmy Rainbow Gadfly. Jest to elektryk rozpiętość około 150cm prawie gotowy. Jeśli ktoś miałby ochotę udzielić dobrych rad lub wskazówek to z przyjemnością je przeczytam. Co z tego wyniknie zobaczymy. Czy będzie to trudne - nie wiem. Jeśli lataniem procyzyjnym ktoś się jeszcze interesuje to zapraszam do podzielenia się swoja wiedzą. Model w zamysle ma być ekonomiczny ale czy się uda - zobaczymy. W każdym razie powinien w miarę sensownie latać. Oczywiście nie w zawodach ale amatorsko. Na razie tyle - pierwsze zdjęcia z montażu wkrótce. Tak ma wyglądać model po złożeniu: Ponieważ od czegoś trzeba zacząć to najpewniej od montaż serw i silnika. Następnie poszło podwozie tylne i tu mały problem - mozowanie trzpienia z blaszką jest słabe i coś muszę z tym zrobić - na razie nie wiem jeszcze co. Jakoś to wcisnąłem ale chyba dodam trochę kleju bo może wyskoczyć. Teraz po zamontowaniu wygląda tak: Następnie odbyła się próba silnika bez śmigła z takim regulatorem. I to na razie tyle - w trakcie składania jest podwozie przednie. Teraz zastanawiam się czym posklejać elementy i czy taki regulator wystarczy. Klej chyba UHU por. Jest elastyczny i mocno trzyma. Może ma ktoś inny pomysł? Model prawie gotowy - napięcie coraz większe. Pozostało parę pytań do fachowców. 1. Czy podłużne rowki na skrzydłach i stateczniku poziomym to miejsce na rurke węglową? 2. Jak zamaskować otwory na chowane podwozie? 3. Czy otwór w kadłubie koło podozia też zamaskować? Oczywiście musze jeszcze znależć odważnego pilota do kabiny bo fotel jest pusty... I nakleić naklejki. Model oklejony wygląda tak - pozostało podpiąć elektronikę i wyregulować. Przy okazji okazało się że mocowanie kółka tylnego jest dość liche i wymaga poprawki. Zaraz jeszcze przed próbami urwało się tylne kółko - wada materiału - może uda się to naprawić. Teraz zostało tylko zmiksowanie serw i ustawienie modelu do lotu.
krzysiek.riese Opublikowano 27 Lipca 2012 Opublikowano 27 Lipca 2012 Witaj Generalnie tego modelu nie miałem ale miałem podobny tzn Fantasia sie to nazywało i miało 110 cm rozpięości jak mnie pamięć nie myli. Latało to jak po sznurku. bardzo fajny model jak go sprzedawałem to sobie go odmalowałem z myślą ze zrobię większego pod spalinę i chyba do tego wrócę przez zimę.
Quant Opublikowano 28 Lipca 2012 Autor Opublikowano 28 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedź - mam nadzieję, że model będzie latał dobrze - może już niedługo jeśli akumulator 3S 2650 mAh wystarczy.
przytek Opublikowano 29 Lipca 2012 Opublikowano 29 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedź - mam nadzieję, że model będzie latał dobrze - może już niedługo jeśli akumulator 3S 2650 mAh wystarczy. oj ten aku to zdecydowanie za mały..... Model bardzo fajny i lata BARDZO DOBRZE widzialem ma go kolega ale lata na 4s chyba 3300. Dobrze wyregulowany (katy silnika itp) kręci wszystko jak wyczynowy model full size ))
Quant Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Opublikowano 29 Lipca 2012 Mam taką nadzieję, na razie ma 3S - wydaje mi się że na początek wystarczy do oblotu - 4s jest w planie ale musi dolecieć. Tak od razu kółko tylne się urwało - muszę coś innego wymyślić bo ten patent nie jest za dobry. No i otwory od spodu skrzydeł przeznaczone na chowane podwozie chyba trzeba pokryć folią albo depronem ale to dużo więcej pracy. Model już jest oklejony - zdjęcia wyżej.
Rekomendowane odpowiedzi