katka139 Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 Witam. Mam na imie Kalina, w skrócie katka. Uczę się w Liceum Plastycznym w Szczecinie i w tym roku piszę mature i robie dyplom z przedmiotu zawodowego jakim jest snycerstwo. W zwiazku z tym zmuszona byłam wybrać temat na prace dyplomową, a że chciałam zrobić coś nie szablonowego i niespotykanego w naszej szkole wybrałam na dyplom model myśliwca P-51D Mustang IV Będzie to rzeźba pełna z drewna. Dlatego też tu jestem, od razu na wstępie mówie ze zajmuje się rzeźbieniem i innymi kreatywnymi pracami, lecz nigdy dotąd nie przyszło i do głowy robienie modelu samolotu. Będę relacjonować tu postepy w pracy, wszystkie fazy realizacji i oczywiśćie pytać o wszystko z czym bede miala problem Tak więc proszę o pomoc i poważne podejście do tematu i dziękuję za pomoc
GEX999 Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 Nietypowy projekt. Powodzenia!
Pacza Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 Będę śledził z niecierpliwością :-) I służę oczywiście pomocą jeśli będę potrafił... A mogę jeszcze zapytać czemu akurat mustang? A nie coś bardziej polskiego?
katka139 Opublikowano 3 Października 2012 Autor Opublikowano 3 Października 2012 Nietypowy projekt. Powodzenia! Dziękuję Czego potrzebujesz? Narazie jeszcze niczego, dopiero co zaczęłam projektować Będę śledził z niecierpliwością :-) I służę oczywiście pomocą jeśli będę potrafił... A mogę jeszcze zapytać czemu akurat mustang? A nie coś bardziej polskiego? Dziękuje Akurat mustang najbardziej mi się spodobał Szczególnie jak zobaczyłam piekne srebrne/lustrzane malowanie ^^
robertus Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 To znaczy, że masz plany i przekroje?
katka139 Opublikowano 3 Października 2012 Autor Opublikowano 3 Października 2012 To znaczy, że masz plany i przekroje? tak przeszukałam forum i znalazłam Chciałabym się zapytać ile mniej wiecej wyniesie mnie taki model? takie maximum.
Pacza Opublikowano 4 Października 2012 Opublikowano 4 Października 2012 tak przeszukałam forum i znalazłam Chciałabym się zapytać ile mniej wiecej wyniesie mnie taki model? takie maximum. Zadajesz trudne pytania... wszystko zależy z czego i jak chcesz chcesz go zrobić?
buwi777 Opublikowano 4 Października 2012 Opublikowano 4 Października 2012 tak przeszukałam forum i znalazłam Chciałabym się zapytać ile mniej wiecej wyniesie mnie taki model? takie maximum. Z balsy - błysk Z dębu/buka - wieczność 1
kazikfer Opublikowano 4 Października 2012 Opublikowano 4 Października 2012 hej.. ja jestem ze szczecina i powiem Ci ze balse wspomniana przez kolege wyzej kupisz w sklepie Safari w nowym turzynie tak samo jak inne gadgety bo maja tam dzial modelarski, farby kleje itd 1
hubert_tata Opublikowano 4 Października 2012 Opublikowano 4 Października 2012 Mam wrażenie, że chodzi o coś innego niż balsa. Tu są pokazane drewniane samoloty: http://mahogonymodels.com/p51.htm Tylko moim zdaniem fajnie byłoby, gdyby to była taka "karykatura" Mustanga (jakieś ważniejsze cechy typowe dla tego samolotu, a nie makietowe podobieństwo, bo takie to robią modelarze, a nie rzeźbiarze).
katka139 Opublikowano 4 Października 2012 Autor Opublikowano 4 Października 2012 Z balsy - błysk Z dębu/buka - wieczność Tak myślałam żeby zrobić troche z buku i te bardziej plastyczne elementy z balsy bo jest bardzo plastycznym materiałem. hej.. ja jestem ze szczecina i powiem Ci ze balse wspomniana przez kolege wyzej kupisz w sklepie Safari w nowym turzynie tak samo jak inne gadgety bo maja tam dzial modelarski, farby kleje itd Ah no tak, Dziękuje, mijałam ten sklep wiele razy ale jakoś wypadł mi z pamięci Mam wrażenie, że chodzi o coś innego niż balsa. Tu są pokazane drewniane samoloty: http://mahogonymodels.com/p51.htm Tylko moim zdaniem fajnie byłoby, gdyby to była taka "karykatura" Mustanga (jakieś ważniejsze cechy typowe dla tego samolotu, a nie makietowe podobieństwo, bo takie to robią modelarze, a nie rzeźbiarze). No właśnie powiem że to dla mnie dość ciężkie, bo niemam pojęcia jak sie zabrać za to. musze przemyśleć kilka kwestii.
Marcin K. Opublikowano 7 Października 2012 Opublikowano 7 Października 2012 Kup puzzle od Zirroliego http://www.ziroliplans.com/ziroliplans/cat_frameset.html Chyba 2.5m ci starczy:) Powodzenia w budowie, mnie tą P51 D urzekł
buwi777 Opublikowano 7 Października 2012 Opublikowano 7 Października 2012 Kup puzzle od Zirroliego http://www.zirolipla...t_frameset.html Chyba 2.5m ci starczy:) Powodzenia w budowie, mnie tą P51 D urzekł Tia, 256$ + reszta .... niezły pomysł na początek ...
Marcin K. Opublikowano 7 Października 2012 Opublikowano 7 Października 2012 Wiem. Cena powala... Choc jak na tak duzy model kit to jest względna. Patrząc na to ze model nie bedzie latał, to o dobre 20% taniej da sie go wykonać. Nie trzeba uważać na wagę, sklejka owocówka itp
robertus Opublikowano 7 Października 2012 Opublikowano 7 Października 2012 Weźcie pod uwagę, że w snycerstwie operuje się dłutem na klocku drewna
Marcin K. Opublikowano 8 Października 2012 Opublikowano 8 Października 2012 Zawsze to owiewke kabiny mozna machnąć dłutem i nikt sie nie przyczepi ze konstrukcja nie widziala dłuta. Mam kolege ktory wyrzeźbil 170cm Mustanga i 120cm F4U z mechanizmem składania płatow. Tłoki, popychacze. Wszystko sie rusza.
Boogie Opublikowano 8 Października 2012 Opublikowano 8 Października 2012 Jeśli myślałabyś o karykaturze to spróbuj się może wzorować na samolotach z serii egg planes? http://www.aircraftresourcecenter.com/Gal9/8601-8700/gal8684-P-51-Horn/00.shtm
katka139 Opublikowano 8 Października 2012 Autor Opublikowano 8 Października 2012 Weźcie pod uwagę, że w snycerstwie operuje się dłutem na klocku drewna właściwie nie tylko, mogę zrobić co mi się rzewnie podoba, i np zrobic dlutem rowki np. klape jakiejś pokrywy(taki maly detal) Zawsze to owiewke kabiny mozna machnąć dłutem i nikt sie nie przyczepi ze konstrukcja nie widziala dłuta. Mam kolege ktory wyrzeźbil 170cm Mustanga i 120cm F4U z mechanizmem składania płatow. Tłoki, popychacze. Wszystko sie rusza.no właśnie :DDD Kup puzzle od Zirroliego http://www.ziroliplans.com/ziroliplans/cat_frameset.html Chyba 2.5m ci starczy:) Powodzenia w budowie, mnie tą P51 D urzekł fajne ale odpada, ponieważ musze zrobić wszystko sama
Rekomendowane odpowiedzi