elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Opublikowano 4 Listopada 2007 Dziekuje Panowie ze mi odradziliscie laminowanie calego plata- niesadzilem ze papier sniadaniowy az tak usztywni plat !! A to tylko z 1 strony.... Pietrek - czy jezeli okleje plat od dolu nie tkanina lecz wlasnie papierem snieadaniowym to przy ladowaniach na trawie z krzakami bedzie mi sie on szarpal tak samo jak papier nasadzony cellonem ?? - tzn np nic nie bedzie widac po ladowaniu na jakims krzadku a papier sie porwie ?
Tomek Opublikowano 4 Listopada 2007 Opublikowano 4 Listopada 2007 Po lądowaniu na krzaku to raczej nic Ci nie pomoże ,ale grubsze trawy spokojnie wytrzyma papier bez szwanku.
elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Opublikowano 4 Listopada 2007 Czyli sadzicie ze lepiej wyjde na tym gdy zamiast laminatu dam papier na spodzie skrzydla ? Kadlub i stateczniki tez okleje papierem:)
extream Opublikowano 4 Listopada 2007 Opublikowano 4 Listopada 2007 zawsze możesz dać dwie warstwy papieru na dół skrzydła Waga nie wzrośnie znacznie a będzie wytrzymalsze.
Tomek Opublikowano 4 Listopada 2007 Opublikowano 4 Listopada 2007 Wszystko kwestia wagi. Wiadomo, że zalaminowanie będzie mocniejsze . Ja jednak w laminat bym się nie bawił Kadłub oklejaj papierem,stery też i nie musisz robić nowych ,balsowych.
elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Opublikowano 4 Listopada 2007 Rezultat oklejania papierem jest oszalamiajacy !! Skrzydlo jest idealnie gladkie !! Kurcze dylemat mam z tym platem. Wiem ze jezeli zrobie tkanina to sie troche namecze, skrzydlo bedzie wytrzymalsze ale tez znacznie ciezsze. Papierem jest lekko, ladnie ale z wytrzymaloscia na ladowania bedzie pewnie roznie :/ Skrzydlo po calkowitym wyschnieciu papieru przeszliforalem papierem 2000 - prawie nic nie widac. Zdjeciami sie nie sugerujcie bo na nich wyglada to jak pobojowisko - w rzeczywistosci jest duzo lepiej Foto z prac - najwazniejsze elementy ktore musialem wzmocnic tkanina juz sie kleja.
Tomek Opublikowano 4 Listopada 2007 Opublikowano 4 Listopada 2007 Właśnie tak to powinno wyglądać. Daj sobie spokój z żywicą.Klej papierem. W natarciu skrzydła możesz wkleić węgiel.
elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Opublikowano 4 Listopada 2007 Pokrylem 1 warstwa papieru.. zastanawiam sie czy dac druga. Znowu wyszlo bez zmarszczek - dzieki Pietrek
hubert_tata Opublikowano 4 Listopada 2007 Opublikowano 4 Listopada 2007 Może jeszcze nie jest za późno, więc rozważ wymianę drutów napędzajacych lotki na grubsze. Ja akurat miałem oddzielne serwa, ale i takie rozwiązanie jak oryginalnie jest ok, o ile drut nie jest zbyt wiotki i się nie skręca.
elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Opublikowano 4 Listopada 2007 chodzi ci o drut miedzy lotka a popychaczem czy miedzy popychaczem a serwem? Mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi ? .
Tomek Opublikowano 4 Listopada 2007 Opublikowano 4 Listopada 2007 Chodzi o to ,że cały ten system popychaczy lotek jest mało dokładny . Ponieważ twój model będzie latał szybciej niż elektryk to i lotki powinny być precyzyjne. Ja proponuje 2 serwa i sztywne popychacze.(np.węgiel)
hubert_tata Opublikowano 4 Listopada 2007 Opublikowano 4 Listopada 2007 drut miedzy lotka a popychaczem To typowe rozwiazanie w GWSach i ogromnej ilości trenerków. Ten kawałek w skrzydle pracuje na skręcanie i jak nie jest wystarczająco sztywny, to nie masz dostatecznej kontroli nad lotkami.
elektron Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Opublikowano 4 Listopada 2007 pomysl dobry tylko gdzie ja mam serwa umiesciec ?? :/ ten plat jest tak cenki ze o tym ze placie to chyba mozna zapomniec.a niestety spit ma lotke ktora sie zaczyna jakies 2cm od kadluba .
marcel_Kaszëbë Opublikowano 5 Listopada 2007 Opublikowano 5 Listopada 2007 pomysl dobry tylko gdzie ja mam serwa umiesciec ?? :/ ten plat jest tak cenki ze o tym ze placie to chyba mozna zapomniec.a niestety spit ma lotke ktora sie zaczyna jakies 2cm od kadluba . A czy mikro serwo nie zmieści się w płacie poziomo?? ja w ten sposób umieszczałem serwa w płacie easy star. Wycinasz otworek i wklejasz serwo na kilka kropel CA. U mnie w ten sposób osadzone serwo trzyma juz 4 miesiące bez żadnych kłopotów. _________________________________________|_____ | || |____________|* PŁAT__________________________________________ mam nadzieje że mój abstrakcyjno-poglądowy rys jest zrozumiały
Tomek Opublikowano 5 Listopada 2007 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zmieści sie ,miałem spita i bez problemu można i na stojąco i na leżąco (u mnie były od spodu ,ale ja miałem podwozie.)
Janek Opublikowano 5 Listopada 2007 Opublikowano 5 Listopada 2007 A może poprostu zmienić drut na twardszy? Szczerze powiedziawszy to nie widzę sensu dokładania serw (dojdzie zabawa z kablami) zwłaszcza że lotki są już gotowe. Poza tym nie przesadzajmy z tymi siłami, mam kombata z tak zrobionymi lotkami (tj na jednym serwie) i działa dobrze. Ogólnie to modelik raczej długo nie pożyje, więc nie wiem czy jest sens takiego zaawansowania techniczego
kwijatkowski Opublikowano 5 Listopada 2007 Opublikowano 5 Listopada 2007 Ogólnie to modelik raczej długo nie pożyje, więc nie wiem czy jest sens takiego zaawansowania techniczego
solainer Opublikowano 5 Listopada 2007 Opublikowano 5 Listopada 2007 Nie wiadomo czy długo nie pożyje, czasem to różnie bywa Też bym sie nie bawił w 2 serwa, również mam combata na 1 serwie od lotek i wszystko jest ok mimo ze juz od długiej eksploatacji (ponad 70 lotów) porobiły się luzy na sklejkowych orczykach to nadal daje sie dobrze prowadzić.
elektron Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Opublikowano 5 Listopada 2007 2 warwa bylyby lepsze bo - precyzyjniej stery moglyby dzialac, serwa mialyby lzej. Przeciw mowi niszczenie wygladu na czym mi bardzo zalezy Wymienie druty na twardsze - 2mm - powinny byc ok
marcel_Kaszëbë Opublikowano 6 Listopada 2007 Opublikowano 6 Listopada 2007 Serwa możesz ładnie ukryć, bedzie wystawała tylko dźwignia i popychacz, a skuteczność lotek i ich sztywność jest nieporównywalna. Chciałem zastosować kiedyś patent na jednym serwie, ale po pierwszym locie szybciutko montowałem 2 serwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.