człowiek Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Witam, dzisiaj będąc na cmentarzu, coś zwróciło moją uwagę: (na kamieniu, za kwiatami jest namalowane Smoleńsk 2010) Człowiek, który to malował miał naprawdę dużą wiedzę o naszym kraju... Chciałbym poznać Waszą opinię na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Dla mnie to tylko czepianie się. Nie każdy musi zauważyć (wiedzieć), że szachownica lotnicza ma lewą i prawą stronę. Dla mnie to obojętne jak jest namalowana a znaczy zawsze to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal0051 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Tak samo namalowaną widziałem kiedyś migu chyba w Dęblinie. Co prawda TU-154 miał inaczej namalowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Wojtek, niby czepianie się, ale to trochę jakby na pomniku namalowali takie godło Polski http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Herb_Polski_z_lat_1919-1927_vector.svg&filetimestamp=20120925160046 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 albo takie czy takie w końcu to też jakieś orły... no właśnie, jakieś.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 może i orły ale na tego najgrubszego ze wszystkimi piórami do dołu to ludzie często mówią misiek hahahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Szachownice wiele razy się zmieniały jak i nasza flaga. O czym nie każdy wie, zmieniały się odcienie czerwonego, nie mówiąc o szachownicy, jej obwódce, czy zamianie kolorów. Na pomniku jest błąd, bo taka szachownica bardziej by pasowała do pomnika sprzed '89 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Myślę że to nie wymaga komentarza, bo każdy widząc to zdjęcie wyrobi sobie sam pewne zdanie na temat pewne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 dla mnie to całkowity brak profesjonalizmu ! i tylko profesjonalizmu ! i powtarzam całkowita amatorszczyzna ! reszta wg osobistych odczuć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Szachownice wiele razy się zmieniały jak i nasza flaga. O czym nie każdy wie, zmieniały się odcienie czerwonego, nie mówiąc o szachownicy, jej obwódce, czy zamianie kolorów. Na pomniku jest błąd, bo taka szachownica bardziej by pasowała do pomnika sprzed '89 roku. Dokładnie to chciałem napsiać, nie znałem dokładnego roku ale w niedalekiej przeszłości była ona zmieniana i z tego co wiem miała dokładnie poodwracane kolory. A sam smoleńsk... nagle się okazało, że mamy w kraju ponad 38mln lotników świetnie znających się na tupolewach... więc i szachownica nie dziwi. Wiem tyle, że od pierwszych naszych samolotów do radzieckich migów czerwony kwadrat był w lewym górnym rogu dziś mamy odwrotnie Ale mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Szachownica gdzie czerwony jest w lewym górnym rogu jest od początku dziejów naszego lotnictwa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Szachownica_lotnicza Mnie osobiście dziwi fakt zmiany w '93 roku. Pewnie jakiemuś politykowi kojarzyło się za bardzo z PRL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Człowiek, który to malował miał naprawdę dużą wiedzę o naszym kraju... Chciałbym poznać Waszą opinię na ten temat. Szachownica prawidlowa historycznie. Poczytaj sobie o historii i heraldyce. 'Autorem' poprawnej wg ciebie szachownicy lotniczej dzisiejszych czasow jest niejaki K.Guzek (jak dobrze pamietam) Ale zdazlalo sie ze w trakcie IIws tez malowano szchownice prawidlowe heraldycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Jeśli jednak już zmieniono wzór aby był poprawny heraldycznie ze śrdniowieczem to zupełnie nie rozumiem, czemu dla Straży Granicznej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 A ja myślę sobie tak: zazwyczaj wszyscy Polacy czytają od lewej do prawej, i rządkami od gory do dołu (no, może pomijając "Polaków" z Bliskiego Wschodu ), Polska flaga jest biało-czerwona. Naturalnie wychodzi więc, że w pierwszym rządzie powinno być najpierw białe potem czerwone, inaczej by pasowało na... Monako. A w drugim, jako że ma być szachownica, wypada odwrotnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Tupolew swoje lata ma... właściwie miał a szachownica zmieniła się jak piszecie w 93roku więc może wtedy była tam namalowana odwrotnie trzeba by było stare fotki przerzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Tu-154 M Lux nb 101 ex 837. Tu jeszcze jako 837. Okęcie 1991r. Oba Tu-154 M Lux nb 101, 102. Okęcie 2000r... więc nie żadne tam komunistyczne przemalowanki, tylko już "słuszne".. Podobna sprawa jak korona orła, dzisiaj nikt już zmiany po "rewolucji" nie neguje. Ale abstrachując od polityki - jako że rozbił się z biało-czerwona kolejnością, taka też powinna być na pomniku. Tak uważam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 W trakcie katastrofy szachownice były malowane po nowemu http://szybki.fakt.p...84874499738.jpg więc nie żadne tam komunistyczne przemalowanki, tylko już "słuszne"..Jakie komunistyczne????? Szachownica od poczatku swojego istnienia była malowana odwrotnie niz jest obecnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 No niekoniecznie zawsze, a widać to na tych zdjęciach http://www.weu1918-1...macchi_m_9.html nawet dwa różne na jednej maszynie! http://www.shinden.o...position=0.0.98 http://www.shinden.o...position=0.0.82 itd, itd... Reasumując: jak z powyższego widać, nie jest to tak jednoznaczne jak należalo by sądzić... Ale od czego to zależało? Któż to dzisiaj może wiedzieć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 To tylko potwierdza ze ustawa sobie a malujący malowali dowolnie. Kazdy i tak wiedział jakiej narodowości jest pilot/samolot wychodzxac z zalozenia ze szachownica to szachownica Takich przykładów znajdziesz więcej, ale to były niewłaściwie namalowane oznaczenia. Jednak jak widać nikt sie nie czepiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Samoloty Polskich Sił Powietrznych we Francji miały odwrotną szachownicę na mocy umowy z 17.02.1940 roku, gdzie było napisane art VII. Samoloty Polskich Sił Powietrznych bedą nosiły regulaminowe oznaczenia francuskie z wyjatiem znaku rozpoznawczego polskiego w postaci szachownicy o kolorach białym i czerwonym, która winna byc malowana po obu stronach kadłuba. (cytat z książki Godło i barwa w lotnictwie polskim 1939-1945) Samoloty były malowane już w fabrykach i być może efekt końcowy jest to jest wynikiem interpretacji tego co zostało spisane. Bo przecież mówimy szachownica biało-czerwona a nie czerwono-biała. W każdym razie nie była to regulaminowa szachownica stosowana w Polsce. Na samolotach w Anglii w większości malowano szachownice regulaminowe, choć zdarzały się przypadki, że w tej samej eskadrze były samoloty z oboma typami znaków. Na pewno nie należy wiązać kolorów szachownicy z tłem komunistycznym. To nie to samo co utrata korony przez orzełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi