Gość horn3t Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 ... tak każda sroka swój ogon chwali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Ba. Jak sroce sie ogon podoba to co ma sie nie chwalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Wklej, wklej. Ten gwizdek o czymś świadczy ? Pozdrawiam - Jurek Zgodnie z podpowiedzią Juraka z wątku o X-Calibur wkleiłem na lotkach fartuch z taśmy samoprzylepnej Robbe stosowanej do robienia zawiasów. Trochę niepokoiło mnie, iż część taśmy z klejem pracuje swobodnie w komorze płata i może przy jakiś niekorzystnych warunkach przylepić do wnetrza się i zablokować lotkę. Potraktowałem ten fragment mąką - lepszy by był talk techniczny ale takowego nie miałem. ważne że już się nie lepi i lotka od spodu ma ładną zasłonkę aerodynamiczną. Jutro sprawdzę jak to sprawuje się w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Tak ostatnio udało się polatać modelem w spokojnym powietrzu i zrobić kilka zdjęć. Na razie jeszcze trwają regulacje (kąty zaklinowania) ale już wyprzedza w oka mgnieniu Arabat-a Falkona w nurkowaniu znaczy szybciej przyspiesza, dodatkowo jest dużo cichszy od Flakona Niebawem film. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArabaT Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Wszystko co piszesz to prawda ale trzeba uwzględnić, że mój waży tylko 1738g, nie ma jeszcze założonych fartuchów na lotkach i podkładki pod spływ też nie są bez winy. Co do prędkości to jeszcze nad tym pracuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Celowo wzbudziłem czujność Łukasza, reakcja błyskawiczna jak jego Falkon . Generalnie to chcę dobrać dwie podstawowe konfiguracje do latania przy słabym wietrze i tu ustawienia fabryczne wydają się najlepsze, oraz do latania w trudnych warunkach z doważeniem modelu koło 250 g (większy pakiet zasilający) i zmienionym kątem zaklinowania (poprzez podniesienie krawędzi natarcia statecznika poziomego). Dodatkowo jeszcze nie dobrałem dla mnie optymalnych ustawień wychyleń elementów sterujących wszystko przez brak odpowiedniej pogody i krótki nalot ale wiosna już pomału wita więc będzie więcej godzin w powietrzu. Prymat najszybszego modelu na łące zostawiam Łukasz twojemu Falkonowi chyba że ktoś przywiezie pylona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Krzysiek ,działaj,opisuj,zamieszczaj foto i jakieś filmiki !! Bardzo Cię proszę abyś napisał jak sprawuje się ten fartuch,to że ciszej już wiemy, ale nie odkleja się ta taśma,dobrze pracuje w szczelinie,nie wysysa jej ? sam przymierzam się do takiej operacji i chciałbym to zrobić raz a dobrze. Powiadasz że macie Łukaszowego szybkiego Falkona -może pochwalicie się czego to zasługa ,dobry napęd,ciężar czy pilot lubi wyzwania... Może przyjadę z Virusem i zrobimy ściganko....(trochę daleko ,ale kto wie gdzie człowiek czasem wyląduje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Fartuch sprawuje się bez zarzutu problemów nie zauważyłem. Odczucie jest takie, że łatwiej się kręci beczki i szybciej. Jeśli chodzi o Falkona Łukasza to lata nim od września i to naprawdę dużo jest więc wlatany jak nie jeden eksploatujący ten model przez kilka lat. Pomajstrował coś w nim z wyważeniem zmianami kąta zaklinowania. Powiedziałem mu ostatnio że ma za dużo tych miksów i może mu się coś kiedyś pomieszać. Dziś na lotach przyznał mi rację ograniczył kombinacje ustawień do 14 pozycji, ja niestety nie ogarniam tego za stary jestem. Firebirdem wykonałem zaledwie kilka lotów, do lądowania muszę jeszcze wykorzystywać lotki wywalone do góry . Dziś udało mi się polatać przed zmierzchem. Warunki praktycznie bez wiatrowe, powietrze gęste. Latałem z podniesionym statecznikiem na krawędzi natarcia dającym kąt zaklinowania płata około. 1 st. Sprawdzałem model jak się zachowuje na przeciągnięciu w locie po linii prostej reakcje są ok., co prawda nie ma widocznej sygnalizacji przeciągnięcia a gdy to nastąpi model opuszcza nos i za chwilę nabiera prędkości dając możliwość kontynuacji poprawnego lotu. Kombinowałem ciasne kręgi wytracając prędkość reakcje są podobne. Robiłem to aby sprawdzić jaki mam margines bezpieczeństwa na małej wysokości i na co mogę sobie pozwolić w przyszłych szaleństwach, przy podejściach do lądowania i w trudnych sytuacjach. Jestem bardzo zadowolony z reakcji modelu. Szybkich nalotów zrobiłem kilka ale raczej bardzo delikatnych. Zostawię na razie takie ustawienia do dalszych eksperymentów bo jestem zadowolony. Dodam , że na pakiecie 2650 mAh trochę się wożąc i robiąc różne kombinacje wylatałem 27 min, do pakietu po powrocie do domu wlazło 45 % nominalnej pojemności. Zdjęć i filmów nikt nie robił ze względu na ograniczony czas. Zapraszamy do nas na pole nie jesteśmy takie straszne łobuzy jak by się to malowało z forum, na pewno w tym roku zagoszczę i pewnie inni koledzy na piknikach modelarskich, gdzie może się spotkamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heksodus Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Krzyśku jak myślisz jest jakaś szansa na wyważenie firebirda z 300gramowym silnikem?. Czy raczej to niemożliwe?pozdro.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Do Shock...otrzymałem dzisiaj w/g Twojego pomysłu bagnety z duralu do falkonów i sworda firma bardzo solidna zdziwiony jestem ,ze tak minimalna ilość wysłano cena śmieszna-dzięki ...po zwazeniu rewelka. czekam za oblotem A TU ZIMA POWRÓCILA.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Janku, podzielisz się szczegółami tych bagnetów (chodzi mi o Falcona)? Może być na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Żadne PW Też chcę wiedzieć. Obecnie latam na węglowym ale się zastanawiam czy nie za słaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Nie śmiećmy Krzyśkowi w temacie bo Nas wygoni.. Tu nie ma żadnych szczegółów,tajemnic po prostu chęć zmniejszenia wagi bagnetu naprowadziła mnie na zastosowanie pręta duralowego -nie aluminiowego/węglowego/rurki itp. .Masa (fi 10mm) z 130 g zmniejszyła się o ok 84 g -analogicznie powinno być w Falkonie z tym że tam jest chyba pręt 8 mm?. Wytrzymałość jest wystarczająca-rozmawiałem chwilę z gościem z Zakładu Metali Lekkich w Kętach. Nie bawię się teoretyzowanie czy może być czy nie -sprawdzone i to dość ostro i wszystko ok .Oczywiście nie namawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Pomysł i adres od Shocka..podaję jak umię allegro.pl/aluminium-duraluminium-pa6-pręt-fi-10mmx15mm-i2946472279.html piszesz zamówie meilem co potrzebujesz i na drugi dzień masz=piszesz i masz = super bagnet sword żelazny waga 160g ! duraluminiowy niecałe 60g zaplaciłem z przesyłka 23 zł pl zamówiłem "NA IBER"-czyli w plusie 3o cm już obcialem na 25 cm i zamontowany czeka w kadłubie na wiosne. Jutro porobie próby czy jest dośc plastyczny/ czy nie pęka-bo żelazny ma ta zalete/ wszystko okaże sie w "praniu. Shock już latal VIRUSEM z bagnetem jw. pisze ,że rewelka..Taka zamianę dokonam pozniej w falkoniku. Dzisiaj znowu w falkonie kleilem motylki / 2 kmpl/ rozkleily mi sie górna i dolna częśc laminatu na niewielkich odcinkach z ciekawośc i z gruchocacych odlamków po bagnecuku weglowym odlamkow prawie rozkleiłem poszycia i OKAZAŁO SIĘ ,ŻE LISTEWECZKA ROZPIERAJACA POSZYCIA -ALBO DZWIGAREK POROBIONA JEST Z NIEDBALE PRZYKLEJONYCH RESZTEK LISTEWEK- SMIECI - BALSY-POPELINA ZUPEŁNA NIE CHCE ZNOWU PISAC BO ZNOWU JA.. mógłby montujacy te częśc modelu zrobić to na zakładke albo polaczyć po skosie....pazury opadaja jak nie stoisz i nie pilnujesz to- kicha podobnie z mechanikami samochodowymi - kija i LOĆ..! Porobiłem fotki ale nie zamieszczam idzie wiosna. Jak ktoś chce jutro wyslę. Mam te Falkony '' swinski ryj'' jest też ale jak je potłukę na zboczu to już z nich wychodze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Dzięki za info (Rafał, Janek)!!! Janek - to co piszesz o F - nie jesteś sam PS Jak możesz daj fotki na piotralski@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Myślę, że przy mocnym silniku, który swoje waży (300g) nie powinno być problemu z wyważeniem, ponieważ Firebird ma pojemny kadłub i brak jakichkolwiek serw z przodu. Można manewrować wyposażeniem aż do krawędzi spływu. Tutaj link do wątku o Firebirdzie gdzie latają maszynami z silnikami koło 1600W czyli zapewne ciężkimi. http://www.baroneros...avolo-nero.html Gadajcie w wątku nawet jak ciut to odbiega bo i tak o podobnych modelach jest, ja nie mam problemu z bagnetami w tym modelu za to do Cobry bym zastosował coś lżejszego bo obecny waży prawie 400 g Gdzie ten link???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Fotki zamieszcze jutro "FALKON-rociagniecie kadłuba i klap" tam sa te moje bóle..i grzechy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Jeśli chodzi o bagnety polecam dural z gatunku 7075, jest trochę droższy ale zdecydowanie lepsze właściwości. Kojani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Jestem zmęczony i trochę nie kumam i brak chęci na przekopywanie wątków chodzi gdzie jakiś namiary (link) do ty duraluminiowych bagnetów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Krzysztof, chyba o to Jankowi chodziło http://allegro.pl/aluminium-duraluminium-pa6-pret-fi-10mmx15cm-i2946472279.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi