Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak, ale żadnym kosztem możesz mieć coś co bardziej przypomina oryginał. Będzie równie prosty, waga nieco urośnie i w środku będzie więcej miejsca na bebechy, a szczególnie pakiet. Ciężko by było go upchnąć w taką "deskę" :P

• Odpowiedzi 156
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

tylko jeszcze dochodzi problem wydrukowania tak dużych planów, ale pewnie zrobię tak jak radzicie:) w razie czego będę miał na kogo zwalić (żart:P) :)

Opublikowano

Nagrywasz plik na pendrive, idziesz do punktu ksero "wielkie formaty - A0 promocja!" i dajesz do wydrukowania.

Ja za plany na A0 płaciłem niedawno 9zł/arkusz - druk z PDF-a oraz z plików wektorowych CDR.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I jak tam, coś ruszył do przodu ten projekt? Bo zaciekawił mnie ten model, i chętnie się przyjże jak idzie budowa. Co do ostatniego postu to kolego Madrian nie w każdym mieście jest coś takiego jak "punktu ksero "wielkie formaty - A0 promocja!", a gdy już czasem znajdzie się drukarnia, to życzą sobie horrendalne ceny za wydruk na A0 . To tak nawiasem.

Opublikowano

dzisiaj właśnie zabrałem się już za wycinanie:) Niestety ciężko znaleźć drukarnię która stosunkowo tanio wydrukuje tak wielki format bo musiałem drukować na b0. Całość kosztowała mnie 10.50 zł, ciężko było znaleźć bo w większości było po około 20-25zł, najwięcej powiedzieli mi 50zł... jak na razie wyciąłem nie wiele, foty:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

tak prezentuje się połowa kadłubu. Muszę przyznać, że skalpel to świetna rzecz:)

jeszcze zastanawiam się czym to najlepiej skleić, na ten moment mam klej dragona uniwersalny.

szczerze powiedziawszy zdrowo zastanawiam się, czy nie zainwestować i kupić lżejszy pakiet...

Opublikowano

No kadłub dobrze się prezentuje; nie może inaczej - przecież to jeden z najładniejszych samolotów jakie powstały :) Ja bym to dragonem zrobił, bo zawsze można poprawić po sklejeniu. Co do pakietu to chyba jak już wcześniej koledzy radzili należy zainwestować... Bo wcześniej czy później i tak się okaże, że trzeba go mieć. A im szybciej, tym lepiej:)

Opublikowano

na ten moment mam klej dragona uniwersalny.

ja kleiłem podobną konstrukcję soudalem (polimerem wcześniej też i wydaje mi się że soudal lepiej się spisywał, tyle że trzeba go bardzo cienko położyć). Między dwie zewnętrzne płyty kadłuba wkleiłem siatę do regipsów (w tak gdzieś do kabiny pilota) - dzięki temu model wytrzymywał nieprawdopodobne ;) krety. Bez takiego wzmocnienia zdarzało się przełamanie kadłuba (przy krecie) w okolicach natarcia skrzydła.
Opublikowano

Klejem polimerowym to się klei tak: smarujesz cienko jedną powierzchnię. Przykładasz drugi element aby klej na niej też osiadł i rozklejasz.

Czekasz minutę , do trzech i kleisz na styk. Łapie od razu i nie da się już tego przesunąć.

Z resztą, tak samo klei się uhu-porem.

Stare powiedzenie mówi. "Klei trzyma gdy go ni ma" im mniej tym lepiej.

Soudal , ten pieniący, świetnie za to sprawdza się przyklejeniu pod kątem. Wypełnia ładnie spoinę i tworzy spoinę 3D. Nadaje się tez jako reperator wyrwanych kawałków depronu.

Opublikowano

Klejem polimerowym to się klei tak: smarujesz cienko jedną powierzchnię. Przykładasz drugi element aby klej na niej też osiadł i rozklejasz.

Czekasz minutę , do trzech i kleisz na styk. Łapie od razu i nie da się już tego przesunąć.

Ten sposób szczególnie dobrze się sprawdza przy klejeniu rowkowanego depronu, smarujesz tam gdzie jest gładki a przykładasz stroną rowkowaną, dzięki temu zużyjesz mniej kleju i model będzie lżejszy.

Opublikowano

tak to wygląda na ten moment

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

Stwierdziłem, że zrobie tak jak zaproponował Andy i wzmocnie go siatką:)

po sklejeniu będę musiał jakoś ładnie wyrównać wszystkie nierówności i przeszlifować:) ale już mi się podoba, choć zastanawiam się czy nie jest troszkę za wąski;/

Opublikowano

6 mm. Zastanawiam się nad dodaniem jeszcze 2 płyt, żeby go troszkę poszerzyć. Wytnę skrzydła i zobaczę ile depronu mi zostanie i wtedy zdecyduję. Tak nawiasem czym najlepiej było by je wzmocnić? rurką czy płaskownikiem?

Opublikowano

Witam Kuba

Z obrazków widać ,że sklejasz z dziesięciu elementów kadłub, po wyschnięciu kleju będzie bardzo sztywny.

Nie bardzo jest gdzie wstawić usztywnienia , chyba że między elementy ogona. Po wklejeniu skrzydła model nabierze właściwej sztywności.

Ja popełniłem Mig3-a z tej samej publikacji.Zastosowałem pięć elementów kadłuba z styroduru 15mm. Proponuję w Twoim przypadku środkowy element też wykonać ze styroduru. Będziesz mógł nadać ogonowi bardziej lotniczy przekrój.Kilka fotek mojego miga.

post-2985-0-84396800-1355681212_thumb.jpg

post-2985-0-02915500-1355681226_thumb.jpg

post-2985-0-39931100-1355681241_thumb.jpg

Opublikowano

przepraszam, nie sprecyzowałem, chodzi mi o wzmocnienie skrzydeł, bo chce zrobić tak jak radził Robertus i zrobić je kfm-3, tylko się zastanawiam czy płaskownikiem czy rurką

Opublikowano

SP7GTA czy mógłbyś podrzucić mi źródło, z którego brałeś plany MiG'a? Byłbym wdzięczny :)

Dane poszły na Twoje konto

Opublikowano

Jeszcze mam pytanie odnośnie budowy skrzydeł, wyczytałem, że przy kfm3 drugi stopień musi mieć 75% całości, a trzeci 50%, czy to się zgadza?

@SP7GTA czy też mógłbym prosić o te dane?:) tak na przyszłość:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.