s0ny Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Witam Wlasnie mam zamiar zabrac sie za zrobienie mojego pierwszego modelu i zastanawiam sie czy zrobic gornoplat sterowany jedynie kierunkiem i wysokoscia czy dolozyc dodatkowo lotki ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Zrób skrzydło ze wzniosem i lotki. Ja nauczyłem się latać od razu na samolocie z lotkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 raczej z lotkami. choć latanie sterem kierunku też warto się nauczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0ny Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Zrób skrzydło ze wzniosem i lotki. Ja nauczyłem się latać od razu na samolocie z lotkami. Czyli w tym wypadku bede mogl sterowac samym kierunkiem albo lotkami ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 W zasadzie tak, zależy też jaki samolot zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0ny Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 zastanawiam sie nad toto-0 lub rwd-5 ale ze wskazaniem na toto-0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 zrób tota z lekkim wzniosem i lotkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0ny Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Dzieki rozwialiscie moje watpliwosci cyli zabieram sie za toto-0 ze wzniosem i lotkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Zrób wszystkie stery ruchome. Przyjemniejsza nauka i sam wybierzesz na czym ci sie wygodniej lata. Lotki czy SK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kminek Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Używanie SK jest bardzo ważne. Każdy modelarz poznal to na swojej skórze np. w czasie lądowania w kiepskich warunkach. Zrób lotki ale o Sk nie zapominaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Pamiętaj tylko, że jeśli wznios będzie za duży to lotki przestaną działać, mogą nawet tak przestać działać, że zaczną działać tak jak byś zmienił rewersy. Miałem tak w dwóch różnych modelach. Kąt wzniosu - nie wiem jak inni koledzy - daję jakieś 6-8 st. Różnie to wychodzi - czasem jest 5st, a wydaje się, że jest zupełnie płasko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek_jag Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Irek M Masz całkowitą racje. Przy wzniosie od 0 do 5 stopni to są lotki. Można sterować modelem. Przy wzniosie od 6 do 9stopni to są "dupolotki". Jak byś nie machał drągami to i tak "dupniesz w glebe"! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Lepiej popróbuj na symulatorze i sam zobaczysz których sterów nie używać, a raczej które by Ci się jeszcze przydały(: Jak to mówią od nadmiaru głowa nie boli tylko czasami na.....(: ale jeśli masz wybierać między lotkami, a sterem kierunku to wybierz lotki, z drugiej jednak strony sam zaczynałem od modelu belanca decathlon czy jakoś tak podobnie brzmiąca nazwa górnopłata z dość dużym wzniosem tylko ze sterem wysokości i sterem kierunku i do nauki latania to się nadawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Sony, niedlugo bede mial Easy Glider. W jakis weekend sie spotkamy tak jak planujemy. Przelecisz sie nim i zobaczysz czego chcesz od modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zrób tak jak ja robiłem "prototypa", latał na samym kierunku bardzo poprawnie, stabilnie. Potem "wyprostuj skrzydło" i ..... ujrzysz inny świat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ewentualnie możesz zrobić skrzydło proste z lotkami i z "uszami". Gdy zrobiłem za duże uszy w wing dragonie to lotki w ogóle nie działały, tylko kierunek. Później sukcesywnie mógłbyś skracać uszy aż do pozbycia się ich zupełnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0ny Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ewentualnie możesz zrobić skrzydło proste z lotkami i z "uszami". Gdy zrobiłem za duże uszy w wing dragonie to lotki w ogóle nie działały, tylko kierunek. Później sukcesywnie mógłbyś skracać uszy aż do pozbycia się ich zupełnie. Dobry pomysl z tymi uszami rozwaze go napewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Dobry pomysl z tymi uszami rozwaze go napewno Tylko po co sobie tak komplikować...Jak zdawałeś na prawko to też uczyłeś się jeżdzić tylko prosto ? Masz w modelu 4ry podstawowe funkcje i od samego początku uczysz się ich używać. W życiu nie wziąłbym do rąk modelu bez lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Tylko po co sobie tak komplikować...Jak zdawałeś na prawko to też uczyłeś się jeżdzić tylko prosto ? Masz w modelu 4ry podstawowe funkcje i od samego początku uczysz się ich używać. W życiu nie wziąłbym do rąk modelu bez lotek. popieram! ster kierunku też zrób i lataj sam zobaczysz jak bedziesz wolał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek_jag Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Do porównania kąt nachylenia bez lotek Wicherek i płat budowanego Michasia z lotkami. W tle Zefir bez lotek. Jednak najwięcej satysfakcji w lotach dał model zbudowany po Zefirze (z lotkami). Mini Mag wspaniały jako drugi. (lotki i kierunek). Same lotki to jakiś okaleczony projekt. Wybór należy do Ciebie. Życzę wspaniałych lotów zbudowanym modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi