robas69 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 http://pfmrc.eu/index.php?/topic/29787-dhc-2-beaver/page__st__60 ostatni w tej chwili post użytkownika "Olecki75" - warto przeczytać:-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 W FW nie jest aż tak źle ,miałem a6m5 zero od cmpro i kadłub był jeszcze delikatniejszy, co nie zmienia faktu, że latać trzeba bardzo poprawnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Dzisiaj odpaliłem pierwszy raz mojego DLE w FW 190 ,namachałem się, że mam zakwasy w ręce ale się udało i wypaliłem jakieś 300ml paliwa, o regulacji jeszcze nie było mowy bo przy pierwszym odpaleniu robiłem wszystko żeby tylko silniczek sobie popyrkał. Niebawem wkleje filmik z moich starań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 I jak poradziłeś sobie z klapami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Tak jak mówiłeś chodzi o to, że orczyki są inaczej zazębione, nie bede tego narazie zmieniał więc klapy chodzą szybko i mało realistycznie (bez spowolnień serw) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmaciek Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam Piotrze. Gratuluje zakupu zarówno modelu jako ESM jak i wyboru FW-190, to piękny samolot i godny konkurent Ła-7 myślę, że jako kolejną konstrukcję za jaką się wezmę będzie właśnie Foke Wulf. Pozdrawiam i czekam na zdjęcia modelu. Moja uwaga nie wypuszczaj się w powietrze bez znacznego wzmocnienia fundamentu podwozia, znam te modele i to jest ich słaby punkt ale poza tym są to bardzo dobrze latające modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Piotr jaki masz nadajnik? W mx16 mam opcję trybu lotu. Przy LANDING mam ustawione klapy ładnie, makietówo sie powoli wychylaja. Nie wiem czy w innych nadajnikach tez tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Piotr jaki masz nadajnik? W mx16 mam opcję trybu lotu. Przy LANDING mam ustawione klapy ładnie, makietówo sie powoli wychylaja. Nie wiem czy w innych nadajnikach tez tak jest. Mam Futabe T14SG ,klapy już ustawione ,wysuwają się powoli i dostojnie , problemem były różne drogi serw(travel) ,ustawiłem travel na 2 serwach i end pointy, teraz działa to poprawnie .Maciek dobrze, że piszesz, że ESM lata poprawnie:) Ja jednak boje się cały czas jego wagi 7200 przy 180cm ... Ale zobaczymy Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Witam w sobote odbył się oblot mojego fw 190 niestety zakonczony wypadkiem podczas startu, Model jest już z powrotem naprawiony szkody jakie poniósł model to pęknięta kabina pilota, pęknięte 2 śruby przykręcające płat (i b.dobrze) ,i pęknięte zawiasy w sterze kierunku oraz w prawej lotce. Reszta nietknięta, miałem więcej szczęścia niż rozumu bo to chyba z mojej winy - mała prędkość+duża masa równa się przeciągnięcie. Przesyłam Wam film jak to wszystko wyglądało, może to nie była moja wina, jak sądzicie ?? może to coś z modelem (wyważenie jak w instrukcji) Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 No niestety raczej twoja wina, nie rozpędziłeś go dobrze i może masz za duże wychylenia na sterach do startu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Tak myślałem, na kolejny oblot ustawiłem już 30% tych wychyleń na sterze wys. Zgadzam się z przedmówcą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 szkoda ale tylko doświadczenie zrobi postęp. model śliczny. rozbieg co najmniej dwa razy dłuższy i naprawdę lekkie ruchy frankiem bo najtrudniejsze przed tobą czyli lądowanie. Tam musisz być cierpliwy i dużo wcześniej ustalić linie podejścia. Powodzenia i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmaciek Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Witam Piotrze. No pierwszwy start się nie udał ale nic to jak doświadczenie mówi pewnie nie pierwszy, nie zrażaj się. Zgadzam się ze zdaniem Radka, za mała prędkość startu! dla makiety i zbyt szybkie wznoszenie = przepadanie. Długi spokojny rozbieg na klapach i powolne wznoszenie - i sukces murowany, bedzie piękny lot. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Na szczęście tak naprawde nic się nie stało, więc model jest już gotowy do oblotu, zmieniłem wychylenia steru wysokości. Zawsze startowałem bez klap więc teraz spróbuje z i wysune je na 50% . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 do startu raczej mniej - do 20%, bo trudno będzie nabrać prędkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Tzn ja mówie o 50% moich maksymalnych wychyleń ,bo mam klapy na 3 pozycyjnm przełączniku 0-1-2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Witam po długim czasie i niepowodzeniu przy pierwszym oblocie ,nareszcie się udało. Samolot wystartował i wylądował pomyślnie tutaj 2 dowody : I znowu o małe co model zostałby przeciągnięty przy starcie, stwierdzam jednak, że DLE 30 brakuje mocy. Model waży trochę ponad 7kg i moja trzydziestka ledwo sobie z nim radzi, cały lot to stres o przeciągnięcie i szczerze powiedziawszy nie lubie wolnych modeli (nie ma efektu prędkości). I teraz koledzy pytanie do was, śmigło jakie mam w tym samolocie to Biela 17x10 (3 łopaty!!) i wydaje mi się, że to śmigło jest za szybkie do tego modelu (za duży skok) Jakie polecalibyście śmigło do tego silnika, chodzi o to by model latał jaknajszybciej ,może macie jakieś doświadczenia?? Fajnie by było założyć coś 3łopatowaego bo taki mam kołpak. Pozdrawiam Piotrek ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Mój Hurricane 2,2m waży 9kg latam na OS MAX GT-33 , śmigło XOAR 19x10 2-łopaty . I ZAWSZE DO OBLOTU STOSUJĘ 2-ŁOPATY ! (mniejsze ryzyko złego doboru śmigła). Model na klapach startuje bardzo pewnie, a lot po prostej wykonuję na 1/2 gazu . Ja na dzień dobry założył bym 18x10 lub 19x10 2 łopaty i na takim oblatał model. Do tego nie masz terenu, na którym taki model trzeba rozpędzić... i zmniejsz wychylenia sterów ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Teren znowu zarósł, było koszone 3 tyg. temu . Wie ktoś gdzie można kupić kołpak do FW od ESM Na 2 łopaty, bo widzę, że bez zmiany śmigłą się nie obędzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 W ich firmowym sklepie - będzie około 75 mm średnicy ,ale drogo 25 $ i koszty przesyłki. http://www.troybuilt...CSPWAR3BLK.html http://www.troybuilt...0-71SPBW-2.html Ten drugi link to oryginał do FW-190 lecz niedostępny - pierwszy to raczej taki stylizowany na kołpak myśliwca . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi