s0ny Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 Witam Wlasnie mam zamiar zabrac sie za zrobienie mojego pierwszego modelu i zastanawiam sie czy zrobic gornoplat sterowany jedynie kierunkiem i wysokoscia czy dolozyc dodatkowo lotki ??
robertus Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 Zrób skrzydło ze wzniosem i lotki. Ja nauczyłem się latać od razu na samolocie z lotkami.
young Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 raczej z lotkami. choć latanie sterem kierunku też warto się nauczyć
s0ny Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Opublikowano 29 Listopada 2012 Zrób skrzydło ze wzniosem i lotki. Ja nauczyłem się latać od razu na samolocie z lotkami. Czyli w tym wypadku bede mogl sterowac samym kierunkiem albo lotkami ??
robertus Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 W zasadzie tak, zależy też jaki samolot zrobisz.
s0ny Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Opublikowano 29 Listopada 2012 zastanawiam sie nad toto-0 lub rwd-5 ale ze wskazaniem na toto-0
pyton Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 zrób tota z lekkim wzniosem i lotkami
s0ny Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Opublikowano 29 Listopada 2012 Dzieki rozwialiscie moje watpliwosci cyli zabieram sie za toto-0 ze wzniosem i lotkami
Marcin K. Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 Zrób wszystkie stery ruchome. Przyjemniejsza nauka i sam wybierzesz na czym ci sie wygodniej lata. Lotki czy SK
kminek Opublikowano 2 Grudnia 2012 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Używanie SK jest bardzo ważne. Każdy modelarz poznal to na swojej skórze np. w czasie lądowania w kiepskich warunkach. Zrób lotki ale o Sk nie zapominaj.
Irek M Opublikowano 3 Grudnia 2012 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Pamiętaj tylko, że jeśli wznios będzie za duży to lotki przestaną działać, mogą nawet tak przestać działać, że zaczną działać tak jak byś zmienił rewersy. Miałem tak w dwóch różnych modelach. Kąt wzniosu - nie wiem jak inni koledzy - daję jakieś 6-8 st. Różnie to wychodzi - czasem jest 5st, a wydaje się, że jest zupełnie płasko.
jurek_jag Opublikowano 3 Grudnia 2012 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Irek M Masz całkowitą racje. Przy wzniosie od 0 do 5 stopni to są lotki. Można sterować modelem. Przy wzniosie od 6 do 9stopni to są "dupolotki". Jak byś nie machał drągami to i tak "dupniesz w glebe"!
daan Opublikowano 3 Grudnia 2012 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Lepiej popróbuj na symulatorze i sam zobaczysz których sterów nie używać, a raczej które by Ci się jeszcze przydały(: Jak to mówią od nadmiaru głowa nie boli tylko czasami na.....(: ale jeśli masz wybierać między lotkami, a sterem kierunku to wybierz lotki, z drugiej jednak strony sam zaczynałem od modelu belanca decathlon czy jakoś tak podobnie brzmiąca nazwa górnopłata z dość dużym wzniosem tylko ze sterem wysokości i sterem kierunku i do nauki latania to się nadawało.
Marcin K. Opublikowano 3 Grudnia 2012 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Sony, niedlugo bede mial Easy Glider. W jakis weekend sie spotkamy tak jak planujemy. Przelecisz sie nim i zobaczysz czego chcesz od modelu.
Motylasty Opublikowano 4 Grudnia 2012 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zrób tak jak ja robiłem "prototypa", latał na samym kierunku bardzo poprawnie, stabilnie. Potem "wyprostuj skrzydło" i ..... ujrzysz inny świat
robertus Opublikowano 4 Grudnia 2012 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ewentualnie możesz zrobić skrzydło proste z lotkami i z "uszami". Gdy zrobiłem za duże uszy w wing dragonie to lotki w ogóle nie działały, tylko kierunek. Później sukcesywnie mógłbyś skracać uszy aż do pozbycia się ich zupełnie.
s0ny Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ewentualnie możesz zrobić skrzydło proste z lotkami i z "uszami". Gdy zrobiłem za duże uszy w wing dragonie to lotki w ogóle nie działały, tylko kierunek. Później sukcesywnie mógłbyś skracać uszy aż do pozbycia się ich zupełnie. Dobry pomysl z tymi uszami rozwaze go napewno
Irek M Opublikowano 4 Grudnia 2012 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Dobry pomysl z tymi uszami rozwaze go napewno Tylko po co sobie tak komplikować...Jak zdawałeś na prawko to też uczyłeś się jeżdzić tylko prosto ? Masz w modelu 4ry podstawowe funkcje i od samego początku uczysz się ich używać. W życiu nie wziąłbym do rąk modelu bez lotek.
pyton Opublikowano 4 Grudnia 2012 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Tylko po co sobie tak komplikować...Jak zdawałeś na prawko to też uczyłeś się jeżdzić tylko prosto ? Masz w modelu 4ry podstawowe funkcje i od samego początku uczysz się ich używać. W życiu nie wziąłbym do rąk modelu bez lotek. popieram! ster kierunku też zrób i lataj sam zobaczysz jak bedziesz wolał
jurek_jag Opublikowano 5 Grudnia 2012 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Do porównania kąt nachylenia bez lotek Wicherek i płat budowanego Michasia z lotkami. W tle Zefir bez lotek. Jednak najwięcej satysfakcji w lotach dał model zbudowany po Zefirze (z lotkami). Mini Mag wspaniały jako drugi. (lotki i kierunek). Same lotki to jakiś okaleczony projekt. Wybór należy do Ciebie. Życzę wspaniałych lotów zbudowanym modelem.
Rekomendowane odpowiedzi