elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Dziekuje Panowie ze mi odradziliscie laminowanie calego plata- niesadzilem ze papier sniadaniowy az tak usztywni plat !! A to tylko z 1 strony.... Pietrek - czy jezeli okleje plat od dolu nie tkanina lecz wlasnie papierem snieadaniowym to przy ladowaniach na trawie z krzakami bedzie mi sie on szarpal tak samo jak papier nasadzony cellonem ?? - tzn np nic nie bedzie widac po ladowaniu na jakims krzadku a papier sie porwie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Po lądowaniu na krzaku to raczej nic Ci nie pomoże ,ale grubsze trawy spokojnie wytrzyma papier bez szwanku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Czyli sadzicie ze lepiej wyjde na tym gdy zamiast laminatu dam papier na spodzie skrzydla ? Kadlub i stateczniki tez okleje papierem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 zawsze możesz dać dwie warstwy papieru na dół skrzydła Waga nie wzrośnie znacznie a będzie wytrzymalsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Wszystko kwestia wagi. Wiadomo, że zalaminowanie będzie mocniejsze . Ja jednak w laminat bym się nie bawił Kadłub oklejaj papierem,stery też i nie musisz robić nowych ,balsowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Rezultat oklejania papierem jest oszalamiajacy !! Skrzydlo jest idealnie gladkie !! Kurcze dylemat mam z tym platem. Wiem ze jezeli zrobie tkanina to sie troche namecze, skrzydlo bedzie wytrzymalsze ale tez znacznie ciezsze. Papierem jest lekko, ladnie ale z wytrzymaloscia na ladowania bedzie pewnie roznie :/ Skrzydlo po calkowitym wyschnieciu papieru przeszliforalem papierem 2000 - prawie nic nie widac. Zdjeciami sie nie sugerujcie bo na nich wyglada to jak pobojowisko - w rzeczywistosci jest duzo lepiej Foto z prac - najwazniejsze elementy ktore musialem wzmocnic tkanina juz sie kleja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Właśnie tak to powinno wyglądać. Daj sobie spokój z żywicą.Klej papierem. W natarciu skrzydła możesz wkleić węgiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Pokrylem 1 warstwa papieru.. zastanawiam sie czy dac druga. Znowu wyszlo bez zmarszczek - dzieki Pietrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Może jeszcze nie jest za późno, więc rozważ wymianę drutów napędzajacych lotki na grubsze. Ja akurat miałem oddzielne serwa, ale i takie rozwiązanie jak oryginalnie jest ok, o ile drut nie jest zbyt wiotki i się nie skręca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 chodzi ci o drut miedzy lotka a popychaczem czy miedzy popychaczem a serwem? Mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Chodzi o to ,że cały ten system popychaczy lotek jest mało dokładny . Ponieważ twój model będzie latał szybciej niż elektryk to i lotki powinny być precyzyjne. Ja proponuje 2 serwa i sztywne popychacze.(np.węgiel) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 drut miedzy lotka a popychaczem To typowe rozwiazanie w GWSach i ogromnej ilości trenerków. Ten kawałek w skrzydle pracuje na skręcanie i jak nie jest wystarczająco sztywny, to nie masz dostatecznej kontroli nad lotkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 pomysl dobry tylko gdzie ja mam serwa umiesciec ?? :/ ten plat jest tak cenki ze o tym ze placie to chyba mozna zapomniec.a niestety spit ma lotke ktora sie zaczyna jakies 2cm od kadluba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 pomysl dobry tylko gdzie ja mam serwa umiesciec ?? :/ ten plat jest tak cenki ze o tym ze placie to chyba mozna zapomniec.a niestety spit ma lotke ktora sie zaczyna jakies 2cm od kadluba . A czy mikro serwo nie zmieści się w płacie poziomo?? ja w ten sposób umieszczałem serwa w płacie easy star. Wycinasz otworek i wklejasz serwo na kilka kropel CA. U mnie w ten sposób osadzone serwo trzyma juz 4 miesiące bez żadnych kłopotów. _________________________________________|_____ | || |____________|* PŁAT__________________________________________ mam nadzieje że mój abstrakcyjno-poglądowy rys jest zrozumiały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Zmieści sie ,miałem spita i bez problemu można i na stojąco i na leżąco (u mnie były od spodu ,ale ja miałem podwozie.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 A może poprostu zmienić drut na twardszy? Szczerze powiedziawszy to nie widzę sensu dokładania serw (dojdzie zabawa z kablami) zwłaszcza że lotki są już gotowe. Poza tym nie przesadzajmy z tymi siłami, mam kombata z tak zrobionymi lotkami (tj na jednym serwie) i działa dobrze. Ogólnie to modelik raczej długo nie pożyje, więc nie wiem czy jest sens takiego zaawansowania techniczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Ogólnie to modelik raczej długo nie pożyje, więc nie wiem czy jest sens takiego zaawansowania techniczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Nie wiadomo czy długo nie pożyje, czasem to różnie bywa Też bym sie nie bawił w 2 serwa, również mam combata na 1 serwie od lotek i wszystko jest ok mimo ze juz od długiej eksploatacji (ponad 70 lotów) porobiły się luzy na sklejkowych orczykach to nadal daje sie dobrze prowadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 2 warwa bylyby lepsze bo - precyzyjniej stery moglyby dzialac, serwa mialyby lzej. Przeciw mowi niszczenie wygladu na czym mi bardzo zalezy Wymienie druty na twardsze - 2mm - powinny byc ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Serwa możesz ładnie ukryć, bedzie wystawała tylko dźwignia i popychacz, a skuteczność lotek i ich sztywność jest nieporównywalna. Chciałem zastosować kiedyś patent na jednym serwie, ale po pierwszym locie szybciutko montowałem 2 serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.