marek rokowski Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 ech.. z przykrością informuję o smierci mojego zawodniczego Jaka-3 ... poległ w trakcie ostatnich zawodów w Kozach i na razie nawet nei mam siły go reanimować... nie na wiele juz sie staruszek zda... narodził się więc pomysł i konieczność zmontowania nowej maszynki:) rachu, ciachu i... z ploterka spadło kilka elementów epp 20gr czeskiej produkcji... głupio powiedzieć ale naszym polskim producentom BARDZO DALEKO do tej jakości tworzywa... lekkie (20gr/dm) jednorodne b. wytrzymałe na rozciąganie nie pęka przy byle zgięciu dobrze się klei nie ma twardych zgrubień w pobliżu boków bloku itd nacinanie rowków pod węgle: z dołu wklejam dodatkowe dwa węgle: jedne w okolicy natarcia a drugi, w okolicy początku lotki. Dzięki takiemu ułożeniu, w czasie kolizji pracują właśnie te węgle przensząc obciążenia. Trudniej urwać/ odłamać skrzydło od kadłuba węgle wprowadzam w rowki rozginając skrzydło podparte od dołu na małym kątowniku: następnie , zalewam średnim CA i dociskam poprzez profil alu przesunięty na spodzie kątownik sprawia, że rysa idealnie się zasklepia i po wklejaniu prętów nie ma praktycznie śladu o sopsobach obróbki i szlifowania kadłuba już pisałem więc nie będę się powtarzał... pora na wzmocnienia kadłuba: z tyłu: tylko dwa bowdeny po jego obu stronach: a z przodu siatka klejona na uhu por: i tak oto model nabrał kształtu... wstępne wyważenie przy użyciu wyposażenia: dzięki Sławkowi powstanie przeszklona kabinka:) - aż żal odcinać tę wyszlifowaną... )) cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 głupio powiedzieć ale naszym polskim producentom BARDZO DALEKO do tej jakości tworzywa..To znaczy, że zwykle robisz z polskiego epp? Czy po prostu zachwycasz się tym materiałem? Combat Myslowice z kolei robi z polskiego czarnego epp, który rzekomo jest lepszy od niemieckiego, ale jakoś nie dbają o swój wizerunek więc im średnio wierzę. Taka duża chłodnica to będzie niezła na umieszczenie regla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 użwam/używałem epp: polskie od dwóch dostawców 1. dostawca X: -płyty zrobione w PL z niemieckiego surowca BASF, gramatura hmmm.. 25-30gr/dm, niezbyt jednorodna struktura-ale mogło być -czasowo wstrzymał produkcję białych płyt w związku z utratą odbiorcy dla którego wykorzystywał surowiec. 2. dostawca Y - gramatura pod 30gr/dm. Sztywne -ale niestety kosztem większej kruchości :/ Mozna je stosować na niektóre całe modele, ale wykorzystuję je głównie na stateczniki poziome a czasem na centropłaty -ze względu na sztywność 3. epp niemieckie i czeskie - gramatura 20gr/dm. jednorodna struktura, duża wytrzymałość na gięcie i rozrywanie. Niestety w ślad za gatunkiem leci także cena: ok 25-30% droższe niz krajówka... :/ 4. czarne epp polskiej produkcji - używam sporadycznie od ponad dwu lat. Fajne na elementy dekoracyjne typu winglety, dysze silnikow odrzutowców bądź elementy konstrukcyjne wymagające trochę większej sztywności/patrz wręgi moich konstrukcji An-2 i Mayday. Gorzej się obrabia, źle się klei, jest kruchsze i cięższe od standardowego-ale ma tę zaletę że nie trzeba go malować na czarno )) przez co w detalach wygląda atrakcyjnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Autsajder1983 Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Czyżby oblot jutro przed zawodami?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaciomp Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Pytanie którymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Regulator możnaby dać do wlotu pod silnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Autsajder1983 Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Uważaj na te regulatory. Ja akurat miałem pecha i ultrona kilka razy przez niego rozwalałem. Ostatni raz doszczętnie. Sprawdź wtyczkę: U mnie kilka cienkich kabelków zwierało masę z sygnałem i d..................a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Ponieważ Mistrzostwa Polski w Krakowie maiły być tuż tuż... więc ruszyłem z robotą a tak wyszedł efekt finalny: waga do lotu z pakietem 1300mAh: 370gr przy czym sam silnik waży ponad 60gr... po pomalowaniu latawidła wyciąłem miejsce na aku i odbiornik: no i... poleciał! model lata jak po sznurku bardzo szybki i zwinny niestetey.. nie powalczyłem nim za bardzo na zawodach: uszkodzone servo wysokości ściągnęło mi go dwa razy na ziemię :/ ale na następnych zawodach... - mam nadzieję powlaczyć wszystkie zdjęcia:https://picasaweb.google.com/103764326109901912359/HavkerTyphoonESA2012#5794345783751927314 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Fajny pomysł z tym cieniowaniem lotek i sterów, wyglądają jak kryte płótnem. Świetna robota. No to teraz Tempesta do kompletu . Na niego to bym się nawet skusił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 http://pfmrc.eu/inde...766#entry406766 Pozwolę sobie zapodać linka do mojej relacji tego modelu -potraktowałem Hawkera bardziej rekreacyjnie a co z tego wyjdzie zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Autsajder1983 Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Kilka zdjęć przed oblotem w Krakowie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi