RAFALR30 Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 I to już ostatni etap udoskonalania F-18 - zbiorniki paliwa i uzbrojenie (zbiorniki zrobione metodą z modeli kartonowych - wręgi z depronu, poszycie z tektury a rakiety z balsy) - imitacja działka na dziobie, nowe dysze silnika (z boku także zrobione), numer boczny VFA-102, napisy i oznaczenia eksploatacyjne na górze i od spodu Rakiety będą podwieszone na stałe a zbiorniki paliwa przyczepiane do pylonów na magnesy neodymowe w celu ich łatwego demontażu ze względu na dostęp do serwomechanizmów. Na tym koniec zabawy. W oczekiwaniu na oblot - misja z uzbrojeniem. W tym miejscu post pora kończyć That's all folks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Wiadomość z ostatniej chwili - model dzisiaj odbył loty z uzbrojeniem. Co za widok ;-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 a gdzie film ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz POL Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Kolego RAFALR30, Strasznie podoba mi się to co robisz z tym modelem. Oby tak dalej I koniecznie zapodaj film. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Mała prezentacja z początków udoskonaleń i lot bez uzbrojenia w linku poniżej. 3xZdjęcia z budowy - made by "tomhe". Najlepiej z dźwiękiem i przełączyć na jakość HD. https://picasaweb.go...feat=directlink Do następnych lotów kamerzysta już umówiony ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Nie chwaląc się miło było mi od kolegów z zagranicy usłyszeć Cyt.:" We are posting your amazing pictures now. This is by far the best model we have seen for the Quick Build Series. Simply amazing work! Thanks for sharing your pictures!" http://www.6mmflyrc.com/kit-pics/qb-f-18e/ i http://www.6mmflyrc.com/flyblog/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Bo to prawda. Chciałbym zobaczyć jakiś pełnokadłubowy model w Twoim wykonaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Pełen szacunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Zafascynowany oświetleniem w modelu F-22 Przemka i wskazówkami w tym zakresie uzyskanymi od Wojtka i kolegi Bogdana (modelarz zza miedzy) ruszyły prace nad wykonaniem oświetlenia dla mojego modelu: - imitacja dopalacza - diody SMD o zwiększonej światłości wpięte na kanał 3 (silnik) - regulacja natężenia światła w zależności od położenia przepustnicy - dioda (lub 2 diody) jako imitacja oświetlenia do lądowania + 2 migające diody na skrzydłach (czerwona i zielona) +może stroboskop na górnej części kadłuba. Światła lądowania będą załączać się przy przepustnicy poniżej 33%. Ze względu że model jest już złożony więcej "bajerów" już nie pochowam ;-) Układ będzie realizowany na układzie ATTINY13 z programem napisanym w C około (342b) i z tranzystorem 2A na wyjściu więc można całkiem sporo diod wysterować. Konstruktor elektronik - kolega Bogdan. Link do prototypu - faza testowa (czerwona dioda to "dopalacz"): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 No to bedzie jeszcze bardziej kolorowo jak piszesz ze SMD czekam na efekt prac Rafale ktory z pewnoscia w Twoim wykonaniu bedzie oszalamiajacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Po długiej przerwie prace nad oświetleniem ruszyły: Układ "sterowania" oświetleniem - made by Bogdan, diody - czerwona i zielona na skrzydła, stroboskop na grzbiet i 2x światła startu/lądowania, 2 x imitacje lamp startu i lądowania (ukierunkowujące wiązkę światła z diody), dopalacz - diody SMD i maskownica do nich. podstawki na diody na skrzydłach 2x, i stroboskop na grzbiecie 1x P.S. Zbiorniki paliwa podwieszane na magnesach neodymowych, rakiety na stałe. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Wydrążyłeś kanały na kable w depronie? Szok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 No Rafale w końcu ... już z niecierpliwością czekam na koniec prac i film z lotu wieczorem ... mój raptor czeka na pakiet i na papier do kalkomanii i doczekać się coś nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Wydrążyłeś kanały na kable w depronie? Szok. Tak, część kabli umieszczona jest w drążonych kanałach w części która robi za profil KFm2. Użyłem bardzo cienkich wiązek kablowych pochodzących z taśmy łączącej w komputerze dysk z płytą główną. Takie drążenie to benedyktyńska robota. Inaczej nie mogłem zrobić mając już model posklejany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 dzięki profilowi KFm2 schowałem w jego krawędzi kable od diod na skrzydłach i ... zakryłem maskownicą i kabli trochę przybyło - nie ma to jak model 3D gdzie wszystko można schować w kadłubie 2D to jednak 2D diody na skrzydłach już na swoim miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Wszystko już gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 cunioo - jakie to ma znacznie jaki ma aparat? Po prostu umie robić zdjęcia. RAFALR30 - świetne oświetlenie, podziwiam drążenie w gotowym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 no efekt miażdży przez te paski diodowe na silnikach mój F-22 błaga o litość i czuje się "zestrzelony" z wrażenia Rafale proszę o jakieś zdjęcia w pół mroku !!! Oczywiście oświetlenia silników połączone z drągiem gazu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Ładnie Ci to wyszło. Teraz czekam z niecierpliwością na oblot oraz film. Bo jak to mówią, oblot bez filmu się nie liczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 no efekt miażdży przez te paski diodowe na silnikach mój F-22 błaga o litość i czuje się "zestrzelony" z wrażenia Rafale proszę o jakieś zdjęcia w pół mroku !!! Oczywiście oświetlenia silników połączone z drągiem gazu ? Przemo - silnik mojego eFa trochę wygląda jak łańcuch na choinkę w porównaniu z dyszami F-22 twojej konstrukcji A oto zdjęcia w półmroku. Baterie naładowane czekamy na odpowiednią pogodę. Oczywiście dysze silnika świecą jaśniej wraz ze wzrostem ciągu silnika - krótka prezentacji poniżej 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi