RAFALR30 Opublikowano 13 Października 2012 Autor Opublikowano 13 Października 2012 I to już ostatni etap udoskonalania F-18 - zbiorniki paliwa i uzbrojenie (zbiorniki zrobione metodą z modeli kartonowych - wręgi z depronu, poszycie z tektury a rakiety z balsy) - imitacja działka na dziobie, nowe dysze silnika (z boku także zrobione), numer boczny VFA-102, napisy i oznaczenia eksploatacyjne na górze i od spodu Rakiety będą podwieszone na stałe a zbiorniki paliwa przyczepiane do pylonów na magnesy neodymowe w celu ich łatwego demontażu ze względu na dostęp do serwomechanizmów. Na tym koniec zabawy. W oczekiwaniu na oblot - misja z uzbrojeniem. W tym miejscu post pora kończyć That's all folks 1
RAFALR30 Opublikowano 15 Października 2012 Autor Opublikowano 15 Października 2012 Wiadomość z ostatniej chwili - model dzisiaj odbył loty z uzbrojeniem. Co za widok ;-).
Grzegorz POL Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 Kolego RAFALR30, Strasznie podoba mi się to co robisz z tym modelem. Oby tak dalej I koniecznie zapodaj film.
RAFALR30 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Opublikowano 16 Października 2012 Mała prezentacja z początków udoskonaleń i lot bez uzbrojenia w linku poniżej. 3xZdjęcia z budowy - made by "tomhe". Najlepiej z dźwiękiem i przełączyć na jakość HD. https://picasaweb.go...feat=directlink Do następnych lotów kamerzysta już umówiony ;-)
RAFALR30 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Opublikowano 18 Października 2012 Nie chwaląc się miło było mi od kolegów z zagranicy usłyszeć Cyt.:" We are posting your amazing pictures now. This is by far the best model we have seen for the Quick Build Series. Simply amazing work! Thanks for sharing your pictures!" http://www.6mmflyrc.com/kit-pics/qb-f-18e/ i http://www.6mmflyrc.com/flyblog/
robertus Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 Bo to prawda. Chciałbym zobaczyć jakiś pełnokadłubowy model w Twoim wykonaniu.
RAFALR30 Opublikowano 22 Października 2012 Autor Opublikowano 22 Października 2012 Zafascynowany oświetleniem w modelu F-22 Przemka i wskazówkami w tym zakresie uzyskanymi od Wojtka i kolegi Bogdana (modelarz zza miedzy) ruszyły prace nad wykonaniem oświetlenia dla mojego modelu: - imitacja dopalacza - diody SMD o zwiększonej światłości wpięte na kanał 3 (silnik) - regulacja natężenia światła w zależności od położenia przepustnicy - dioda (lub 2 diody) jako imitacja oświetlenia do lądowania + 2 migające diody na skrzydłach (czerwona i zielona) +może stroboskop na górnej części kadłuba. Światła lądowania będą załączać się przy przepustnicy poniżej 33%. Ze względu że model jest już złożony więcej "bajerów" już nie pochowam ;-) Układ będzie realizowany na układzie ATTINY13 z programem napisanym w C około (342b) i z tranzystorem 2A na wyjściu więc można całkiem sporo diod wysterować. Konstruktor elektronik - kolega Bogdan. Link do prototypu - faza testowa (czerwona dioda to "dopalacz"):
przemo Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 No to bedzie jeszcze bardziej kolorowo jak piszesz ze SMD czekam na efekt prac Rafale ktory z pewnoscia w Twoim wykonaniu bedzie oszalamiajacy
RAFALR30 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Opublikowano 5 Listopada 2012 Po długiej przerwie prace nad oświetleniem ruszyły: Układ "sterowania" oświetleniem - made by Bogdan, diody - czerwona i zielona na skrzydła, stroboskop na grzbiet i 2x światła startu/lądowania, 2 x imitacje lamp startu i lądowania (ukierunkowujące wiązkę światła z diody), dopalacz - diody SMD i maskownica do nich. podstawki na diody na skrzydłach 2x, i stroboskop na grzbiecie 1x P.S. Zbiorniki paliwa podwieszane na magnesach neodymowych, rakiety na stałe. 1
robertus Opublikowano 5 Listopada 2012 Opublikowano 5 Listopada 2012 Wydrążyłeś kanały na kable w depronie? Szok.
przemo Opublikowano 5 Listopada 2012 Opublikowano 5 Listopada 2012 No Rafale w końcu ... już z niecierpliwością czekam na koniec prac i film z lotu wieczorem ... mój raptor czeka na pakiet i na papier do kalkomanii i doczekać się coś nie mogę
RAFALR30 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Opublikowano 5 Listopada 2012 Wydrążyłeś kanały na kable w depronie? Szok. Tak, część kabli umieszczona jest w drążonych kanałach w części która robi za profil KFm2. Użyłem bardzo cienkich wiązek kablowych pochodzących z taśmy łączącej w komputerze dysk z płytą główną. Takie drążenie to benedyktyńska robota. Inaczej nie mogłem zrobić mając już model posklejany.
RAFALR30 Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Opublikowano 7 Listopada 2012 dzięki profilowi KFm2 schowałem w jego krawędzi kable od diod na skrzydłach i ... zakryłem maskownicą i kabli trochę przybyło - nie ma to jak model 3D gdzie wszystko można schować w kadłubie 2D to jednak 2D diody na skrzydłach już na swoim miejscu
kmada Opublikowano 9 Listopada 2012 Opublikowano 9 Listopada 2012 cunioo - jakie to ma znacznie jaki ma aparat? Po prostu umie robić zdjęcia. RAFALR30 - świetne oświetlenie, podziwiam drążenie w gotowym modelu.
przemo Opublikowano 9 Listopada 2012 Opublikowano 9 Listopada 2012 no efekt miażdży przez te paski diodowe na silnikach mój F-22 błaga o litość i czuje się "zestrzelony" z wrażenia Rafale proszę o jakieś zdjęcia w pół mroku !!! Oczywiście oświetlenia silników połączone z drągiem gazu ?
Wojtek Sz Opublikowano 9 Listopada 2012 Opublikowano 9 Listopada 2012 Ładnie Ci to wyszło. Teraz czekam z niecierpliwością na oblot oraz film. Bo jak to mówią, oblot bez filmu się nie liczy.
RAFALR30 Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Opublikowano 9 Listopada 2012 no efekt miażdży przez te paski diodowe na silnikach mój F-22 błaga o litość i czuje się "zestrzelony" z wrażenia Rafale proszę o jakieś zdjęcia w pół mroku !!! Oczywiście oświetlenia silników połączone z drągiem gazu ? Przemo - silnik mojego eFa trochę wygląda jak łańcuch na choinkę w porównaniu z dyszami F-22 twojej konstrukcji A oto zdjęcia w półmroku. Baterie naładowane czekamy na odpowiednią pogodę. Oczywiście dysze silnika świecą jaśniej wraz ze wzrostem ciągu silnika - krótka prezentacji poniżej 2
Rekomendowane odpowiedzi