Skocz do zawartości

model z lotkami czy bez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wlasnie mam zamiar zabrac sie za zrobienie mojego pierwszego modelu i zastanawiam sie czy zrobic gornoplat sterowany jedynie kierunkiem i wysokoscia czy dolozyc dodatkowo lotki ??

Opublikowano

Zrób skrzydło ze wzniosem i lotki. Ja nauczyłem się latać od razu na samolocie z lotkami.

Czyli w tym wypadku bede mogl sterowac samym kierunkiem albo lotkami ??

Opublikowano

Używanie SK jest bardzo ważne. Każdy modelarz poznal to na swojej skórze np. w czasie lądowania w kiepskich warunkach. Zrób lotki ale o Sk nie zapominaj.

Opublikowano

Pamiętaj tylko, że jeśli wznios będzie za duży to lotki przestaną działać, mogą nawet tak przestać działać, że zaczną działać tak jak byś zmienił rewersy. Miałem tak w dwóch różnych modelach. Kąt wzniosu - nie wiem jak inni koledzy - daję jakieś 6-8 st. Różnie to wychodzi - czasem jest 5st, a wydaje się, że jest zupełnie płasko.

Opublikowano

Irek M

Masz całkowitą racje.

Przy wzniosie od 0 do 5 stopni to są lotki. Można sterować modelem.

Przy wzniosie od 6 do 9stopni to są "dupolotki". Jak byś nie machał drągami to i tak "dupniesz w glebe"!

Opublikowano

Lepiej popróbuj na symulatorze i sam zobaczysz których sterów nie używać, a raczej które by Ci się jeszcze przydały(: Jak to mówią od nadmiaru głowa nie boli tylko czasami na.....(: ale jeśli masz wybierać między lotkami, a sterem kierunku to wybierz lotki, z drugiej jednak strony sam zaczynałem od modelu belanca decathlon czy jakoś tak podobnie brzmiąca nazwa górnopłata z dość dużym wzniosem tylko ze sterem wysokości i sterem kierunku i do nauki latania to się nadawało.

Opublikowano

Ewentualnie możesz zrobić skrzydło proste z lotkami i z "uszami". Gdy zrobiłem za duże uszy w wing dragonie to lotki w ogóle nie działały, tylko kierunek.

Później sukcesywnie mógłbyś skracać uszy aż do pozbycia się ich zupełnie.

Opublikowano

Ewentualnie możesz zrobić skrzydło proste z lotkami i z "uszami". Gdy zrobiłem za duże uszy w wing dragonie to lotki w ogóle nie działały, tylko kierunek.

Później sukcesywnie mógłbyś skracać uszy aż do pozbycia się ich zupełnie.

Dobry pomysl z tymi uszami rozwaze go napewno

Opublikowano

Dobry pomysl z tymi uszami rozwaze go napewno

Tylko po co sobie tak komplikować...Jak zdawałeś na prawko to też uczyłeś się jeżdzić tylko prosto ? Masz w modelu 4ry podstawowe funkcje i od samego początku uczysz się ich używać. W życiu nie wziąłbym do rąk modelu bez lotek.
Opublikowano

Tylko po co sobie tak komplikować...Jak zdawałeś na prawko to też uczyłeś się jeżdzić tylko prosto ? Masz w modelu 4ry podstawowe funkcje i od samego początku uczysz się ich używać. W życiu nie wziąłbym do rąk modelu bez lotek.

popieram!

ster kierunku też zrób i lataj sam zobaczysz jak bedziesz wolał

Opublikowano

Do porównania kąt nachylenia bez lotek Wicherek i płat budowanego Michasia z lotkami. W tle Zefir bez lotek.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jednak najwięcej satysfakcji w lotach dał model zbudowany po Zefirze (z lotkami).

Dołączona grafika

Mini Mag wspaniały jako drugi. (lotki i kierunek). Same lotki to jakiś okaleczony projekt.

Wybór należy do Ciebie. Życzę wspaniałych lotów zbudowanym modelem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.